Kutub Selatan yang terletak di benua Antartika merupakan titik paling selatan atas muka bumi. Ia terletak bertentangan dengan Kutub Utara dan menjadi lokasi stesen-stesen penyelidikan seperti Stesen Kutub Selatan Amundsen-Scott Amerika Syarikat yang telah diasaskan pada tahun 1957.

Apabila wujudnya stesen penyelidikan dari pelbagai negara tersebut, sudah pastilah ada manusia yang menetap dan bekerja di sana. Pernahkah anda terfikir, bagaimana kehidupan dan pekerjaan di tempat paling terpencil dalam dunia ini?

BESARKAN TEKS     A-  A+

kutub selatan

#1 Ada beberapa cara untuk pergi di Kutub Selatan

Sebanyak 30 buah negara telah menubuhkan stesen-stesen penyelidikan di Antartika. Sehingga kini, terdapat 75 buah stesen individu yang diwujudkan, namun hanya 45 buah sahaja yang beroperasi sepanjang tahun.

kapal terbang menuju antartika

Para penyelidik dan petugas terlebih dahulu akan menghantar barang-barang keperluan kerja dan peribadi serta peralatan ke pangkalan seperti Stesen McMurdo milik Amerika Syarikat di kepulauan Ross. Kemudian mereka akan dibawa menaiki kapal terbang ke tapak lokasi stesen masing-masing.

kapal terbang mendarat kutub selatan

Ada juga penyelidik yang bekerja di atas kapal namun bukan semua kapal merupakan kapal penyelidikan. Semasa musim panas di hemisfera selatan, banyak kapal pelayar pelancongan akan berlepas dari Argentina dan menuju ke penghujung Semenanjung Antartika.

#2 Anda sentiasa ada teman

Semua orang di Kutub Selatan tinggal berhimpit-himpit di kuarters sama ada di dalam khemah, dalam bilik asrama yang sempit atau di atas kapal.

bilik tidur kabin kutub selatan

Menurut seorang ahli biologi, Dr. Nerida Wilson, beliau sering menghabiskan masa di atas kapal. Tiada istilah "waktu peribadi" kerana waktu kerja yang sangat panjang dan berkongsi bilik bersama tiga rakan sekerja yang lain. Beliau juga tidak dibenarkan berjalan-jalan seorang diri di dek kapal atas dasar keselamatan. Jadi, setiap individu perlu ada peneman pada setiap masa.

#3 Stesen penyelidikan ibarat pekan kecil

Tak ramai manusia yang boleh tahan dengan musim sejuk di Kutub Selatan. Benua itu tidak mempunyai penduduk asli, jadi tidak ada sesiapa yang dilahirkan di situ, tidak ada kanak-kanak berlari dan tiada siapa tahu sejarah sebenar tempat itu.

hubungan akrab sesama saintis dan petugas

Disebabkan stesen penyelidikan itu merupakan rumah kedua bagi semua pekerja di sana, ia bagaikan sebuah pekan kecil. Semua orang amat mesra antara satu dengan yang lain dan saling bantu-membantu. Mereka amat teruja dan bersyukur dapat menjejakkan kaki ke sana.

live band di kutub selatan

Apabila tiba musim panas di mana matahari terpacak selama 24 jam, mereka akan bekerja dengan lebih lama. Tetapi pada masa terluang, mereka akan menghabiskan masa di kedai kopi, bar, menonton wayang ataupun bermain game. Dahulu terdapat sebuah pusat bowling yang dibina oleh tentera Amerika Syarikat namun ia ditutup pada tahun 2009.

marathon antartika kutub selatan

Kalau anda nak tahu, mereka juga mengatur pertandingan Marathon untuk mengisi masa lapang. Pendek kata, tak adalah bosan sangat kalau menetap di sana. Semua orang bagaikan satu keluarga besar yang rapat.

#4 Sisa kumuh manusia perlu dihantar pulang ke negara asal

Bergantung kepada lokasi anda bekerja, anda mungkin boleh membuang air seperti biasa di tandas. Tapi bagi pasukan penyelidik yang berekspedisi di Lembah McMurdo misalnya, mereka perlu menghantar semua sisa najis pulang ke Amerika Syarikat.

botol untuk kencing

Para petugas tidak dibenarkan membuang air kecil di merata-rata tempat kerana ia merupakan salah satu peraturan yang termaktub dalam The Antarctic Science, Tourism, and Conservation Act of 1996. Setiap kali membuang air, mereka perlu mengasingkan air kencing dan juga najis ke dalam bekas berlainan. Ia mungkin lebih mudah bagi orang lelaki tapi amat sukar dilakukan oleh kaum wanita.

#5 Makanan menyelerakan

Makanan yang dihidangkan tidaklah begitu teruk. Para petugas dapur sentiasa mencuba untuk menjadi lebih kreatif dengan bahan-bahan yang ada. Menu sarapan adalah seperti telur hancur dan sosej. Waktu makan tengah hari pula menu seperti pasta atau roti dan masakan panas untuk waktu makan malam.

rumah hijau untuk menanam sayur

Semua bekalan dan bahan masakan perlu dibawa masuk menggunakan kapal terbang dan semua stok disimpan pada suhu -15°C. Mereka mempunyai banyak bekalan makanan namun tukang masak perlu pandai menggunakan bahan-bahan yang telah disimpan dan dibekukan pada tempoh yang panjang.

makanan di kutub selatan

Sesekali mereka dibekalkan dengan bahan segar yang diterbangkan dari New Zealand seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Namun bekalan ini hanya datang sekali-sekala sahaja.

Syukurlah kita masih bekerja dan menetap di Malaysia. Tidur katil empuk, nak makan senang, buang air pun senang.

Rujukan:

1. British Antarctic Survey

2. Live Science

3. Jeffrey Donenfeld

4. Australian Antarctic Division
Hakcipta iluminasi.com (2017)