Trak atau lori adalah antara salah satu pengangkutan yang paling penting di dunia.

Ramai di antara kita yang tidak menghargai pengangkutan ini kerana tidak menggunakannya, namun ia memainkan peranan yang besar dalam kehidupan seharian kita.

Tanpa lori dan trak, pelbagai urusan penting akan tergendala terutamanya penghantaran barang-barang kegunaan harian termasuklah makanan. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

lori volvo tesco

Seperti industri kereta, hortikultur dan perkakasan pembangunan, perniagaan trak meningkat dengan pesat. Pada tahun 2016, kira-kira 2.68 juta trak yang dijual di seluruh dunia.

Dan dalam jumlah yang sangat banyak itu, beberapa jenama pengeluar mempeloporinya dan iluminasi.com kongsikan 10 pengeluar trak terbesar di dunia.

10. Navistar International Corp

navistar international corp

Navistar International Corp menduduki tempat keempat dalam senarai 10 syarikat pembuatan trak teratas.

Navistar International Corporation (dahulunya International Harvester Company) adalah syarikat Amerika Syarikat, yang merupakan pengeluar trak komersil jenama International dan trak tentera, juga dibawah jenama yang sama.

9. Volvo Group

trak volvo

Satu lagi syarikat pembuatan trak Eropah; Kumpulan Volvo juga mengeluarkan trak di bawah nama-nama seperti Volvo, UD, Renault Trucks, dan Mack, Eicher, dan Dongfeng Trucks.

Urusan jual beli traknya mewakili 66% daripada jumlah tawaran berfaedah syarikat itu. Pada tahun lepas, Volvo menjual 300,00 trak di seluruh Eropah.

8. Hino

trak hino

Hino adalah pembuat trak dan pengangkutan Jepun, antara salah satu jenama trak yang paling terkenal di Malaysia.

Organisasi itu telah terlibat dengan peluasan tawaran trak kategori berat dan sederhana di Jepun, memandangkan permintaan umum berkembang.

Syarikat yang diasaskan pada tahun 1942 ini mempunyai 37.7% bahagian industri keseluruhan dalam negara.

7. PACCAR Inc

paccar

PACCAR Inc mengeluarkan trak di bawah nama Peterbilt, Kenworth dan DAF. Di Amerika Syarikat dan Kanada, PACCAR Inc mempunyai 28.5% bahagian pasaran dalam trak Kelas 8.

Di Eropah pula, jumlah keseluruhan pasarannya dalam iklan trak kategori sederhana kategori mencecah sehingga 16.2%.

6. Dongfeng

dongfeng

Tak lengkap sesuatu senarai syarikat jika tidak terdapat syarikat daripada China.

Dongfeng adalah pengeluar kenderaan milik kerajaan China dan merupakan salah satu yang terbesar di China dari segi penguasaan pasaran mereka, mengawal 11% daripada jumlah pasaran.

Di samping itu, organisasi ini menjual 369,100 kenderaan perniagaan pada tahun 2016, yang mengakibatkan pengembangan 7% lagi sepanjang tahun 2017.

5. Scania

scania

Boleh dikatakan Scania adalah jenama trak yang paling dikenali di Malaysia. Scania adalah anak syarikat Volkswagen AG.

Organisasi yang berpangkalan di Sweden itu mempunyai pejabat di pelbagai negara termasuk Perancis, Belanda, India, Argentina, Brazil, Poland, dan Rusia.

Di samping itu, syarikat ini juga mengendalikan 10 unit penjanaan kuasa yang berlainan di dunia.

Baru-baru ini, Scania telah mengeluarkan pelbagai jenis trak lain, dikuasakan oleh enjin gas V8. Trak Scania terbaru ini menggunakan kira-kira 10% kurang bahan api daripada yang sebelum ini.

4. Iveco

trak iveco

Seterusnya dalam senarai 10 syarikat pembuatan trak terbesar di dunia juga merupakan syarikat dari Eropah iaitu Iveco.

CNH Industrial NV yang berpangkalan di Belanda memiliki trak dan bahagian Iveco. CNH Industrial NV menjual sekitar 140,200 trak pada tahun 2016. Di Eropah, jumlah bahagian pasaran Iveco adalah sebanyak 11%.

3. MAN

man

Anak syarikat Volkswagen AG, MAN juga merupakan antara 10 syarikat pembuatan trak utama dunia. Syarikat ini diasaskan pada tahun 1915 dan berpangkalan di Munich, Germany.

Baru-baru ini MAN telah membuat perjanjian dengan syarikat trak Jerman DB Schenker; yang telah memberi kesan kepada jumlah jualan syarikat.

2. TATA Motors Limited

tata motors limited

TATA Motors Limited adalah salah satu syarikat pembuatan trak terbesar di seluruh dunia dengan jualan sebanyak kira-kira 400,000 trak.

Tata Group adalah syarikat konglomerat multinasional India dari India dan diasaskan pada tahun 1868 oleh Jamshedji Tata.

Ia mendapat pengiktirafan antarabangsa selepas membeli beberapa syarikat global, bermula dengan Tetley pada tahun 2000, yang dicatatkan sebagai "pengambilalihan terbesar dalam sejarah korporat India."

trak tata

Walaupun, TATA lebih terkenal di peringkat tempatan dan kebanyakannya digunakan untuk pengangkutan domestik, namun, bilangan trak yang dijual oleh syarikat ini setiap tahun adalah sangat menakjubkan. 

1. Daimler Group

daimler 567

Tidak dinafikan, Daimler adalah syarikat pembuatan trak utama dunia dengan jualan melebihi 415,000 unit. Daimler Group adalah syarikat automotif multinasional Jerman dan beribu pejabat di Stuttgart, Jerman.

Daimler adalah pengeluar trak yang juga membuat trak di bawah jenama Mercedes-Benz, Western Star, Freightliner, Mitsubishi Fuso, Sterling Trucks dan BharatBenz.

daimler group

Kumpulan ini juga menghasilkan komponen trak iaitu Alliance Truck Parts dan Detroit Diesel. Dengan jumlah jualan tahunan yang tertinggi, Daimler Group menggungguli senarai ini.
Hakcipta iluminasi.com (2017)