Oleh pada 15 Feb 2020 kategori

Di tengah-tengah kota moden O'ahus, ada tradisi yang berlaku di mana ahli Mamakakaua iaitu anak-anak lelaki dan perempuan  Pahlawan Hawaii menghormati pemerintah pertama Hawaii, Kamehameha yang hebat.

Kumpulan itu mengamalkan upacara berabad lama ini yang melestarikan warisannya yang kaya.

Coline Aiu, yang dikenali sebagai Miss Coline memegang jawatan Kuhina Nui, mempunyai tanggungjawab untuk sentiasa mengingatkan bagaimana Hawaii terbentuk.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pada tahun 1810, Raja Kamehameha menyatukan pulau-pulau itu, kemudiannya mendirikan Dinasti Kamehameha yang merekodkan susur galur pemerintah yang panjang.

Malah, hubungan Raja Kamehameha sampai ke bahagian lain di Polinesia.  

Sejarah Raja Kamehameha

raja kamehameha menyatukan pulau pulau hawaii

Raja Kamehameha adalah salah satu tokoh paling menarik dalam sejarah Hawaii, seorang pemimpin yang menyatukan dan memerintah pulau-pulau semasa zaman perubahan budaya yang hebat.

Kisah-kisah yang diceritakan berbeza-beza, tetapi ramai yang berpendapat bahawa Kamehameha yang pada asalnya bernama Pai'ea, dilahirkan dalam sebuah keluarga diraja di Kohala Utara antara tahun 1753 dan 1761, mungkin pada November 1758.

Ibu Kamehameha adalah Kekuiapoiwa, anak perempuan ketua Kona. Ayahnya mungkin Keoua, ketua Kohala.

Legenda menghubungkan kelahirannya dengan ribut dan cahaya yang aneh, aktiviti yang difikirkan oleh orang Hawaii untuk mengisahkan kelahiran seorang ketua yang hebat.

Disebabkan ramalan melibatkan kelahirannya dan menerima ancaman dari klan-klan yang berperang, Kamehameha telah diambil dan disembunyikan dengan segera selepas kelahirannya.

Dia menghabiskan masa awalnya terpencil di Waipio, dan kembali ke Kailua ketika berusia lima tahun.

Kamehameha tinggal di sana bersama ibu bapanya sehingga kematian bapanya, kemudian terus menerima latihan khusus dari bapa saudaranya iaitu Raja Kalani'opu'u.

Latihan tersebut termasuklah kemahiran dalam permainan, peperangan, sejarah lisan, navigasi, upacara keagamaan, dan maklumat lain yang diperlukan untuk menjadi ali'i-'ai-moku (ketua daerah).

captain cook 648

(Kapten Cook)

Menjelang ketibaan seorang pengembara Inggeris iaitu Kapten Cook, Kamehameha telah menjadi pahlawan yang hebat yang mempunyai parut luka disebabkan oleh beberapa pertemuan politik dan fizikal.

Pahlawan muda Kamehameha digambarkan sebagai orang yang tinggi, kuat, dan fizikal yang berani yang "bergerak dalam aura keganasan."

Kamehameha menemani bapa saudaranya Raja Kalani'opu'u menaiki kapal Discovery, dan rekod mencatatkan bahawa dia telah membawa dirinya dengan keberanian semasa pertempuran di mana Kapten Cook terbunuh.

Untuk peranannya dalam pertempuran di Kealakekua, Kamehameha mencapai tahap terkenal tertentu, di mana dia diarak "dengan kehebatan yang sepadan dan bahkan melebihi pangkatnya sebagai ketua yang tinggi."

Kamehameha mungkin tidak pernah akan menjadi seorang raja jika tidak mempunyai nasib yang sangat baik. 

Dalam tempoh satu tahun selepas kematian Kapten Cook, Raja Kalani'opu'u yang diselubungi usia tua dan penyakit memanggil waris-warisnya dan membahagi kawasan-kawasan miliknya di Hawaii.

Anaknya iaitu Kiwala'o menjadi pewaris politiknya.

Kamehameha mula memainkan peranan

penduduk hawaii hormat kamehameha jfif 745

Anak saudaranya pula iaitu Kamehameha, Raja Kalani'opu'u mempercayai dan mempertanggungjawab "tuhan perang" iaitu Kuka'ilimoku, salah satu daripada empat tuhan besar, kepadanya.

Sebagai anak sulung, ketua pangkat tinggi dan pewaris, tuntutan Kiwala'o ke atas pulau Hawai'i adalah "jelas dan tidak dapat dipertikaikan."

Walau bagaimanapun, walaupun Kamehameha berpangkat lebih rendah dan hanya anak saudara raja yang terakhir, pemilikannya ke atas tuhan perang adalah insentif yang kuat terhadap cita-cita politik.

Oleh itu warisan Raja Kalani'opu'u telah "memecakan kuasa politik untuk membuat keputusan antara individu yang tidak sama kedudukan" dan menghasilkan perang saudara di kalangan ketua-ketua pulau Hawaii.

Walaupun Kiwala'o adalah senior kepada Kamehameha, namun tidak lama kemudian Kamehameha mula mencabar kuasanya.

Semasa pengebumian untuk salah seorang ketua Kalani'opu'u, Kamehameha melangkah masuk dan melakukan salah satu ritual yang khusus disediakan untuk Kiwala'o, sebuah perbuatan yang merupakan penghinaan yang hebat.

Selepas kematian Raja Kalani'opu'u pada tahun 1782, Kiwala'o mengambil tulangnya ke rumah pengebumian diraja, Hale o Keawe, di Honaunau di pantai barat Pulau Hawaii.

Kamehameha dan ketua-ketua pantai barat lain berkumpul di lokasi berhampiran untuk minum dan meratap kematiannya.

perkampungan hawaii

Terdapat pelbagai versi peristiwa yang menuruti situasi ini. Ada yang mengatakan bahawa Raja Kalani'opu'u telah membahagikan tanah pulau Hawaii, memberikan anaknya Kiwala'o daerah Ka'u, Puna, dan Hilo.

Kamehameha pula mewarisi daerah Kona, Kohala, dan Hamakua.

Tidak jelas sama ada pendaratan Kiwala'o di Honaunau adalah untuk menghormati tulang-tulang Kalani'opu'u atau untuk cuba merampas daerah Kona yang diwarisi Kamehameha.

Ada yang menyatakan bahawa Kamehameha dan ketua-ketua lain telah berkumpul di Honaunau untuk menunggu pengagihan semula tanah, yang biasanya terjadi ketika kematian ketua dan untuk membina pakatan secara tergesa-gesa.

Apabila Kamehameha dan sekutu-sekutunya tidak menerima apa yang mereka anggap sebagai bahagian yang saksama, pertempuran untuk mendapatkan kuasa dan harta benda bermula.

Sepanjang 4 tahun yang akan datang, pelbagai pertempuran berlaku serta banyak pergelutan yang berlaku untuk kedudukan dan keistimewaan.

Perikatan-perikatan dibina dan dipecahkan, tetapi tiada siapa yang dapat memperoleh kelebihan penentu.

Pemerintah-pemerintah Hawaii telah mencapai kebuntuan dan pasukan unggul Kamehameha telah beberapa kali menang ke atas pahlawan-pahlawan lain.

kepulauan hawaii

Dia menawan anak perempuan Kiwala'o iaitu Keopuolani dan menjadikannya salah seorang daripada isteri-isterinya. Dia juga mengambil anak Ka'ahumanu (pernah disebut sebagai isteri Kiwala'o) dan menjadikan miliknya.

Oleh itu, dia menegaskan dirinya sebagai pesaing yang sama taraf untuk mengawal tanah-tanah Hawai yang dahulu diperintah oleh Raja Kalani'opu'u.

Akhirnya Kiwala'o terbunuh dalam peperangan, tetapi kawalan pulau Hawaii masih terbahagi.

Pada 1786, Kahekili yang merupakan raja pulau Maui, telah menjadi ahli keluarga bangsawan Hawaii yang paling kuat di pulau-pulau tersebut, memerintah O'ahu, Maui, Moloka'i, dan Lana'i, dan mengawal Kaua'i dan Ni'ihau melalui perjanjian dengan adik tirinya, Ka'eokulani.

Pada tahun 1790 Kamehameha dan tenteranya, dibantu oleh Isaac Davis dan John Young, menyerang Maui. Kahekili pada ketika itu berada di O'ahu, cuba untuk membantah pemberontakan di sana.

Dengan menggunakan meriam yang diselamatkan dari sebuah kapal, Fair American iaitu pahlawan Kamehameha memaksa tentera Maui untuk mundur, membunuh begitu banyaknya sehingga mayat-mayat itu menghalang laluan sungai.

Kamehameha menang tapi tak lama

peperangan di hawaii

Walau bagaimanapun, kemenangan Kamehameha tidak lama, kerana salah seorang musuhnya yang juga sepupunya iaitu Keoua, ketua Puna dan Ka'u, mengambil kesempatan daripada ketiadaan Kamehameha dari Hawai'i untuk merampas dan memusnahkan kampung-kampung di pantai barat Hawaii.

Setelah kembali ke Hawai'i, Kamehameha menentang Keoua dalam dua pertempuran sengit.

Kamehameha kemudian bersara ke pantai barat pulau itu, sementara Keoua dan tenteranya bergerak ke arah selatan, kehilangan beberapa kumpulan mereka dalam ledakan gunung berapi.

Perang saudara ini, yang berakhir pada tahun 1790, adalah kempen ketenteraan Hawaii yang terakhir yang berlaku menggunakan senjata tradisional.

Di masa depan, pertempuran Kamehameha menggunakan teknologi Barat, faktor yang mungkin menyumbang kepada banyak kejayaannya.

Kerana kehadiran Kamehameha di Teluk Kealakekua pada tahun 1790-an, banyak kapal dagang asing berhenti di sana. Oleh itu, beliau dapat mengumpulkan sejumlah besar senjata api untuk digunakan dalam pertempuran terhadap pemimpin lain.

Walau bagaimanapun, senjata baru mahal dan menyumbang kepada peningkatan besar dalam kos perang peperangan. Selepas hampir satu dekad pertempuran, Kamehameha masih belum menaklukki semua musuhnya.

perang kamehameha

Oleh itu, dia mengamati nasihat seorang peramal masa depan di Kaua'i dan mendirikan kuil purba Hawaii baru yang hebat di Pu'ukohola di Kawaihae untuk disembah dan untuk pengorbanan bagi tuhan perang Kamehameha iaitu Kuka'ilimoku.

Kamehameha berharap dapat memperoleh kekuatan rohani yang membolehkannya menakluk pulau itu.

Ada yang mengatakan bahawa sepupu merangkap musuhnya iaitu Keoua telah dijemput ke Pu'ukohola untuk berunding perdamaian, tetapi sebaliknya dibunuh dan dikorbankan di kuil purba tersebut.

Lain-lain mencadangkan bahawa dia telah putus asa dengan pertempuran yang berlaku dan "didorong untuk menyerahkan dirinya di Kawaihae" sebelum dibunuh.

Kematiannya menjadikan Kamehameha sebagai penguasa seluruh pulau Hawaii.

Sementara itu, bekas raja Maui iaitu Kahekili memutuskan untuk mengambil kesempatan ketika Kamehameha sibuk dengan Keoua dan mengumpulkan tentera, termasuk seorang penembak asing, anjing terlatih, dan kumpulan khas lelaki bertatu dan ganas, dikenali sebagai pahupu'u.

Mereka menyerbu kampung-kampung dan mencemarkan kubur-kubur di sepanjang pantai Hawai'i sehingga dicabar oleh Kamehameha.

Campur tangan kuasa asing

peperangan di hawaii 73

Pertempuran laut berikutnya (Pertempuran Red-Mouthed Gun) adalah tidak memberikan kelebihan kepada mana-mana pihak, dan Kahekili mengundurkan diri dengan selamat ke O'ahu.

Tidak lama selepas itu, saudagar Inggeris William Brown, kapten kapal frigat 30 senjata Butterworth, menemui pelabuhan di Honolulu.

William Brown dengan cepat membuat perjanjian dengan Kahekili. Kahekili "menyerahkan" pulau O'ahu (dan mungkin Kaua'i) kepada William Brown sebagai balasan untuk bantuan ketenteraan.

Kamehameha juga mengiktiraf keberkesanan bantuan asing dan mendapatkan bantuan daripada Kapten George Vancouver. George Vancouver, seorang yang berdedikasi ke atas sebuah empayar, meyakinkan Kamehameha untuk menyerahkan pulau Hawaii kepada British yang kemudiannya akan membantu melindunginya.

Kamehameha menghabiskan 3 tahun kemudian untuk membina semula ekonomi pulau itu dan mempelajari peperangan daripada melawat warga asing.

Selepas kematian Kahekili pada tahun 1794, pulau O'ahu jatuh ke tangan anaknya, Kalanikupule. Adik tirinya, Ka'eokulani, memerintah kawasan Kaua'i, Maui, Lana'i, dan Moloka'i.

Kedua-dua mereka ini kemudiannya berperang, masing-masing berusaha mengawal semua pulau.

Selepas satu siri pertempuran di O'ahu dan pengeboman dahsyat dari kapal William Brown, Ka'eokulani dan kebanyakan tenteranya terbunuh.

orang hawaii

Didorong oleh kemenangan ke atas musuh-musuhnya, Kalanikupule memutuskan untuk memperoleh kapal Inggeris dan perkakasan ketenteraan untuk membantu serangannya terhadap Kamehameha.

Kalanikupule membunuh William Brown dan menculik baki anak kapalnya, tetapi anak-anak kapal Inggeris itu berjaya menguasai semula dan secara menghantar Kalanikupule dan pengikutnya ke darat.

Menyedari kelemahan musuhnya, Kamehameha menggunakan tenteranya yang kuat dan armada kapal-kapalnya untuk membebaskan Maui dan Molaka'i dari kawalan Kalanikupule.

O'ahu menjadi sasaran seterusnya oleh Kamehameha. Ketika dia bersedia untuk berperang, salah seorang bekas sekutunya iaitu seorang ketua bernama Kaiana, membelot dan bergabung dengan Kalanikupule.

Walau bagaimanapun, pahlawan Kamehameha tetap menyerang O'ahu, membunuh kedua-dua Kalanikupule dan Kaiana.

Kamehameha kini boleh membuat tuntutan terhadap tanah ladang dan kolam ikan di O'ahu, yang akan membantu menyokong serangan terakhirnya di Kaua'i.

wanita tradisional hawaii maori ukulele

Wanita berpakaian tradisional Hawaii

Menjelang pertengahan 1796, tukang kayu Inggeris Kamehameha telah membina sebuah kapal 40 tan untuknya di Honolulu, dan sekali lagi dia mempersiapkan para pejuangnya untuk berperang di Kaua'i.

Bagaimanapun cuaca buruk memaksa dia untuk membatalkan rancangannya untuk menyerang.

Sementara itu, seorang lagi pencabar lain iaitu Namakeha, abang Kaiana, telah mengetuai pemberontakan berdarah di Hawai'i, memusnahkan kawasan itu dan memaksa Kamehameha kembali ke Hawai'i untuk mematahkan pemberontakan itu.

Kemaraan Kamehameha gagal

pulau oahu pada hari ini

(Pulau Oahu pada hari ini)

Kamehameha menggunakan keamanan beberapa tahun akan datang untuk membina sebuah armada perang baru yang hebat dan skuad bersenjata dengan meriam, serta dia juga melengkapkan tenteranya yang terlatih dengan pistol musket.

Armada ini berlayar ke Maui di mana Kamehameha menghabiskan tahun berikutnya dalam peperangan psikologi, menghantar ancaman kepada Ka'umu'ali'i, penguasa Kaua'i.

Ini terbukti tidak berjaya, sehingga awal tahun 1804 Kamehameha memindahkan armadanya ke O'ahu dan bersedia untuk bertempur.

Di sana, persiapannya untuk perang segera terbatal disebabkan oleh wabak, mungkin kolera atau demam tifoid, yang membunuh banyak tenteranya.

Selama bertahun-tahun Kamehameha kekal berada di O'ahu, pulih dari kekalahan ini dan, mungkin, memikirkan tentang penaklukan Kaua'i.

Menjangkakan serangan dari Kamehameha, Ka'umu'ali'i meminta bantuan seorang agen Rusia, Dr. Georg Schaffer, dalam membina sebuah kubu di muara Sungai Waimea dan menukar kayu sandalwood di Kaua'i untuk senjata api.

Kamehameha dan Ka'umu'ali'i berdamai

raja kamehameha penyatu hawaii

Walau bagaimanapun, pertempuran yang dijangka tidak pernah berlaku kerana seorang pedagang Amerika meyakinkan Kamehameha untuk mencapai kata sepakat dengan Ka'umu'ali'i.

Kamehameha diakui sebagai pemerintah tertinggi manakala Ka'umu'ali'i terus memerintah Kaua'i, dengan anaknya sebagai tebusan di Honolulu.

Selepas 9 tahun di O'ahu, Kamehameha membuat lawatan yang lama ke seluruh kerajaannya dan akhirnya menetap di Kailua-Kona, di mana dia tinggal selama 7 tahun yang akan datang.

Kenaikan kuasa beliau telah didasarkan pada pencerobohan, penggunaan kuasa unggul, dan komplot politik.

Penaklukannya yang berjaya, yang dipacu oleh "daya tarikan yang beroperasi dalam masyarakat Hawaii," juga dipengaruhi oleh kepentingan asing yang diwakili oleh individu seperti Kapten Vancouver.

Pada Mei 1819, Kamehameha meninggal dunia.

Dia telah mencapai apa yang tidak pernah dilakukan dalam sejarah orang-orang Hawaii sebelum ini. 

Dengan menyatukan Kepulauan Hawaii menjadi sebuah entiti politik yang berdaya maju dan diiktiraf, Kamehameha mengamankan rakyatnya dari dunia yang cepat berubah.

Rujukan:

1. Rakyat Hawaii Beri Penghormatan Kepada Raja Pahlawan Yang Menyatukan Pulau-Pulau Haiwaii - Kamehameha 

2. Sejarah Kamehameha the Great

3. Sejarah Raja Kamehameha dari Hawaii
Hakcipta iluminasi.com (2017)