Oleh pada 10 Apr 2017 kategori

iluminasi wanita tua objectification self absorbed seksi cantik2 956

Kontroversi melanda Amerika Syarikat sekitar tahun 2012 apabila pelakon popular, Cameron Diaz membangkitkan satu isu berkenaan perasaan psikologi wanita apabila dilihat sebagai objek. "Saya rasa, semua wanita mahu dilihat sebagai objek setiap hari," kata Diaz.

Komen beliau mengundang kontroversi tetapi memberi satu perspektif baru berkenaan kajian dalam bidang tersebut. Jika selama ini kajian membuktikan objektifikasi wanita adalah satu tabiat yang mengundang negatif, mengapa ada yang secara sukarela membenarkannya berlaku?

Objektifikasi wanita sebenarnya berlaku dengan menggila dalam era sekarang. Dengan pemaparan mesej yang menggambarkan wanita sebagai bahan pelaris dan bahan untuk melancarkan komunikasi, tidak hairanlah apabila nilai-nilai tradisional wanita kini tidak berapa dipandang dan digantikan dengan faktor daya penarik serta paras rupa.

Kajian membuktikan, jika seseorang itu kerap mengalami objektifikasi, wanita itu sendiri akan mengalami masalah psikologi yang digelarkan sebagai objektifikasi sendiri atau self objectification, di mana wanita tersebut akan terlalu mengambil berat berkenaan isu seperti berat badan, paras rupa dan pandangan orang lain terhadap diri mereka sendiri. Ini yang boleh menyebabkan seseorang itu mengalami masalah pemakanan sehingga mengalami penyakit anoreksia. Mereka sanggup menahan diri kerana merasa bersalah untuk makan.

Berdasarkan kajian juga, seseorang yang mengalami masalah objektifikasi sendiri mempunyai kemahiran lebih rendah dalam bidang matematik.

Menurut kajian Dr.Juliana Breines, seorang penyelidik di Univeristy of Michigan, walaupun objektifikasi diri dilihat sebagai negatif tetapi ada kalanya objektifikasi diri memberikan kesan yang positif pada diri seorang wanita. Wanita yang mempunyai perasaan nilai diri yang tinggi mempunyai moral yang tinggi asalkan mereka dapat mengekalkan rupa paras yang mereka perlukan untuk mendapatkan kesan positif itu.

Itu yang disebutkan sebagai kesan dua hala yang boleh jadi positif atau negatif. Keperluan untuk mengekalkan kesan positif itu datang dengan terlalu banyak menghabiskan masa untuk menyiapkan diri. Masalah paling besar berkenaan menggunakan objektifikasi diri sebagai pemangkin kepada nilai seorang wanita adalah usia akan mengubah segalanya.

Wajah yang cantik tidak kekal lama dan tubuh badan juga akan beransur-ansur berubah.

iluminasi wanita tua objectification self absrobed seksi cantik2

Apabila berlakunya penurunan nilai tersebut, cabaran untuk mengekalkan kesan positif berkenaan itu menjadi semakin mencabar dan besar kemungkinan wanita akan sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai matlamat mereka. Tidak hairanlah jika suntikan dan pembedahan menjadi pilihan ramai selebriti seluruh dunia. Walaupun begitu, akan ada satu takat di mana segala-galanya tidak dapat diselamatkan lagi dan wanita tersebut akan menjunam jatuh sebelum dia mula kembali belajar, menerima dirinya yang sebenar.

Tidak hairanlah jika suntikan dan pembedahan menjadi pilihan ramai selebriti seluruh dunia.

Pesanan kepada wanita semua, be yourself. Janganlah asaskan keyakinan anda bergantung kepada pandangan orang lain terhadap anda.

Terjemahan daripada artikel asal Psychology TodayHakcipta iluminasi.com (2017)