Di dalam sejarah terdapat zaman di mana aktiviti lanun menjadi begitu aktif sehinggakan menggugat perdagangan antarabangsa. Waktu ini dinamakan sebagai Zaman Keemasan Lanun.

Pada waktu itu lanun seperti Blackbeard, Henry Morgan, Kapten Kidd, Calico Jack menjadi begitu terkenal kerana berjaya menawan bukan sahaja kapal dagang malah juga kapal milik tentera.

Bukan sahaja mereka menempah lagenda melalui kekuatan berperang akan tetapi juga berjaya mengharungi ombak dan ribut dari lautan paling ganas dunia. Berikut adalah beberapa kapal lanun yang paling digeruni semasa era ini.

9. Adventure Galley

adventure galley

Adventure Galley mungkin merupakan kapal lanun yang paling malang namun tetap digeruni semasa era kegemilangan lanun. Kapal seberat 284 tan ini dilengkapi dengan 34 senjata.

Pada asalnya kapal ini dibina bertujuan untuk memburu kapal lanun serta kapal Perancis yang berlayar di perairan lautan Hindi. Akan tetapi, kapal yang dipimpin oleh Kapten William Kidd bersama 150 anak kapal ini dilaporkan telah terlibat dalam aktiviti melanun.

Kapal yang ditaja oleh kerajaan British ini mula berlayar dari New York pada 6 September 1696 dalam misi memburu lanun. Namun, keadaan tidaklah seperti yang diharapkan. 

lanun kapten kidd

Selama beberapa tahun, Adventure Galley telah berlayar sejauh ribuan batu namun gagal menemui kumpulan lanun dan Kapten Kidd terdesak kerana tidak mendapat sebarang habuan.

Dengan pelbagai kesukaran ditambah pula keadaan kapal yang kayunya mula mereput, Kapten Kidd telah menyerang dan mengambil Quedah Merchant, kapal dagang milik Perancis dengan pelbagai muatan berharga dan juga beberapa kapal lain sewaktu melanun.

Pada 23 May 1701, Kapten Kidd telah didapati bersalah kerana aktiviti melanun dan dihukum gantung. Mayatnya dibiarkan di pintu masuk Sungai Thames sebagai amaran kepada sesiapa yang melakukan jenayah lanun.

8. Queen Anne’s Revenge

queen anne s revenge

Pada November 1717, Edward Teach yang terkenal dengan panggilan Blackbeard telah menangkap sebuah kapal hamba abdi Perancis bernama La Concorde. Kapal yang mempunyai 14 senjata itu kemudian ditambah lagi menjadi 40 senjata dan dinamakan Queen Anne’s Revenge.

Kapal seberat 200 tan ini membawa 280 anak kapal dan menjadi salah satu kapal paling kuat yang menguasai perairan Caribbean dan persisir pantai Amerika Utara. 

Kapal ini banyak menyerang kapal British, Belanda dan juga Portugis semasa karier melanun mereka. Pada Mei 1718, Blackbeard berjaya merompak 5 kapal sekaligus apabila dia berjaya menawan pelabuhan Charleston.

blackbeard

Malangnya apabila kapal ini cuba melarikan diri, ia telah terlanggar timbunan pasir yang menyebabkannya rosak teruk. Ahli sejarah berpendapat Blackbeard sengaja melanggar timbunan pasir itu agar ianya membunuh sebahagian anak kapal supaya yang terselamat mendapat bahagian rompakan yang lebih.

Bangkai kapal ini telah ditemui berhampiran persisir pantai Beaufort, Carolina Utara pada tahun 1997.

7. Whydah

whydah

Pada asalnya Whydah merupakan kapal hamba abdi yang dibina di London pada tahun 1715. Namanya diambil sempena pelabuhan Afrika Utara bernama Ouidah yang kini dikenali sebagai Benin.

Kapal seberat 300 tan ini diketuai oleh Lawrence Prince dan memainkan peranan penting di dalam perjanjian hamba abdi yang dikenali sebagai 'perdagangan tiga penjuru'.

Pada Febuari 1717 ketika pelayaran ke-2 Whydah, ia telah diserang di Bahamas oleh 2 kapal lanun yang bernama Sultana dan Mary Anne yang diketuai oleh Samuel "Black Sam" Bellamy.

black sam

Black Sam kemudian mengubah Whydah menjadi kapal lanun dengan kekuatan 28 buah meriam dan 146 anak kapal. Kapal ini digeruni di sekitar lautan Atlantik dan dipercayai telah merompak lebih dari 50 buah kapal.

Namun, ianya tidak bertahan lama apabila hanya selepas 2 bulan diambil alih Black Sam, kapal ini telah karam dipukul ribut berdekatan Cape Cod. Bangkai kapal ini telah berjaya ditemui pada tahun 1984 bersama ribuan artifak lain.

6. Royal Fortune

royal fortune

Kapten Bartholomew Roberts merupakan lanun paling berjaya sepanjang zaman. Dia dikenali dengan panggilan Black Bart, mempunyai rekod kejayaan merompak kapal paling banyak dalam sejarah.

Black Bart juga terkenal dengan sifat kejamnya. Pernah sekali dia membakar lebih 80 orang hamba abdi kerana tidak mahu membuang masa dan tenaga membebaskan mereka setelah merompak kapal yang membawa mereka.

Pada Julai 1720, Dia telah berjaya menawan sebuah kapal Perancis di perairan Newfoundland dan menamakannya Royal Fortune. Dia bersama 157 anak kapalnya telah memasang 42 buah meriam untuk persediaan melawan kapal Tentera Laut jika bertembung.

black bart

Kapal Royal Fortune ini pernah cuba berlayar ke Afrika, tetapi disebabkan cuaca buruk mereka terpaksa menukar haluan ke perairan Caribbean di mana mereka berjaya merompak lebih banyak lagi kapal.

Kegemilangan Royal Fortune berakhir pada Febuari 1722 apabila Black Bart telah terbunuh ketika bertempur dengan kapal perang Swallow yang diketuai oleh Chaloner Ogle. Ketika itu kapal Royal Fortune sedang berlabuh di Cape Lopez sebelum diserang dengan tiba-tiba.

5. Fancy

fancy

Fancy merupakan sebuah kapal yang ditaja oleh Raja Sepanyol. Mempunyai 46 senapang, ia merupakan sebuah kapal yang menggerunkan semasa zaman kegemilangan lanun dan terkenal kerana kelajuannya.

Kapal ini membawa muatan 140 orang anak kapal dan diketuai oleh Henry Avery. Walau bagaimanapun, pada tahun 1694 Avery dan anak kapalnya telah berpaling tadah dan bertukar menjadi lanun.

henry avery

Kejayaan terbesar mereka ialah pada Julai 1695 apabila Fancy dan 5 kapal lanun lain telah berjaya menawan Ganj-i-Sawai, sebuah kapal khazanah dengan kekuatan 40 senapang dengan 25 kapal pengiring milik Grand Mogul (pemerintah Monggol) di India. Ia merupakan rompakan paling menguntungkan yang pernah dilakukan oleh lanun.

Kapal Fancy ini terus berlayar di sekitar Caribbean dan melakukan aktiviti melanun sebelum ia dan anak kapalnya hilang secara misterinya.

4. Happy Delivery

happy delivery

Kapal Happy Delivery sebelum itu dikenali sebagai Gambia Castle dan merupakan kapal pedagang hamba bersaiz sederhana milik Royal African Company. Kapal ini membawa 30 orang anak kapal dan dikemudi oleh Kapten Charles Russel dan timbalannya George Lowther.

Pelayaran pertama kapal ini pada tahun 1721, ia ditemani oleh sekumpulan tentera yang diketuai oleh Kapten John Massey di dalam misi mengambil hamba abdi di sekitar Sungai Gambia di Afrika.

Apabila tiba di Afrika terjadi beberapa perselisihan yang menyebabkan kumpulan ini terbahagi kepada 2. Kapten Russel lebih mengutamakan penghantaran hamba melebihi keperluan anak kapal sendiri. Manakala Lowther pula tidak sebulu dengan Russel.

Lowther berjaya meyakinkan anak kapal yang tidak berpuas hati untuk memberontak dan akhirnya berjaya menyingkirkan Russel dan pengikutnya. Setelah berjaya mengambil alih Gambia Castle, Lowther yang dilantik sebagai Kapten baru telah menukar namanya kepada Happy Delivery.

Sejak itu Happy Delivery terkenal kerana aktiviti lanun yang dijalankannya. Namun begitu, pada tahun 1722 Lowther terpaksa meninggalkan kapal itu apabila diserang oleh puak asli Amerindian.

3. The Golden Hind

the golden hind

Kapal ini merupakan salah satu kapal yang paling terkenal di dalam sejarah pelayaran. Ia telah dikemudi oleh Sir Francis Drake, orang Inggeris pertama yang telah berjaya berlayar mengelilingi dunia. Kapal ini mempunyai kekuatan sebanyak 18 buah meriam.

Pada tahun 1577, Drake telah diarahkan oleh Ratu Elizabeth untuk menjelajah ke seluruh dunia. Mereka berlayar meninggalkan Plymouth bersama 164 orang anak kapal. Pada tahun 1578 mereka berjaya menyeberangi selat Magellan setelah terselamat daripada 2 ribut besar.

francis drake

Akan tetapi, Drake dan anak kapalnya mula merompak beberapa buah kapal di lautan Pasifik. Ahli sejarah percaya bahawa Drake telah melampaui batas sebagai petugas undang-undang dengan melakukan jenayah melanun.

Kejayaan terbesar Golden Hind ialah apabila berjaya menangkap kapal Sepanyol Nuestra Señora de la Concepción pada tahun 1579 dan berjaya merampas 360,000 pesos (bersamaan £480 juta pada 2017).

Pada 26 September 1580, setelah berlayar selama 2 tahun 10 bulan, kapal Golden Hind ini telah berjaya tiba semula di Plymouth dengan Drake dan 60 orang anak kapal yang terselamat.

2. Rising Sun

the rising sun

The Rising Sun ialah sebuah kapal lanun yang mempunyai 35 senjata dengan muatan seramai 135 orang anak kapal. Kapal ini diketuai oleh Kapten Christopher Moody yang sebelum ini pernah bekerja di bawah pimpinan Black Bart. 

Pada tahun 1718, kapal ini telah berlayar bersama sebuah lagi kapal dengan jumlah senjata yang sama dan dipimpin oleh Kapten Frowd. Mereka biasanya akan membakar kapal yang telah dirompak bagi membersihkan jejak kegiatan mereka.

Gabeinor Jamaica ketika itu iaitu Archabald Hamilton telah mengenal pasti kapal yang dikemudii Kapten Moody itu terlibat di dalam keganasan dan rompakan. Mereka disyaki melakukan kegiatan mereka di sekitar perairan pulau St. Christophers dan Santa Croix.

bendera rising sun

Hamilton kemudian telah meminta bantuan dari England untuk mempertahankan perairan Jamaica, termasuk sebuah kapal perang dengan kekuatan 40 meriam bagi menangani Kapten Moody dan kapal Rising Sun miliknya.

Pada awal 1719, satu pemberontakan telah berlaku di atas kapal Rising Sun di ketuai oleh Thomas Cocklyn akan tetapi berjaya dipatahkan oleh Kapten Moody. seramai 25 orang pemberontak telah ditinggalkan di persisiran pantai tanpa mendapat bahagian rompakan mereka.

Kemudian anak kapal yang selebihnya telah melakukan hal yang sama kepada Moody apabila meninggalkan dia di atas sebuat bot kecil bersama 12 orang pengikutnya. Mereka melantik Cocklyn semula sebagai Kapten yang baru.

1. Speaker

kapal speaker

Kapal ini merupakan kapal pedagang hamba abdi yang mempunyai sebanyak 50 senjata api. Ia telah ditawan oleh Kapten George Booth dan John Bowen pada April 1700. Kapal ini diterajui oleh Booth dan berlayar ke Zanzibar bersama lebih 200 orang anak kapal.

Namun, pada penghujung tahun yang sama Kapten Booth telah terbunuh di dalam satu pertempuran dan Speaker diambil alih oleh Bowen. Antara kejayaan Bowen bersama Speaker ialah apabila dia berjaya mengalahkan sejumlah 13 kapal Moors dan mendapat habuan sebanyak £100,000 (£8 juta hari ini).

john bowen

Dia juga berjaya menangkap sebuah kapal British yang terkenal iaitu English East Indiaman yang diketui oleh Kapten Conway pada November 1701 serta menunda kapal itu ke pengkalan berhampiran dan berjaya menjualnya kepada 3 bahagian.

Malangnya lagenda kapal ini berakhir apabila ia karam berdekatan Swarte Klip yang terletak di perairan Mauritius pada tahun 1702. Kebanyakan anak kapal berjaya menyelamatkan diri namun kehilangan harta rampasan mereka bersama-sama kapal Speaker itu. 

Rujukan:

1. Lolwot

2. ToptenzHakcipta iluminasi.com (2017)