Malaysia yang merupakan negara berbilang kaum adalah antara salah satu negara yang paling lengkap di dunia dari segi sumber alam.

Sejak dahulu lagi, nama Malaysia terkenal di seluruh dunia disebabkan perkara-perkara yang unik dan tidak dimiliki di mana-mana tempat di dunia.

Sebagai contoh, semua tahu bahawa Menara Berkembar Petronas yang berketinggian 452 meter pernah menjadi bangunan tertinggi di dunia dan masih kekal sebagai menara berkembar tertinggi di dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dengan itu, iluminasi.com kongsikan 8 perkara paling besar yang ada di malaysia.

1. Bunga paling besar di dunia - Bunga Rafflesia

bunga rafflesia bunga paling besar dan busuk di dunia

Malaysia memiliki hutan hujan tropika yang sangat mempesonakan yang menjadi habitat kepada pelbagai perkara pelik dan indah. 

Namun, tiada yang lebih eksotik daripada bungi Rafflesia yang hanya boleh ditemui di hutan terpencil di Sabah.

Dengan diameter sehingga 100 sentimeter, bunga cantik yang sangat jarang ditemui ini tersangat unik kerana ia tidak memiliki daun, akar atau batang.

Walau apa pun yang anda lakukan, jangan cuba-cuba untuk menghampiri bunga ini. Bunga Rafflesia juga dikenali sebagai "Stinking Corpse Lily", digelar sebagai bunga paling busuk di dunia di mana boleh mengeluarkan bau busuk tahi dan daging reput.

2. Ruang gua bawah tanah paling luas di dunia - Sarawak Chamber

sawarak chamber ruang bawah tanah paling besar di dunia

Terletak di Taman Negara Mulu yang tersenarai Warisan Dunia UNESCO, Sarawak Chamber dipercayai merupakan salah satu ruang bawah tanah yang paling besar di dunia dan yang terbesar yang dibuka untuk orang awam.

Kawasan permukaannya berkeluasan 162,700 meter persegi, dengan jumlah ruang seluas 9,579,205 meter padu.

Pakar-pakar mengatakan bahawa ia tersangat besar sehinggakan sebuah pesawat jumbo boleh diterbangkan melalui tengah-tengah gua tanpa menyentuh dinding.

Malah, ia juga dikatakan mampu memuatkan 40 buah pesawat Boeing 747.

3. Monyet paling besar di dunia - Monyet Proboscis

monyet proboscis monyet paling besar di dunia

Biasanya ditemui di kepulauan Borneo, monyet Proboscis adalah spesis monyet paling besar di dunia yang boleh membesar sehingga 70 sentimeter tinggi dan seberat 23 kilogram.

Haiwan unik ini boleh berenang sehingga ke kedalaman hampir 20 meter dan memakan daun serta buah yang belum masak.

Ini kerana gula yang terkandung dalam buah yang masak sebenarnya menapai dalam perut haiwan ini dan menyebabkan kes-kes kembung perut yang teruk yang boleh membawa maut.

Selain itu, monyet ini juga biasanya dikenali sebagai "orang belanda", selepas seorang warga Indonesia menyedari persamaan haiwan ini dengan penjajah Belanda yang memiliki perut yang gemuk dan hidung yang besar.

4. Daun paling besar di dunia - Alocasia macrorrhiza

daun telinga gajah daun paling besar di dunia

Bukan sahaja kita memiliki bunga terbesar di dunia, Malaysia juga adalah habitat kepada daun paling besar di dunia, iaitu Alocasia macrorrhiza.

Ditemui berhampiran Tawau, Sabah, tumbuhan tidak berkayu ini biasanya tumbuh di kawasan yang teduh dan lembap di mana tanah gunung berapi yang kaya dengan mineral di situ membolehkannya menjadi tersangat besar. 

Spesimen daun ini yang paling besar ditemui pada tahun 1966 yang berukuran 3 meter panjang dan 1.9 meter lebar.

Alocasia macrorrhiza juga biasa dipanggil telinga gajah, mungkin dikaitkan kerana gajah memiliki telinga yang sangat besar.

5. Lombong timah paling besar di dunia

lombong timah sungai lembing paling besar di dunia

Selain daripada popular sebagai tarikan pelancong, Sungai Lembing secara rasminya adalah lokasi kepada lombong timah terbesar di dunia.

Ketika zaman kegemilangannya, sungai ini adalah antara salah satu pengeluar timah bawah tanah terbesar di Asia. 

Dan walaupun ia bukanlah lombong yang tertua atau yang terdalam, ia pastinya merupakan yang paling besar dengan terowong sejauh 320 kilometer dengan kedalaman 700 meter.

6. Bulatan jalan raya terbesar di dunia - Bulatan Putrajaya

bulatan jalan raya paling besar di dunia terletak di putrajaya 309

Mungkin ramai daripada pembaca iluminasi.com pernah melalui bulatan jalan raya paling besar di dunia ini.

Memandangkan Malaysia mempunyai lebuhraya sejauh 65,877 kilometer yang mana 25,000 kilometer lebih daripada lilitan Bumi, maka tak hairanlah jika tanah air kita ini adalah lokasi kepada bulatan jalan raya ini.

Terletak di Putrajaya, Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah atau Bulatan Jalan Raya Putrajaya mempunyai diameter 3.5 kilometer dan lokasi kepada bangunan ikonik termasuklah Masjid Putra.

7. Ular tedung selar terbesar di dunia

ular tedung selar 159

Pada April 1937, ular tedung selar terbesar di dunia telah ditangkap di Tanah Melayu di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Ular yang berukuran 5.54 meter panjang ini kemudiannya membesar menjadi 5.71 meter ketika berada dalam kurungan di Zoo London.

Daripada 107 spesis ular tanah secara keseluruhan di Malaysia, hanya 17 daripadanya sahaja yang benar-benar berbisa.

8. Cawan pewter paling besar di dunia

cawan pewter cup terbesar biggest in malaysia

Bukan sahaja Royal Selangor merupakan pengeluar dan peruncit pewter jenisnya yang terbesar, ia juga menjadi lokasi kepada cawan pewter terbesar di dunia yang pernah dibina.

Dicipta pada tahun 1985 untuk memperingati ulang tahun ke-100 Royal Selangor, tangkard atau cawan gergasi itu memiliki ketinggian 1.99 meter dan seberat 1,557 kilogram.

Pada tahun 2009, cawan itu merupakan sebahagian daripada kempen pemasaran di mana ia hilang dan muncul semula di pusat membeli-belah Pavilion di Kuala Lumpur.

Rujukan:

1. Tourism Malaysia

2. Sarawak Chamber

3. Rafflesia
Hakcipta iluminasi.com (2017)