Terma cyborg yang merupakan singkatan bagi "cybernetic organism" merupakan makhluk bernyawa yang mempunyai bahagian tubuh biomekatronik.

Selalunya kita hanya nampak manusia separa robot ini dalam cerita sains fiksyen kan. Watak seperti Robocop dan Darth Vader merupakan contoh-contoh cyborg yang terkenal. Tapi tahukah anda, sebenarnya cyborg pertama di dunia sudah lama ada sejak tahun 2004 lagi. Seorang lelaki bernama Neil Harbisson dari United Kingdom telah diiktiraf oleh kerajaan dan sah dari segi undang-undang sebagai cyborg pertama di dunia dengan kewujudan satu antenna yang tertanam di tengkoraknya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Manusia yang tidak mudah berputus asa akan sentiasa berusaha mencari jalan penyelesaian bagi setiap masalah dalam kehidupan.

Itulah yang terjadi kepada kebanyakan cyborg di dunia ini. Mereka dilahirkan dengan kekurangan atau pernah mengalami kemalangan yang telah meragut sebahagian nikmat anggota badan. Dari situlah mereka berpeluang mengenal teknologi yang berupaya membantu mereka untuk meneruskan kehidupan seperti orang lain.

evolusi prostetik dan cyborg

Sama seperti manusia, teknologi juga berevolusi. Seawal 400 tahun sebelum Masihi lagi prostetik digunakan untuk mereka yang tidak cukup anggota. Daripada hanya sebatang kayu yang diikat, teknologi kemudian berkembang menjadi semakin canggih. Hari ini, prostetik bukan hanya sekadar objek yang disambung. Ia telah berjaya digabungkan dengan sistem saraf manusia dan boleh dikawal menggunakan otak.

Rasa macam tak boleh percaya? 5 cyborg inilah buktinya.

#1 Neil Harbisson, Cyborg Pertama Dunia

#2 Moon Ribas, Penari Gelombang Seismik

#3 Jason Barnes, Pemain Dram Cyborg

#4 Jack Eyres, model dan atlet Paralimpik

#5 Angel Giuffria, Selebriti Bionik

Wow. Tak sangka manusia mampu menggubah teknologi sehingga mencapai tahap ini.

Kadang-kadang tengok ramai orang lain yang sempurna sifat, cukup pancaindera dan anggota tapi asyik komplen je memanjang. Tak bersyukur lagi ke dengan semua nikmat yang Allah bagi tu?
Hakcipta iluminasi.com (2017)