Oleh pada 21 Jun 2019 kategori

Walaupun anda sedang duduk di atas kerusi di pejabat, pernah tak anda terfikir bahawa sebenarnya anda masih sedang bergerak? Ya, dan ini disebabkan oleh Bumi sentiasa bergerak relatif terhadap alam semesta, berputar mengelilingi matahari dan berputar pada paksi.

Banyak fenomena semulajadi yang berlaku di sekeliling kita, seperti perubahan cuaca, angin, pasang surut dan banyak kejadian alam semula jadi berlaku kerana kedua-dua gerakan relatif planet kita ini, terutama putarannya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Disebabkan putaran Bumi memberi pengaruh yang sangat besar dalam kehidupan seharian kita, pernah tak anda tertanya-tanya apa yang akan berlaku jika Bumi berputar lebih pantas daripada sekarang?

Mengapa Bumi berputar?

mengapa bumi berputar

Untuk menjawab soalan ini, kita harus kembali ke masa di mana sistem solar kita mula-mula mula terbentuk.

Menurut kajian, pada mulanya, sistem solar kita yang terdiri daripada awan debu dan gas besar-besaran. Sebaik sahaja awan ini mula hancur, ia diratakan menjadi cakera gergasi dengan bonjol di tengah, yang akhirnya membentuk matahari.

Ketika planet-planet dan badan-badan angkasa lain (misalnya, komet, asteroid dan bulan) mula terbentuk selain dari cakera asal, momentum sudut cakera keseluruhan perlu dipelihara.

Oleh itu, semua badan dalam sistem suria mewujudkan putaran tersendiri dari pergerakan keseluruhan sistem solar.

Dengan wujudnya keseimbangan daya ini, inersia Matahari dan planet-planet mampu mengekalkan hubungan putaran selama berbilion tahun.

Tambahan pula, planet-planet dan bintang akan terus berbuat demikian selama berbilion tahun sehingga bertembung dengan objek angkasa yang lain.

Kesan putaran Bumi

kesan putaran bumi kepada manusia

Kadar putaran 24-jam yang di Bumi sangat bersesuaian dengan kehidupan kita.

Ia mengekalkan suhu persekitaran Bumi bumi kerana permukaannya disinari cahaya matahari pada siang hari untuk jumlah masa yang sempurna dan kemudian menyejuk dalam kegelapan pada waktu malam.

Atmosfera mengalami seretan ke arah Bumi kerana putarannya (bersama dengan tarikan graviti planet) dan mengekalkan jarak yang sesuai dari permukaan tanah.

Pasang surut laut adalah hasil dari kedua-dua aktiviti Bumi iaitu berputar pada paksi dan kesan graviti dari bumi dan bulan.

Putaran Bumi memesongkan arus udara dan lautan.

Bumi berputar jauh lebih pantas daripada angin atau arus, yang membawa kepada daya Coriolis.

Daya Coriolis ini bertanggungjawab dalam memesongkan angin dan mengubah arahnya, mewujudkan kawasan bertekanan tinggi dan rendah di permukaan Bumi.

Apa yang berlaku jika bumi berputar lebih cepat?

1.Kehilangan berat badan

putaran bumi lebih laju buatkan badan kita ringan

Jika ketika ini berat badan anda adalah 68 kilogram di Bulatan Artik, ia mungkin menurun kepada 67.5 kilogram di khatulistiwa.

Ini kerana daya sentrifugal tambahan dijana, ketika mana Khatulistiwa berputar lebih cepat untuk menampung jarak yang lebih jauh,  seiring dengan kutub-kutub.

Jika kelajuan ini ditambah, maka berat badan kita di Bumi akan semakin menurun.

Jika Khatulistiwa meningkatkan kelajuan hingga 28390 kilometer sejam, daya sentrifugal akan mengatasi graviti dan kita akan seolah-olah tidak mempunyai berat!

2. Hari semakin pendek

masa akan menjadi lebih pendek jika bumi berputar lebih laju

Pada dasarnya, putaran planet Bumi menentukan panjang hari.

Kelajuan putaran yang lebih cepat akan bermakna hari akan menjadi lebih pendek, jadi bilangan hari dalam setahun akan meningkat.

Semua ini akan berlaku dengan syarat Bumi masih mengelilingi Matahari pada kadar yang sama.

3. Banjir yang dahsyat

banjir akan berlaku jika bumi berputar lebih laju

Kelajuan tambahan di Khatulistiwa bermakna air di lautan akan mula terkumpul di sana. Pada hanya 1 kilometer sejam kelajuan yang lebih daripada biasa, air di sekitar Khatulistiwa akan menjadi lebih dalam beberapa inci dalam masa beberapa hari.

Daya sentrifugal akan menarik beribu-ribu gelen air ke arah pinggir Bumi.

Banyak kawasan yang rendah di dunia, termasuk New York City, Venice, Mumbai dan banyak lagi yang lain akan terendam sepenuhnya di bawah air jika kelajuannya putaran Bumi meningkat beberapa kilometers sahaja dan menyingkirkan berjuta-juta orang dari rumah mereka.

4. Peningkatan kelajuan angin

kelajuan angin bertambah jika bumi berputar lebih laju

Putaran Bumi bukanlah kekuatan dominan yang memacu atmosfera. Perolakan dan angin wujud disebabkan oleh pemanasan yang tidak rata permukaan Bumi, tetapi Kesan Coriolis mempengaruhi pergeseran arah angin ini.

Dengan kelajuan putaran Bumi meningkat, lingkaran perolakan akan menjadi sempit membuatkan lebih banyak siklon, badai dan tornado akan berlaku.

Konklusi

apa akan berlaku jika bumi berputar lebih pantas

Jelas sekali, peningkatan kelajuan putaran bumi dapat memberi pelbagai kesan, bermula dari peningkatan gempa bumi dan tsunami hingga memendekkan waktu sepanjang hari.

Kita mungkin akan terapung di udara tanpa berat di Afrika tengah, sementara ais di kutub mungkin akan cair dengan tersangat pantas, membuatkan banyak kawasan berpenduduk padat di dunia, tenggelam.

Walau bagaimanapun, putaran Bumi sebenarnya diperlahankan oleh kehadiran Bulan, kerana setiap tahun Bulan menerima sedikit tenaga dari Bumi membuatkannya semakin menjauhi Bumi.

Pengurangan kelajuan putaran Bumi sepanjang 100 tahun yang lalu dianggarkan sekitar 1.4 milisaat.

Jika ini digunakan sebagai rujukan, kita memerlukan kira-kira 50,000 tahun lagi untuk menambah 1 saat ke dalam tempoh 24 jam yang ada dalam sehari di Bumi. 

Rujukan:

1. NASA

2. Socratic

3. The Ohio State University
Hakcipta iluminasi.com (2017)