Sama seperti manusia, semua haiwan memerlukan rehat. Tetapi bagaimana haiwan tidur sangat berbeza dengan cara manusia tidur. Secara purata, manusia memerlukan kira-kira 8 jam tidur malam, tetapi sesetengah haiwan tertentu memerlukan lebih banyak masa tidur manakala yang lain memerlukan kurang masa tidur.

Semuanya bergantung pada cara mereka hidup, keperluan mereka, habitat dan makanan yang mereka makan. Terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi berapa banyak masa tidur yang diperlukan haiwan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Tidur adalah penting untuk semua haiwan. Apabila tidur, haiwan akan berehat, memulihkan dan memproses maklumat yang telah mereka ambil semasa mereka terjaga. Haiwan yang lebih muda cenderung memerlukan lebih banyak tidur semasa mereka membesar.

Jangan terkejut, ada haiwan yang memerlukan tempoh tidur sangat panjang dalam sehari dan kitaran tidur ini berulang-ulang setiap hari. Kali ini, mari lihat carta senarai haiwan yang memerlukan tempoh tidur paling panjang.

5. Sloth

sloth

Sloth dikenali sebagai makhluk yang lambat, jadi masuk akal bahawa mereka bukan sahaja lambat tetapi juga sentiasa mengantuk. Sloth tiga kaki tekak coklat (Bradypus variegatus) merupakan spesis haiwan ini yang paling lama tempoh tidurnya. Sloth ini tidur selama kira-kira 14 hingga 16 jam sehari.

Tidak seperti haiwan nokturnal lain, sloth tiga kaki tekak berwarna coklat ini tidur pada waktu siang dan malam. Mereka aktif selama 2-3 jam pada satu masa, dan kemudian mereka tidur. Apabila mereka tidur, mereka boleh melakukannya menggunakan dua 'mod'.

Haiwan ini boleh tidur dalam keadaan berjaga-jaga, di mana mata mereka terbuka dan mereka berkelip. Sebagai alternatif, mereka akan tidur dalam mod tidur tingkah laku, dengan mata tertutup semasa mereka bergantung dari ataspokok.

4. Armadillos Gergasi

giant armadillos

Salah satu spesis armadillo terbesar, armadillo gergasi (Priodontes maximus) sangat berkuasa dan badangnya dilindungi dengan sisik tulang yang keras. Sejenis lagi haiwan malam yang perlu banyak  tidur, haiwan ini boleh tidur selama 16-18 jam sehari.

Armadillo gergasi pada dasarnya menghabiskan sepanjang hari di dalam liang atau sarang mereka untuk htidur sepanjang hari. Mereka menggali sendiri lubang ini menggunakan kukur cakar ketiga mereka, mencipta ruang tidur mereka sendiri untuk tempoh yang panjang ini.

3. Landak Eropah

landak eropah

Sebenarnya terdapat beberapa spesies landak, yang semuanya mempunyai tabiat tidur yang lama. Seperti kelawar, mereka aktif pada waktu malam, jadi mereka tidur pada siang hari. 

Landak (termasuk Landak Eropah) tidur selama kira-kira 18 jam sehari. Sebagai haiwan nokturnal yang aktif pada malam hari, haiwan ini mempunyai sedikit aktiviti pada siang hari, jadi kebanyakan masa siang mereka benar-benar digunakan untuk tidur sepanjang hari. 

2. Kelawar coklat kecil

little brown bat

Semua spesis kelawar cenderung untuk tidur dalam tempoh yang panjang dalam sehari kerana mereka aktif pada waktu malam. Tetapi kelawar coklat kecil (Myptis lucifugus) memerlukan selama purata 19 jam sehari bagi yang berada dalam tawana atau kurungan.

Oleh kerana nombor ini adalah daripada kelawar tawanan, di alam liar ia mungkin berbeza. Walau bagaimanapun, tempoh tidur lama ini dianggap sebagai cara untuk menjimatkan tenaga. Kelawar ini bertenggek secara terbalik di dalam bangunan, gua, pokok, dan juga timbunan kayu.

1. Koala

koala tidur

Koala (Phascolartos cinereus) boleh tidur selama 18 hingga 22 jam sehari! Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh pemakanan mereka. Koala memakan daun kayu putih, yang sebenarnya beracun, jadi sistem pencernaan mereka sukar memproses makanan ini dan hanya boleh mendapat nutrien yang terhad daripadanya.

Kedengaran pelik bukan? Kerana makanan yang mereka makan dan bilangan nutrien dan tenaga yang kecil yang mereka peroleh daripada makanan itu, Koala menghabiskan sebahagian besar masa mereka tidur selepas makan.

Kredit:

  1. Dreams UK
  2. Science Focus
  3. Discover MagazineHakcipta iluminasi.com (2017)