Adakah dinosaur benar-benar wujud?

Soalan ini pastinya akan menimbulkan perdebatan dan menghasilkan jawapan yang berbeza. Terpulanglah kepada anda sama ada hendak mempercayai kewujudannya atau tidak. Namun yang pasti, penemuan mengenai dinosaur hanya direkodkan seawal abad ke 19.

Persoalannya, mengapakah manusia hanya mula mengkaji mengenai kewujudan dinosaur pada abad ke 19 sedangkan haiwan ini sudah wujud lama sebelum itu?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kisah lagenda kewujudan naga

kewujudan naga

Menurut ahli paleontologi bernama Ken McNamara, orang prasejarah mungkin telah mengambil fosil dinosaur dan menggunakannya untuk membuat pelbagai alatam dan perhiasan. Telur dinosaur fosil sebenarnya telah ditemui dalam beberapa rantai, walaupun tidak jelas siapa yang membuatnya atau mengapa.

Tetapi teori yang paling menarik perhatian mengapa kewujudan dinosour dicatatkan hanya pada abad ke 19 adalah teori yang melibatkan makhluk mitos lain iaitu naga. Sesetengah pakar percaya bahawa disebabkan naga begitu banyak dceritakan dalam banyak cerita rakyat, orang purba dahulu sering menyangka fosil dinosaur sebagai tinggalan naga.

Malah, seorang ahli sejarah China purba bernama Chang Qu dikatakan telah menyalah label fosil dinosaur sebagai fosil naga. Namun, apabila melihat kepada rupa bentuk rangka fosil dinosaur yang ditemui dan gambaran bentuk aga, kita tidaklah hairan mengapa Chang Qu boleh membuat andaian sebegitu. 

Fosil dinosaur pertama direkodkan

fosil dinasour pertama

Pada pertengahan 1600-an, seorang naturalis Inggeris bernama Robert Plot menemui fosil tulang paha yang ditemui di Oxfordshire, England. Beliau menyatakan bahawa ia kelihatan hampir sama seperti bahagian bawah tulang paha manusia dan memasukkan ilustrasinya dalam bukunya pada 1677, The Natural History of Oxford-shire.

Walau bagaimanapun, beliau tidak tahu apa yang ditemuinya itu dan akibatnya tiada siapa yang peduli mengenai penemuannya itu ketika itu.

Namunn, berdasarkan ilustrasi Robert Plot dalam bukunya itu, saintis hari ini percaya bahawa fosil tersebut berkemungkinan besar berasal dari seekor dinosaur Megalosaurus atau dinosaur yang serupa. Walau bagaimanapun, kerana fosi asal telah hilang, sukar untuk mengesahkannya.

Penciptaan istilah "dinosaur"

terma dinosaur

Kedatangan abad ke-19 membawa bersama zaman baharu penemuan fosil yang membawa kepada pemahaman moden kita tentang dinosaur. Pada awal 1800-an, banyak fosil dinosaur telah digali di England, termasuk spesis Megalosaurus, Iguanodon dan Hylaeosaurus.

Fosil ini kemudiannya dikaji oleh ahli paleontologi Inggeris bernama Sir Richard Owen, yang mendapati bahawa mereka mempunyai banyak ciri yang dikongsi bersama. Tetapi hanya pada tahun 1842 beliau telah memberikan nama sebenar kepada spesis-spesis dinosaur ini.

Oleh itu, dalam laporan yang diterbitkan olehnya pada tahun itu, istilah "Dinosauria" muncul pertama kali.

Berasal dari bahasa Yunani, istilah ini sering disebut sebagai "haiwan yang teruk" Walau bagaimanapun, semasa mencipta istilah ini, Sir Richard sebaliknya merujuk kepada makhluk itu sebagai "sangat hebat," dengan menyatakan bahawa saiz besar mereka jauh lebih besar daripada mana-mana reptilia hidup.

Namun begitu, sejurus selepas kejayaan yang mengagumkan ini, terdapat banyak kajian saintifik berkaitan dinosaur. Tetapi pada tahun 1960-an dan 70-an, mereka sekali lagi menjadi tumpuan apabila saintis mengumpulkan beberapa bukti baharu, termasuk burung yang dipercayai berevolusi daripada sekumpulan dinosaur.

Sejak itu, makhluk prasejarah ini telah mencipta jalan mereka ke dalam kehidupan kita dan banyak kajian saintifik dilakukan berdasarkan penemuam-enemuan fosil baru. Akibatnya, daripada filem hingga permainan video dan buku, hampir tidak ada media popular hari ini yang tidak bercakap tentang dinosaur.

Kredit:

  1. Smithsonian Magazine
  2. The Sun
  3. National History MuseumHakcipta iluminasi.com (2017)