Kredit foto: Instagram @littlemisskhan

Biodata

1. Pemilik nama sebenar Nur Ameera Khan.

2. Dikenali sebagai Ameera Khan dan Little Miss Khan.

3. Berusia 18 tahun.

4. Adik tiri kepada pengacara dan pelakon Neelofa.

5. Instafamous dengan jumlah pengikut Instagram yang mencecah sejuta! Dirinya mendapat perhatian umum kerana penampilan, alat solek dan fesyen yang digayakan.

6. Juga bergelar usahawan kosmetik dengan lahirnya produk keluarannya, LMK Cosmetics sejak 8 Mei 2018, meskipun secara peribadi mengakui tidak gemar bersolek.

7. Turut melibatkan diri sebagai vlogger YouTube menggunakan saluran dinamakan 'Little Miss Khan' sejak tahun 2015 dengan sudah diikuti seramai 18,000 pengikut.

8. Menyimpan impian untuk bergelar pengacara rancangan hiburan walaupun menyedari penguasaan bahasa Melayunya perlu diasah kerana kurang fasih.

Fakta Menarik

1. Pernah tampil dengan imej berhijab.

2. Sikapnya yang lantang bersuara di laman sosial sering menjadi bahan sensasi media.

3. Mendapat jolokan nama ‘The Next Kardashians’ kerana gaya hidupnya yang dikatakan persis ahli keluarga selebriti popular Hollywood, Kardashians iaitu Kylie Jenner.

4. Menggunakan dialek Kelantan dan bahasa Inggeris dalam komunikasi harian.

5. Laman Instagramnya didaftarkan secara senyap-senyap oleh Neelofa seawal usia 13 tahun. Hanya dalam satu hari akaun itu terus mengumpul 20,000 pengikut!

6. Pernah tular di Snapchat gara-gara membeli 161 batang gincu!

7. Pembabitannya dalam dunia perniagaan mendapat sokongan kuat ibunya. Tidak ramai yang tahu sebelum terbitnya jenama Naelofar Hijab, ibunya terlebih dahulu menjual tudung di rumah dengan ketika itu turut dibantu oleh Ameera yang masih kecil.

8. Dipasarkan dengan harga berpatutan, LMK Cosmetics yang diinspirasikan daripada personaliti media, Kylie Jenner bakal menyajikan beberapa koleksi baharu bagi menampung permintaan pengguna pada pertengahan dan hujung tahun ini.

9. Bakal terjun ke bidang pengacaraan, beliau mengimpikan rancangan majalah seperti Nona dan program hiburan umpama MeleTOP untuk dikemudikan.

Foto

biodata ameera khan adik kepada pelakon neelofa 2

biodata ameera khan adik kepada pelakon neelofa 3

biodata ameera khan adik kepada pelakon neelofa 4

biodata ameera khan adik kepada pelakon neelofa 5

biodata ameera khan adik kepada pelakon neelofa 6

Kredit foto: Instagram @littlemisskhan

Video

Kredit video: Youtube Little Miss Khan

Sumber:

1. Kosmo

2. Harian Metro
Hakcipta iluminasi.com (2017)