Sesetengah orang masih meragui akan peluang buat duit secara dalam talian (online). Akibat daripada banyak kes penipuan (scam) yang dipaparkan di media elektronik, segelintir daripada masyarakat kita masih ragu-ragu mereka boleh membuat duit secara online.

Sebenarnya, terdapat banyak cara untuk buat duit secara online antaranya melalui dropship, affiliate dan blog. Abraham Piper, seorang bapa yang berasal daripada Los Angeles merupakan salah seorang pengguna internet yang berjaya membuat duit secara online. Untuk lebih tepat, beliau berjaya membuat $17 juta setahun melalui blog sahaja. Kisah beliau ini boleh dijadikan inspirasi kepada kita.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sebelum terjebak dengan dunia blog, beliau merupakan seorang ppemandu forklift. Selain itu, beliau juga pernah bekerja sebagai pengedar iklan (flier). Piper sedar beliau suka menulis dan ketika zaman mudanya, beliau gemar menulis lirik lagu. Pada awalnya, beliau mempunyai sebuah blog dimana beliau gemar menulis mengenai kehidupan peribadinya.

Pada awal pembabitannya dalam dunia blog, beliau dapati kebanyakan artikel yang ditulis pemilik terlalu panjang. Jadi, beliau mendapat idea untuk membuat satu eksperimen - beliau ingin menulis artikel yang hanya mengandungi 22 patah perkataan sahaja. Bila ditanya bagaimanakah idea 22 patah perkataan itu diperolehi, ianya adalah tarikh 22 Februari dimana beliau mendapat idea tersebut. Web yang dibinanya itu diberi nama 22 Words.

Pada awalnya, beliau hanya menulis untuk keseronokan. Rasa puas apabila ada orang yang membaca tulisannya. Ketika itu, beliau hanya menetapkan sasaran untuk memperoleh sebanyak 2500 halaman dibaca setiap hari.

22 words

Pada suatu hari, beliau tertanya-tanya "Adakah aku boleh hidup dengan menulis blog semata-mata?"

Pada awalnya, kebanyakan artikel yang dimuatkan dalam blog tersebut adalah berkaitan hal keluarga dan peribadinya sahaja. Dia tidak pernah terfikir sama ada apa yang ditulisnya itu boleh menjana wang atau tidak. Antara teknik awal yang digunakan oleh Piper adalah dengan meletakkan link affiliate daripada program Amazon dimana beliau akan dibayar sekiranya terdapat dalam kalangan pembaca yang membeli produk di Amazon melalui link affiliate beliau. Pada tahun 2009, beliau telah berjaya menjana beberapa ribu dollar melalui program affiliate Amazon sahaja.

Beberapa tahun kemudiannya, beliau mengambil tindakan drastik untuk tidak lagi menulis mengenai perihal keluarganya di blog tersebut sebaliknya hanya memuatkan artikel tular mengenai perkara-perkara lucu yang dilakukan kana-kanak dan juga kisah-kisah inspirasi kepada orang ramai. Ternyata keputusannya itu tepat sekali berdasarkan peningkatan trafik pengunjung ke blognya. Pada bulan Disember 2010, blognya memperoleh 200 000 halaman dibaca dan pada bulan Mac 2011, beliau sudah memperoleh 1.3 juta halaman dibaca!

Apakah rahsia kejayaan Piper dan 22 Words?

1. Piper akan bangun seawal 4.30 setiap hari untuk mendapatkan isu-isu terkini untuk dimuatkan ke dalam blognya. Hal ini dilakukan bagi memastikan blognya menjadi blog pertama yang memaparkan sesuatu artikel atau isu tersebut.

2. Fokus. Piper minat menulis maka beliau menggunakan sepenuhnya minat beliau itu untuk menjana wang melalui blog

3. Bijak membuat keputusan. Pada awalnya kemunculan 22 Words, kebanyakan artikel adalah berkisar mengenai keluarganya dan pendapat peribadinya sahaja. Walaubagai manapun beliau akhirnya membuat keputusan untuk beralih kepada kisah-kisah inspirasi dan lucu yang lebih mudah menarik perhatian lebih ramai pengguna internet untuk membaca.

Pada awal 2011, Piper telah mengambila keputusan untuk menjual blognya itu kepada sebuah syarikat yang berpangkalan di Denver, Amerika Syarikat. Walaubagai manapun, beliau tetapi menulis untuk blognya itu. Sebelum menjual blog 22 Words, beliau telah menetapkan dalam perjanjian bahawa beliau mesti dilantik sebagai penulis tetap 22 Words. Ini membolehkan beliau menjadi seorang penulis blog sepenuh masa. Piper bagaimanapun membeli semula 22 Words pada tahun 2013 tetapi jumlah nilainya dirahsiakan. Selepas beberapa bulan mengambil alih semula 22 Words, blognya itu telah mencatatkan 5 juta pembaca unik setiap bulan.

pejabat 22 words

Piper telah berpindah ke Los Angeles dimana beliau membuka pejabat 22 Words. Sehingga ini, beliau sudah mempunyai 25 orang staf termasuk dirinya sendiri. Selain 22 Words, beliau juga melancarkan beberapa lagi aset digital seperti MagiQuiz, Bad Parenting Moments and Happiness Heroes yang menyasarkan pembaca berlainan latarbelakang. 22 Words dan syarikatnya, Brainjolt terus aktif membuat duit dan beliau menganggarkan akan menjana sehingga $30 juta pada tahun ini.

Semoga seorang kisah pemuda bernama Piper ini menjadi inspirasi kepada kita semua. Tidak kisah tahap akademik kita, ketahui kekuatan dan minat kita kemudian gunakan sebaiknya untuk menjana pendapatan.

Kredit: CNBC
Hakcipta iluminasi.com (2017)