1 typhoon lagoon florida

Seorang pakar kajian telah menentukan berapa banyak air kencing mungkin dalam kebanyakan kolam renang awam.

Berita bocor - sebenarnya, berita tentang kebocoran ini - datang dari satu pasukan penyelidik di Kanada yang sedang mencari cara untuk mengesan air kencing dalam kolam renang.

Rupa-rupanya, penyelesaian ini adalah menarik: pemanis tiruan yang dipanggil acesulfame potassium (ACE), yang terdapat dalam pelbagai produk.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Badan kita tidak dapat memproses acesulfame potassium ini, jadi ia dikeluarkan melalui air kencing tetapi masih boleh dikesan dalam air, walaupun pada pelbagai peringkat pH dan suhu, menurut Sains & Teknologi Alam Sekitar Surat.

Kuantiti air kencing dalam kolam renang

Beberapa penyelidik memantau dua kolam renang awam selama tiga minggu untuk ACE. Kolam A mengandungi 416,395 liter air, manakala kolam B mengandungi 832,790 liter air.

Berdasarkan ukuran ACE, penyelidik menganggarkan bahawa dalam tempoh 3 minggu, perenang mengeluarkan hampir 30 liter air kencing ke dalam kolam A, dan hampir 75 liter ke dalam kolam B. Peratusan air kencing di dalam kolam A ialah 0.007 peratus, manakala 0.009 peratus bagi kolam B.

Di samping itu, penyelidik ini menganalisis 250 sampel dari 31 kolam lain dan hot tubs, dan mendapati tahap ACE adalah sehingga 570 kali ganda daripada jumlah air kencing yang dijumpai di dalam air paip.

Air kencing mengandungi sebatian bernitrogen seperti urea, ammonia, asid amino dan creatinine, menurut kajian tersebut. Bahan-bahan ini boleh bertindak balas dengan pembasmi kuman dan menyebabkan mata dan kerengsaan pernafasan. Perenang profesional dan pekerja kolam telah dilaporkan menghidap asma yang telah dikaitkan dengan masa yang lama mereka menghabiskan di kolam renang, menurut penyelidik.

Pada masa ini, tidak ada cara yang tepat untuk menguji air kencing di dalam kolam, menurut Sains Live. Melainkan, sememangnya, anda lihat warna kuning yang datang dari seluar atau baju mandi daripada orang yang datang kepada anda.

Walau bagaimanapun, pelajar siswazah Universiti Alberta, Lindsay Blackstock, penyelidik utama kajian ini, menunjukkan ada peningkatan pendidikan awam mengenai pengamalan kebersihan renang yang sewajarnya.

"Kami mengesyorkan bahawa semua pengguna kolam perlu membilas produk penjagaan diri dalam bilik mandi yangh disediakan sebelum memasuki kolam renang awam," katanya kepada Gate Research. "Selain itu, kita semua perlu bertimbang rasa terhadap orang lain dan memastikan untuk keluar dari kolam renang untuk menggunakan tandas."
Hakcipta iluminasi.com (2017)