Oleh pada 01 Jan 2023 kategori

Di pasaran, terdapat begitu banyak model dan jenama fon kepala yang boleh anda beli. Daripada harga belasan ringgit hingga ribuan ringgit. Selain kualiti yang lebih bagus, mungkin anda perasan kebanyakan fon kepala dengan harga yang premium turut didatangkan dengan fungsi pembatalan hingar (noise-cancellation).

Dengan fungsi pembatalan hingar ini, anda tidak akan terganggunggu dengan bunyi latar belakang seperti bunyi penghawa dingin, bunyi kenderaan lalu lalang dan seumpanya. Dengan fungsi ini, bunyi latar belakang ini boleh "disenyapkan" dan anda boleh mendengar bunyi daripada fon kepala anda sahaja.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bagaimanakah fungsi noise-cancelling ini berfungsi? Apakah penjelasan sains di sebalik fungsi unik ini? Bagaimanakah bunyi bising dapat disenyapkan oleh sebuah fon kepala?

Apakah itu "noise-cancellation"?

pembatalan hingar bunyi

Secara mudah faham, fungsi noise-cancellation ini adalah apa sahaja yang melindungi anda daripada bunyi yang anda tidak mahu dengar. Tetapi istilah ini lazimnya merujuk kepada ciri yang terbina dalam fon kepala untuk memastikan bunyi luaran yang mengganggu daripada mengganggu apa sahaja yang anda cuba dengar.

Secara umumnya, fungsi pembatalan hingar terdapat dalam dua bentuk: sama ada pasif atau aktif. Kedua-duanya mempunyai objektif yang sama untuk mencapai perkara yang sama tetapi mereka melakukannya dengan cara yang berbeza.

Pada asasnya, pembatalan hingar pasif menyerap bunyi mengganggu manakala pembatalan hingar aktif menghalangnya. Pembatalan hingar pasif menggunakan bahan dan struktur dalam badan fon kepala untuk sama ada meredam bunyi mengganggu atau menghalangnya daripada sampai ke telinga anda.

Ia adalah cup telinga dan kusyen getah licin yang menutup telinga anda, bersama-sama dengan pengikat kepala kenyal yang memastikan ia disematkan pada sisi kepala anda. Oleh itu, boleh dikatakan kesemua fon kepala atas telinga sedikit sebanyak mempunyai fungsi pembatalan hingar pasif.

Pembatalan hingar aktif atau active noise cancelling (ANC) pula adalah sebaliknya, lebih maju sedikit dan bergantung pada mikrofon dan pembesar suara untuk mengesan bunyi mengganggu dan meneutralkannya.

Bagaimanakah pembatalan hingar aktif berfungsi?

gelombang bunyi

Ia membatalkan bunyi yang mengganggu menggunakan gangguan yang merosakkan atau 'anti-bunyi'. Dalam erti kata lain, ia menggunakan gelombang bunyi yang bertentangan dengan bunyi yang mengganggu untuk "menekan" bunyi yang mengganggu sebelum ia sampai ke telinga anda.

Fon kepala dengan pembatalan hingar aktif mempunyai mikrofon kecil untuk menangkap bunyi yang mengganggu. Bunyi tersebut dimasukkan ke dalam pemproses pembatalan hingar aktif, yang menganalisisnya dan menghasilkan versi anti-bunyi yang bertentangan.

Gelombang anti-bunyi kemudian dimainkan melalui pembesar suara dalam fon kepala untuk meneutralkan bunyi yang mengganggu supaya anda tidak mendengarnya.

Fungsi pembatalan hingar aktif tidaklah sempurna, tetapi ia cukup bagus. Ia mungkin tidak dapat menutup telinga anda 100% tetapi ia lebih daripada mampu menenggelamka bunyi latar belakang perjalanan menaiki pengangkutan awam atau dengungan enjin jet semasa penerbangan pesawat.

Sebab ia berfungsi dengan baik dengan jenis bunyi ini ialah bunyi itu biasa dan berada dalam julat frekuensi bunyi yang lebih rendah. Dengan kata lain, ia agak boleh diramal, jadi pemproses pembatalan hingar aktif mempunyai masa yang lebih mudah untuk berurusan dengannya.

Sementara itu, bunyi frekuensi yang lebih kuat, tidak teratur dan lebih tinggi (contohnya bunyi kanak-kanak yang menangis dan anjing menyalak) adalah terlalu banyak untuk menangani pembatalan hingar aktif, justeru kehadiran ciri pembatalan hingar pasif pada kebanyakan fon kepala sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan bunyi latar belakang jenis ini.

Adakah fon kepala dengan fungsi pembatalan hingar tidak baik untuk telinga saya?

sakit telinga

Tidak. Sebenarnya, apabila ia berkaitan dengan pendengaran anda, ia mungkin lebih baik untuk anda kerana anda kurang berkemungkinan menaikkan kelantangan untuk menghilangkan sebarang bunyi yang tidak diingini.

Walau bagaimanapun, sekiranya anda membuat carian di internet untuk fon kepala pembatalan hingar aktif anda berkemungkinan menjumpai cerita daripada orang yang mengalami tekanan yang tidak selesa pada gegendang telinga merek, dan dalam beberapa kes sakit rahang dan sakit kepala semasa menggunakannya.

Gejala-gejala ini sering dikaitkan dengan perubahan tekanan dalam saluran telinga anda, tetapi penyebabnya lebih berkemungkinan adalah otak anda. Kekurangan bunyi frekuensi rendah (disebabkan oleh fon kepala yang membatalkan hingar) menipu otak anda untuk berfikir bahawa terdapat penurunan tekanan udara.

Dalam keadaan biasa, apabila benar-benar terdapat penurunan tekanan udara, ia menyebabkan sensasi sedutan pada gegendang telinga anda. Tetapi dalam kes ini, hanya otak anda yang berfikiran sedemikian walhal dalam realitinya, tiada penurunan tekanan udara di sekeliling anda.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)