Oleh pada 13 Jul 2017 kategori

Anjing dianggap sebagai saudara kecil untuk sesetangah orang yang memeliharanya. Anjing merupakan haiwan kesayangan yang boleh menjaga rumah dan keselamatan seseorang. Selain itu, selalunya sukar untuk dipercayai bahawa jenis haiwan yang bijak dan baik seperti anjing boleh menggigit anggota badan seseorang sehingga menyebabkan kecederaan yang teruk dan boleh membawa maut.

Tidak semua anjing dilahirkan dengan penuh keriangan di atas suara mereka yang garang. Oleh itu iluminasi ingin menunjukkan kepada anda senarai baka anjing yang paling berbahaya di dunia ini.

1. American Pit Bull Terrier

BESARKAN TEKS     A-  A+

Satu baka penyerang yang mampu membunuh hampir semua musuh. Pembentukkan anjing ini secara tidak betul menyebabkan ia mampu untuk membunuh orang yang tidak bersalah malahan pemiliknya sendiri. Berhati-hati jika anda terjumpa dengan anjing jenis ini!

2. Rottweilers

anjing jenis rottweilers

Rottweilers dianggap sebagai salah satu baka yang paling berbahaya. Patut dan taat kepada pemiliknya dan ia merupakan seekor penjaga tuannya yang hebat. Satu-satunya peluang dan harapan untuk bertahan ketika anda diserang oleh Rottweiler adalah dengan bertindak secara pasif.

3. German Shepherd

anjing baka german shepherd

German Shepherd merupakan salah satu baka anjing yang sangat bijak. Disebabkan itu ia dilatih untuk mencari dan menangkap penjenayah yang bebas di luar. Jika anjing ini dapat menangkap penjenyah dan tidak dihentikan tepat pada waktunya atau pesalah itu terus boleh terbunuh. German Shepherd yang dikenali sebagai pengawal undang-undang juga akan beralih kepada pembunuh yang kejam jika tidak dapat dikawal.

4. Deutscher Boxers

anjing baka deutscher boxer

Keturunan Deutscher Boxers ini jangan dipandang remeh kerana ia bukan berbaring di laman sahaja tetapi ia mampu menumbangkan lembu malahan beruang juga mampu ditumbangkan. Oleh itu lebih baik anda berbuat baik sahaja dengan anjing jenis ini walaupun rupanya tidak kelihatan begitu garang.

5. Dobermans Pinscher

anjing baka doberman

Apabila dilihat di dalam satu sudut, Dobermans merupakan seekor anjing yang mesra. Tetapi jika tuan anjing tersebut berada dilihat terancam walaupun sedikit yang datang dari orang lain, ia akan mula menunjukkan sifat agresif semulajadinya.

6. Alaskan Malamute

baka jenis alaskan malamute

Awas, jika anda melihat Malamute tiba-tiba menjadi gugup atau marah. Anda pasti sukar untuk menenangkannya. Jenis baka anjing ini boleh menjadi tidak terkawal jika mereka tidak terlatih dengan baik. Beratnya hampir lima puluh kilogram, Malamutes boleh menumpaskan mana-mana orang saiz dewasa tanpa kawalan kendiri. Terlalu buruk untuk anda jika ia bertukar menjadi marah.

7. Chow chow

anjing baka chow chow

Sebagai seorang pemburu anda akan berasa hebat jika membawa anjing baka ini walaupon bulu ia kelihatan gebu tanpa apa-apa kesulitan dia mampu memaut pada dua bahu mana-mana manusia. Pemilik-pemilik baka ini akan perlu meneman anda jika mahu ke rumah mereka. Oleh itu, lebih baik tidak melawat tuan mereka tanpa undangan. Jangan sesekali menilai Chow-chow dengan penampilannya yang comel dan jangan cuba memancing anjing itu. Jika ia memakan umpan, pasti anda akan berasa putus asa.

8. Dogo Canarios

anjing jenis dogo canarios

Dogo Canarios selalu digunakan sebagai seekor pemburu yang sempurna, selain membantu pemiliknya untuk menangkap lembu. Mereka juga terkenal kerana penyertaan mereka dalam pertempuran anjing. Dogo Canarios mampu menenangkan mangsa dengan mudah. Baka ini akan disimpan dan dirantai untuk mengelakkan ia memburu haiwan lain. Penjual daging adalah satu-satunya yang dibenarkan untuk mengekalkan baka ini. Nak berkawan dengan Dogo Canario tidak mudah sama sekali kerana makhluk ini susah untuk dijinakkan.

9. Dalmatian

anjing baka dalmatian

Para penjaga anjing ini pasti akan menyukai setiap orang yang membelai dan mengosongkan laluan untuk memberi laluan kepada pemiliknya. Kebanyakkan anjing jenis ini sering dilahirkan pekak. Itu sebabnya latihan Dalmatian tidak berjalan dengan begitu baik dan sukar untuk mematuhi peraturan. Akibatnya, haiwan ini berkembang secara tidak terkawal dan sengaja.

10. Siberian Husky

anjing baka siberian husky

Secara teorinya, wakil-wakil baka ini cukup mesra dengan haiwan peliharaan mereka ini. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati kerana mereka sangat mirip dengan nenek moyang mereka yang berketurunan serigala. Kadang-kadang anjing ini dapat mendatangkan ketakutan pada orang dan ketakutan itu mampu untuk menimbulkan naluri haiwan yang sukakan benda yang berdarah.
Hakcipta iluminasi.com (2017)