Antara harga yang sentiasa meningkat sudah tentulah hartanah. Oleh itu, ia dianggap sebagai antara salah satu pelaburan yang paling menguntungkan.

Di mana anda memilih untuk hidup boleh memberikan perbezaan yang signifikan pada harga yang anda bayar untuk hartanah.

Ini sering disebabkan oleh permintaan untuk hartanah di kawasan tersebut dan kemudahan, sekolah, peluang pekerjaan dan aktiviti rekreasi yang tersedia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Faktor lain yang boleh mempengaruhi harga rumah adalah hubungan pengangkutan, masalah alam sekitar di kawasan, rancangan pembangunan masa depan, dan kadar jenayah.

rumah mewah

Dan biasanya hartanah di bandar berada pada tahap yang sangat tinggi berbanding di kawasan luar bandar.

Beberapa bandar di dunia mempunyai hartanah yang tersangat mahal, maka iluminasi.com kongsikan 10 bandar dengan harga rumah paling mahal di dunia.

10. Paris, Perancis

paris 251

Paris adalah tempat paling mahal untuk tinggal di Perancis dan merupakan tempat ke-10 paling mahal untuk didiami di dunia.

Inflasi dalam pasaran hartanah berterusan di Paris melihatkan kenaikan harga sebanyak 4.4% dalam masa setahun sahaja.

Satu meter persegi bagi hartanah di Paris bernilai RM59,000.

Kawasan kejiranan di bandar ini adalah tempat paling mahal untuk membeli rumah namun adalah masih mungkin untuk anda membeli hartanah dengan harga yang lebih rendah di kawasan pinggir bandar.

9. Vienna, Austria

vienna 948

Dalam tempoh enam tahun yang lalu, harga hartanah telah meningkat di Vienna sekitar 39%.

Begitu juga dengan kos menyewa hartanah yang juga meningkat sebanyak kira-kira 21%.

Tidak ada hartanah yang cukup untuk memenuhi permintaan dan ini merupakan punca utama kenaikan harga tinggi di bandar ini.

Hartanah di Vienna kini berharga RM62,500 per meter persegi secara purata, ke-9 paling mahal di dunia.

8. Geneva, Switzerland

geneva 616

Rakyat Switzerland mahu tinggal di Geneva untuk peluang pekerjaan, suasana kosmopolitan dan kualiti hidup.

Mereka yang mencari rumah kedua juga tertarik dengan bandar ini. Walau bagaimanapun, membeli hartanah di Geneva bukanlah sesuatu yang mudah kerana ini sangat mahal.

Jika anda mencari hartanah di Geneva, anda perlu membayar RM64,800 untuk setiap meter persegi.

7. Mumbai, India

mumbai

Walaupun keseluruhan pasaran hartanah di India semakin perlahan, ini tidak berlaku di Mumbai di mana harga hartanah melambung tinggi.

Salah satu penyebab kepada harga hartanah tinggi ini adalah geografi di mana ia dikelilingi oleh air di tiga bahagian.

Ini bukan sahaja menjadikannya menarik bagi bakal penduduk, ia juga bermakna peluang untuk pembangunan adalah terhad meletakkan harta dalam permintaan tinggi.

Di bandar ini, anda boleh menjangkakan untuk membayar RM65,000 per meter persegi untuk hartanah. Sebagai alternatif, anda boleh menyewa sebuah apartmen seluas 120 meter persegi dengan harga sekitar RM9,500 sebulan.

6. Tokyo, Jepun

tokyo 9

Anda boleh menjangkakan untuk membayar sekitar RM68,250 per meter persegi jika anda ingin membeli hartanah di ibukota Jepun.

Salah satu penjelasan paling mudah untuk kos sara hidup yang tinggi di Tokyo adalah semata-mata kerana mereka mempunyai tanah yang terhad dan bandar ini sangat ramai penduduk.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak lagi faktor lain yang mempengaruhi harga yang tinggi ini. Terdapat faktor 'sombong' di antara mereka yang yang mahu hidup di ibu negara berbanding di kawasan lain di negara ini.

Beberapa laporan mencadangkan bahawa kartel, rasuah dan kongsi gelap juga telah memainkan peranan dalam pasaran hartanah di Tokyo.

5. Moscow, Rusia

moscow

Inflasi di Rusia telah memberi kesan yang ketara ke atas harga rumah dan menyaksikannya meningkat dengan ketara walaupun kini semakin menurun.

Ini tidak bermakna bahawa ibu negara Rusia ini telah menjadi tempat yang berpatutan untuk hidup kerana ia masih berada di kedudukan keenam bandar paling mahal di dunia untuk didiami.

Harga per meter persegi untuk hartanah di Moscow adalah sekitar RM67,000. Selepas Moscow, St. Petersburg adalah bandar paling mahal untuk didiami di Rusia.

4. New York City, Amerika Syarikat

new york 741

Kos membeli hartanah di New York adalah satu perkara di mana mereka yang tinggal di bandar ini hanya boleh berangan.

New York adalah sebuah bandaraya yang hebat, kawasan membeli-belah yang sangat menakjubkan, kadar pekerjaan yang tinggi dan banyak aktiviti untuk masa lapang.

Faktor-faktor ini digabungkan menjadikannya tempat yang diidamkan untuk hidup. Memandangkan permintaan yang sangat tinggi, hartanah di New York berada pada harga premium.

Ini telah mendorong harga untuk melonjak kepada RM71,880 setiap meter persegi.

Sama seperti London, banyak hartanah dibiarkan kosong bagi sebahagian besar tahun kerana orang kaya mahu mempunyai pangkalan di bandar tetapi lebih suka tinggal sepenuh masa di tempat lain.

3. Hong Kong

hong kong 942

Pembekalan yang rendah dan permintaan tinggi, ekonomi yang mesra cukai, pembangunan tanah dan pemaju tanah besar adalah semua faktor yang menyumbang kepada kos hartanah yang tinggi di Hong Kong.

Harga untuk hartanah di Hong Kong kini bernilai kira-kira RM106,800 per meter persegi. Pangsapuri 120 meter persegi di bandar ini disewa dengan harga melebihi RM30,000 sebulan. 

2. London, United Kingdom

london 747

Sebagai ibu kota England, London adalah tempat yang menjadi idaman untuk didiami. Ia adalah rumah bagi banyak tarikan pelancong utama di United Kingdom dan banyak ibu pejabat syarikat utama dunia yang berpusat di bandar ini.

Ini hanyalah antara dua faktor yang menarik orang ke bandar London dan melonjakkan harganya. Harga per meter persegi untuk hartanah di London adalah kira-kira RM144,400.

Sungguh menghairankan, walaupun permintaan untuk hartanah di London sangat tinggi, terdapat sejumlah besar rumah dan pangsapuri yang kosong sepanjang tahun.

Ini kerana orang kaya dan terkenal suka mempunyai pangkalan di ibu negara ini tetapi tidak menggunakannya sebagai kediaman sepenuh masa mereka.

1. Monaco

monaco 151

Harga hartanah purata satu meter persegi di Monaco mencecah RM251,400. Dengan wang sebanyak RM1 juta, anda masih belum dapat membeli tanah seluas 4 meter persegi.

Ini menjadikannya jauh lebih mahal daripada mana-mana bahagian di dunia dan tempat terbaik untuk mencari hartanah yang menawarkan kemewahan sebenar.

Kebanyakan orang terkaya di dunia mempunyai harta di Monaco, sama ada sebagai kediaman utama mereka atau rumah kedua.

Rujukan:

1. Global Properties

2. Money Control

3. Business Insider
Hakcipta iluminasi.com (2017)