Beberapa minggu kebelakangan ini, telah viral mengenai is jangkitan ransomware Wannacry yang telah menjangkiti berjuta-juta komputer seluruh dunia. Ransomare ini akan mengunci atau encypt data-data yang disimpan dalam komputer anda dan sekiranya ingin mendapatkan kembali data-data milik and, anda perlu membayar sedikit wang pampasan (ransom).

Wang pampasan ini pulah mestilah dibayar dalam matawang Bitcoin.

Bitcoin

Bitcoin adalah satu matawang digital yang telah diperkenalkan oleh seorang atau sekumpul pengaturcara di bawah nama Satoshi Nakamoto. Ianya telah diperkenalkan kepada umum pada tahun 2009. Pada peringkat awal, ianya banyak digunakan untuk membuat transaksi di pasaran gelap.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Hukum Menggunakan Bitcoin

Mengikut carian, ketika artikel ini ditulis, belum terdapat lagi fatwa yang dikeluarkan mengenai Bitcoin.

Walaubagaimanapun, Ustaz Zaharuddin, seorang ustaz yang pakar dalam bidang perbankan Islam telah mengatakan hukumnya gharar, atau dalam bahasa Melayunya bermaksud tidak jelas. Apabila gharar, seeloknya kita elakkan untuk mengelakkan masalah lain yang mungkin timbul. Sila tonton video di bawah untuk penjelasan lanjut:

Mengikut pendapat Ustaz Zaharuddin, penggunaan Bitcoin adalah tidak sama dengan matawang ringgit di mana ianya boleh dipantau untuk mengelakkan penipuan antara penjual dan pembeli. Di Malaysia, setiap transaksi wang ringgit akan dipantau oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Buat masa ini, tiada lagi fatwa rasmi yang dikeluarkan di Malaysia memandangkan Bitcoin merupakan perkara yang baru diperkatakan beberapa tahun kebelakangan ini. 
Hakcipta iluminasi.com (2017)