Penjelajahan ke planet Zuhal menjadi impian manusia sejak penemuan sistem gelung atau cincinnya yang sangat hebat dan menakjubkan oleh ahli astronomi Galileo Galilee pada tahun 1610.

Sehingga hari ini, hanya empat penyiasatan ruang menggunakan kapal tanpa pemandu oleh NASA menerokai planet Zuhal.

Hanya satu misi orbit yang termasuk dalam 4 misi yang berjaya ke Zuhal ini dan 3 baki lagi adalah misi penerbangan pemerhatian. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

4. Pioneer 11 

pioneer 11

Pioneer 11 adalah lawatan ruang angkasa yang pertama ke planet Zuhal.

Ia dilancarkan oleh NASA pada tahun 1973 untuk membuat kajian mendalam tentang lingkaran asteroid, rantau antara orbit  planet Musytari dan Zuhal.

Ia membuat pendekatan yang paling hampir dengan atmosfera Zuhal pada 1 September 1979. Ketika itu, Pioneer 11 terbang 20,000 km di atas permukaan Zuhal.

Penemuan bulan baru dan gelung-F planet Zuhal adalah pencapaian terbesar yang dibuat oleh Pioneer 11. Ia menghantar kembali banyak imej Zuhal dan bulannya, kebanyakannya adalah imej resolusi rendah.

Maklumat dari Pioneer 11 membantu para saintis untuk menentukan bahawa planet Zuhal mempunyai atmosfera tanpa sifat dan sebahagian besar planet ini mengandungi hidrogen cair.

3. Voyager 1

voyager 1

Siasatan angkasa lepas NASA oleh Voyager I adalah objek buatan manusia yang paling jauh bergerak dari Bumi.

Pada 12 September 2013, ia meninggalkan sistem suria dan pada 27 Jun 2014 ia mengembara sejauh jarak 127.44 AU (unit astronomi).

Ia dilancarkan pada 5 September 1977 dan mula menjelajah atmosfera Zuhal pada tahun 1980, sebuah misi terbang ke Zuhal.

Voyager 1 menghantar gambar resolusi tinggi sistem Zuhal yang pertama semasa penerokaannya. Penerokaan angkasa ini juga membuat pendekatan yang paling hampir dengan Titan, Bulan Zuhal.

Ia membantu saintis mendapatkan banyak maklumat mengenai sifat Titan, menentukan bahawa atmosferanya tidak dapat ditembusi dalam cahaya yang dapat dilihat.

Voyager 1 mengambil 900 imej resolusi tinggi Bulan Zuhal. Maklumat yang dikumpulkan oleh siasatan juga membuktikan kerumitan dalam gelung Zuhal.

2. Voyager 2

voyager 2

Penerokaan ruang angkasa Voyager 2 adalah sebahagian daripada misi antara bintang oleh NASA. Ia dilancarkan pada 20 Ogos 1977, 16 hari sebelum pelancaran Voyager 1.

Tetapi Voyager 1 mengatasi Voyager 2 ketika misi berlangsung. Kedua-dua misi ini masih aktif dan Voyager 2 adalah beberapa bilion kilometer di belakang Voyager 1.

Penjelajahan Zuhal dan Musytari juga termasuk dalam misi utama Voyager 2. Pada Ogos 1981, hanya setahun selepas penerokaan oleh Voyager 1, Voyager 2 sampai ke dalam sistem Zuhal.

Siasatan angkasa ini berhasil mengambil banyak gambar planet Zuhal dan gelungnya secara dekat.

Dengan menggunakan maklumat ini, ahli sains NASA mendapat bukti perubahan dalam gelung Zuhal dan menemui satelit-satelit baru yang berputar di sekeliling planet ini.

Voyager 2 juga mencatatkan kepelbagaian suhu dan tahap kepadatan dalam atmosfera Zuhal. Maklumat dari Voyager 2 juga termasuklah beribu-ribu imej resolusi tinggi Bulan Zuhal.

Graviti Zuhal juga menguasakan misi ruang angkasa Voyager 2 untuk memperluaskannya ke arah planet-planet yang jauh.

1. Cassini

cassini

Cassini adalah misi mengorbit berjaya yang pertama ke Zuhal. Ia dilancarkan pada tahun 1997 bersama dengan penerokaan angkasa Huygens, yang dikendalikan oleh NASA, agensi angkasa Eropah dan agensi angkasa Itali.

Cassini direkodkan memasuki orbit Zuhal pada 1 Julai 2004. Sejak itu, pengorbit Cassini terus menyalurkan maklumat secara terus setiap hari. Menjelang 1 Julai 2014, Cassini menyelesaikan 10 tahun yang berjaya di Zuhal.

Dalam tempoh ini, pengorbit Cassini telah mengembara 3.2 billion kilometer di sekitar Zuhal dan melakukan 2 juta arahan.

Ia menghantar kembali 332,000 imej, termasuk gambar resolusi tinggi Zuhal, gelung dan Bulannya.

Pada 14 Januari 2005, penerokaan Huygens dipisahkan dari Cassini dan mendarat di permukaan Titan, menghantar kembali jumlah data yang banyak ke Bumi.

Pengorbit Cassini juga membuat penerbangan jarak dekat di sekitar Titan untuk mengumpul lebih banyak meklumat mengenai atmosfera itu.

Pada tahun 2006, Cassini juga mengambil imej cincin baru Zuhal. Pada 19 Julai 2013, Cassini mengambil imej berwarna Bumi dan Bulan dari sistem Zuhal, dari 1.5 bilion kilometer jauhnya.

Ia menjadi gambar paling penting dari pengorbit Cassini dan Bumi kelihatan seperti satu titik kecil dalam imej tersebut.
Hakcipta iluminasi.com (2017)