Dewasa kini, ramai orang yang mementingkan pemakanan sihat. Kita disogokkan dengan bahan-bahan organik, bijian seperti chia dan flaxseed, makanan berprotein tinggi, beras perang dan sebagainya.

Kita sudah sememangnya tahu bahawa makanan segera dan makanan junk mengandungi pelbagai kandungan tidak sihat dan pewarna tiruan. Tapi tahukah anda, makanan-makanan sihat yang kami bakal kongsikan ini juga mungkin mempunyai bahan yang boleh memudaratkan tubuh badan?

BESARKAN TEKS     A-  A+

#1 Ikan Salmon

Ya, kita semua tahu ikan salmon merupakan salah satu ikan yang paling sihat untuk dimakan kerana ia rendah lemak, mengandungi pelbagai vitamin dan omega-3 yang tinggi. Tapi tahukah anda, kebanyakan ikan salmon yang diternak secara komersial telah ditambah bahan pewarna agar kelihatan lebih menarik?

salmofan

Penternak ikan salmon diberikan carta warna Canthaxanthin (E161g) dipanggil Salmofan yang menawarkan sehingga 30 variasi merah jambu/oren. Negara seperti Australia dan New Zealand telah mengharamkan penjualan ikan salmon ternak yang diberi makan dengan warna ini.

salmon segar warna oren

Mahu lebih selamat, pastikan anda membeli ikan salmon liar seperti yang diimport dari Alaska. Elakkan ikan salmon yang mempunyai label "Atlantic" kerana ia menandakan ikan itu diternak secara komersial.

#2 Telur

Industri penternakan ayam mungkin menggunakan pelet makanan yang telah ditambah dengan pewarna untuk memberi warna kuning terang pada telur.

Ayam akan menghasilkan warna kuning telur mengikut diet harian. Sekiranya penternak ayam menginginkan warna kuning yang lebih terang, mereka akan mencampurkan pewarna sintetik ke dalam makanan ayam. Pewarna ini kebiasaannya dikilangkan di China dan tidak diselia oleh badan pemakanan.

kuning telur yang sama warna terang dan sekata mungkin menggunakan pewarna tiruan

Jika anda dapati kesemua telur yang anda beli mempunyai warna kuning telur yang terang dan sekata, besar kemungkinan ayam itu diberi makan pewarna sintetik. Jika setiap telur berbeza-beza, ia menandakan ayam-ayam itu adalah jenis lepas bebas (free range).

#3 Yogurt

Walaupun kebanyakan pengeluar yogurt sihat bergantung kepada jus buah dan sayuran sebenar untuk mewarnakan yogurt berperisa, ada juga sesetengah jenama yang mengambil jalan pintas untuk mengurangkan kos dengan menggunakan bahan kimia.

yogurt perisa dan pewarna tiruan

Penggunaan warna karamel, Biru #1 dan Merah #40 merupakan agen pewarna yang dikaitkan sebagai pencetus hiperaktif di kalangan kanak-kanak dan penyebab tumor dalam tikus makmal.

#4 Sos Salad

Salad sememangnya bagus untuk membantu menambah menu seimbang dalam diet seharian. Jika anda penggemar salad, anda semestinya mempunyai dressing atau kuah salad kegemaran tersendiri. Tapi tahukah anda, bukan semua kuah salad itu diperbuat daripada bahan organik?

bahan pewarna tiruan sos salad

Banyak jenama menggunakan pewarna sintetik dalam kuah salad yang dihasilkan, walaupun kuah itu sepatutnya berwarna putih seperti Caesar dan Ranch. Vinaigrette (terutama sekali dengan perisa buah beri) dan Thousand Island adalah antara sos salad yang mengandungi pewarna tiruan.

Elakkan membeli sos salad segera yang dijual di pasar raya. Sebaliknya, buatlah sendiri menggunakan bahan-bahan asli dan organik yang ada di rumah. Tak susah pun, cuma main kisar-kisar sahaja.

#5 Buah oren

Pada awal musim buah, kebanyakan oren yang dihasilkan mempunyai warna kulit pucat yang tidak begitu menarik minat pembeli. Jadi, ada sesetengah pengeluar dari Florida, misalnya, menyembur warna Merah Sitrus No. 2 pada permukaan kulit buah agar kelihatan lebih terang.

oren warna oren terang

Warna tiruan ini bertoksik kepada tikus pada tahap sederhana dan boleh menyebabkan tumor pada pundi kencing. Penggunaannya telah diharamkan bagi penanaman buah oren di California.

Hati-hati jika anda ingin memarut kulit oren atau menggunakan kulitnya dalam masakan! Pastikan anda membeli yang organik.

#6 Oatmeal

Ini merupakan salah satu 'superfood' yang sering disebut-sebut oleh penggemar makanan sihat. Dalam bentuk asal, oatmeal sememangnya berkhasiat dan menyihatkan. Tetapi apabila pengeluar produk mula menjadi lebih 'kreatif' dengan menambah perasa, ia sebenarnya boleh mengundang padah.

oatmeal pewarna tiruan

Beberapa jenama oatmeal terkemuka menggunakan pewarna karamel yang mungkin membawa unsur karsinogenik dalam produk-produk oatmeal berperisa keluarannya.

Untuk lebih selamat, elakkan membeli oatmeal berperisa. Seelok-eloknya tambahlah sendiri potongan buah segar, madu asli atau serbuk kayu manis mengikut citarasa anda.

#7 Daging

Terdapat penjual dan penternak daging yang menggunakan sulfur dioksida untuk mengekalkan kesegaran dan warna merah pada daging. Pada tahun 2015, ramai penjual daging sekitar Sydney, Australia didenda sehingga AUD15,000 (RM48,300) kerana menggunakan bahan kimia itu untuk daging mentah.

Ada juga daging yang dirawat menggunakan karbon monoksida. Seperti yang kita sedia maklum, karbon monoksida merupakan sejenis gas beracun yang boleh membawa maut jika diambil atau dihidu dengan banyak.

daging karbon monoksida

Walaupun bukan semua produk yang dijual di pasaran mengandungi bahan-bahan terlarang ini, anda sebagai pengguna haruslah lebih bijak dalam memilih makanan. Ketahui bagaimana setiap produk dihasilkan dan datang dari sumber mana. 

Dalam dunia kapitalis kini, kewujudan permintaan tinggi bagi makanan-makanan sihat telah menyebabkan segelintir pengeluar makanan yang tidak bertanggungjawab menambah bahan-bahan berbahaya untuk membuatkan produk mereka kelihatan lebih menarik dan meningkatkan jualan tanpa mempedulikan kesihatan pengguna.

Sebagai pengguna bijak, anda perlu lebih berhati-hati dan sentiasa memeriksa label bahan dalam sesuatu produk.

Rujukan dan bacaan tambahan:

1. Daily Mail UK

2. Dr. Axe

3. Dr. Mercola

4. Prevention.com

5. Fox News

6. Medical News Today
Hakcipta iluminasi.com (2017)