Mereka mungkin kecil dari segi ketinggian, namun ramai orang terpendek di dunia memiliki hidup yang "besar".

Dari bintang Hollywood dan penulis kepada aktivis sosial yang berkempen untuk hak orang kurang upaya, ramai orang terpendek di dunia berusaha untuk menjadikan dunia menjadi tempat yang lebih baik bagi golongan senasib dengan mereka.

iluminasi.com kongsikan 10 manusia terpendek dan terkecil di dunia yang pernah direkodkan.

10. Lin Yü-chih – 67.5 cm

lin y chih

Berada di nombor 10 senarai ini adalah Lin Yü-chih, yang merupakan lelaki terpendek di dunia sehingga 2009, menurut Guinness Book of Records.

Memiliki ketinggian 67.5 sentimeter, Lin yang berasal Taipei, Taiwan mengalami osteogenesis imperfecta. Ia merupakan sejenis gangguan genetik yang juga dikenali sebagai penyakit tulang rapuh.

Osteogenesis imperfecta menghalang pertumbuhan tulang sekaligus membantutkan ketinggian.

Seorang aktivis sosial yang pernah menjadi subjek dokumentari Kanal 4, Lin Yü-chih bekerja sebagai pengarang dan juga pengasas Persatuan Osteogenesis Imperfecta.

9. Khagendra Thapa Magar – 67 cm

khagendra thapa magar

Dikenali sebagai 'Little Buddha' di kalangan penduduk tempatan di Daerah Baglung, Nepal di mana dia dilahirkan pada tahun 1992, Khagendra Thapa Magar hanya memiliki berat 600 gram ketika dilahirkan.

Kini, dia mempunyai ketinggian 67 sentimeter. Di usia 81 tahun pada tahun 2010, dia menerima gelaran 'Manusia Paling Pendek di Dunia' yang mana dipegangnya pada tahun 2011.

Khagendra Thapa Magar adalah kerdil promodial, sejenis kerdil yang diketahui sejak sebelum kelahiran. Dia menjadi subjek dokumentari Channel 4 bertajuk 'Manusia dan Lelaki Terkecil di Dunia.'

8. István Tóth – 65 cm

istv n t th

Tidak banyak maklumat yang ada di internet mengenai dengan István Tóth yang berasal dari Hungary. Dia pernah membuat tuntutan sebagai lelaki terpendek di dunia dengan ketinggian 65 sentimeter.

Tuntutan ini tidak dapat disahkan oleh Guinness Book of Records dan sekarang kita tidak mungkin tahu sama ada tuntutan István adalah tepat, kerana dia meninggal pada tahun 2011 pada usia 48 tahun.

7. Madge Bester – 65 cm

madge bester

Warga Afrika Selatan, Madge Bester, dengan ketinggian 65 sentimeter adalah bekas pemegang gelaran 'Wanita Terpendek di Dunia'.

Untuk memudahkan pemahaman, Madge Bester, pada usia 53 tahun, adalah lebih kecil daripada bayi berusia setahun.

Madge, seperti Lin Yü-chih, menderita penyakit osteogenesis imperfecta dan terbatas di atas kerusi roda akibat dari penyakit itu.

Seorang yang aktif berkempen untuk hak orang kurang upaya, Madge Bester telah berucap bersama Lin Yü-chih pada persidangan tentang tajuk osteogenesis imperfecta.

6. Lucia Zarate – 61.0 cm

lucia zarate

Lucia Zarate, yang dilahirkan di Mexico pada tahun 1864, telah dicatatkan dalam Guinness Book of Records pada usia 17 sebagai orang paling ringan yang pernah hidup.

Dia dikatakan telah mencapai ketinggian penuhnya 61 sentimeter hanya pada usia 1 tahun.

Orang pertama yang pernah didiagnosis dengan penyakit kelainan jenis kedil promodial Majewski yang jarang berlaku yang mengakibatkan kelainan otak dan kerangka, Lucia mendapat kemasyhuran dalam hidupnya yang singkat, ketika dia ditayangkan sebagai sebahagian daripada pameran dalam Amerika Syarikat.

Post Washington mengisytiharkan Lucia Zarate sebagai 'Marvelous Mexican Midget’, tetapi kemasyhurannya yang singkat berakhir pada tahun 1890, apabila kereta sarkasnya tertanam di bawah salji mengakibatkan kematian Lucia akibat hipotermia.

5. Junrey Balawing – 60 cm

junrey balawing 25

Lelaki terpendek di dunia yang masih hidup, Junrey Balawing dari Filipina dilaporkan berhenti membesar beberapa bulan selepas dia dilahirkan pada tahun 1993.

Pada ketinggian 60 sentimeter, Filipino mengalami beberapa masalah, termasuk lutut yang lemah dan masalah mobiliti lain, tetapi diagnosis rasmi keadaannya tidak pernah diumumkan.

4. Jyoti Amge – 58.4 cm

jyoti amge

Bintang siri TV "American Horror Story" dan pemegang Rekod Dunia Guinness untuk 'Wanita Paling Pendek', Jyoti Amge hanya memiliki ketinggian 58.4 sentimeter. 

Dilahirkan di India pada tahun 1993, tumbesaran terbantut Jyoti adalah akibat daripada keadaan yang dipanggil Achondroplasia, yang merupakan penyebab biasa kerdil.

Adalam menjadi impian Jyoti Amge untuk memenangi Oscar dan dia kini dalam perjalanan ke kemasyhuran Hollywood serta telah membintangi satu musim American Horror Story pada tahun 2014.

3. Pauline Musters – 58 cm 

pauline musters

Diiktiraf oleh Guinness Book of World Records sebagai wanita terpendek yang pernah hidup, Pauline Musters hanya berketinggian 58.0 sentimeter pada masa kematiannya.

Dia dilahirkan di Belanda pada tahun 1876 dan meninggal dunia akibat komplikasi radang paru-paru dan meningitis pada usia 19 tahun.

2. Gul Mohammed – 57.0 cm

gul mohammed

Bekas lelaki terpendek di dunia, Gul Mohammed dari New Delhi, India, hanya memiliki ketinggian 57.0 sentimeter.

iklan

Dilahirkan pada tahun 1957, Gul meninggal dunia pada usia 40 tahun akibat komplikasi pernafasan selepas bergelut dengan pelbagai masalah kesihatan lain.

Kesemua masalah kesihatan yang dihadapinya berpunca daripada tabiat merokok yang sangat tegar.

1. Chandra Bahadur Dangi – 54.6 cm

chandra bahadur dangi

Memecah rekod yang dipegang oleh Gul Mohammed, Chandra Bahadur Dangi dari Nepal, adalah lelaki terpendek di dunia, sehingga kematiannya pada tahun 2015.

Berdiri hanya pada ketinggian 54.6 sentimeter, Chandra mengalami kerdil promodial. Sebelum diiktiraf oleh Rekod Dunia Guinness, Chandra tidak pernah meninggalkan kampung kelahirannya di Nepal yang terpencil.

Dia menggunakan status barunya sebagai Manusia Terkecil Dunia untuk mengembara dunia dan untuk memberi perhatian kepada negara kelahirannya.Hakcipta iluminasi.com (2017)