Senjata pemusnah besar-besaran (WMD) datang dalam pelbagai bentuk dan jenis, tetapi bagi jiwa-jiwa yang berdiri berhadapan dengan tak kira apa jenis pun, mereka akan melihat perkara yang sama, iaitu pengakhiran hidup.

Dalam strategi pertahanan mereka terhadap fasilitator keganasan skala besar, Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) mengklasifikasikan WMD dalam 4 kategori iaitu biologi, kimia, nuklear, dan radiologi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pihak tentera dan pihak-pihak yang tidak selesa yang lain telah meneliti alat-alat keganasan ini, dan keputusannya berbeza-beza serta sangat mengejutkan.

iluminasi.com kongsikan antara 5 senjata pemusnah besar-besaran yang paling dahsyat dan menakutkan di dunia.

5. Bom kotor

Bom kotor bukanlah senjata nuklear. Malah, secara teknikalnya ia bukanlah senjata pemusnah besar-besaran sebaliknya berada dalam subkategori yang disebut "senjata gangguan besar-besaran."

Namun, ia mendapat kedudukannya dalam senarai ini kerana menjadi salah satu perkara yang paling berbahaya yang wujud bukan kerana daripada pemusnahan bom tunggal, tetapi kerana terdapat banyak orang berpotensi untuk menghasilkannya.

Bom yang kotor pada asasnya adalah bahan letupan konvensional yang mempunyai bahan radioaktif yang dimasukkan ke dalamnya, yang kedengaran seperti berteknologi rendah tetapi ia mampu memberikan kesan seperti senjata nuklear.

Letupan bom kotor mungkin hanya akan membunuh beberapa orang pada permulaan, tetapi ia boleh menyebarkan radioaktiviti yang begitu banyak sehingga menyebabkan masalah kesihatan jangka pendek dan jangka panjang yang dahsyat bagi mereka yang terlibat.

Pemindahan, penempatan semula, perobohan bangunan yang tercemar dan pembersihan berikutnya boleh mencecah kos berbilion ringgit dan kerosakan kepada infrastruktur boleh menyebabkan bencana.

4. Cyclosarin

cyclosarin

Sekiranya sarin adalah salah satu daripada agen perang toksik yang lebih terkenal, cyclosarin adalah adik kepada sarin yang baru cuba mengorak langkah untuk menjadi seperti abangnya.

Ia adalah fosfat organik yang beracun dan penggunaannya yang paling terkenal adalah dalam ketenteraannya ketika perang Iran-Iraq pada tahun 1980-an, yang mana Iraq didakwa mengeluarkannya dalam jumlah besar.

Cyclosarin adalah cecair semburan dengan bau manis seperti pic. Apabila bersentuhan dengan badan, ia diserap dengan cepat melalui kulit, mata dan membran.

Pakaian biasa tidak mampu menghalangnya dan ia juga boleh dicampur dengan makanan dan air sebagai pendekatan yang lebih senyap.

Kesan Cyclosarin sama dengan agen saraf yang lain, dengan semua masalah otot dan kelenjar. 

3. Ejen Novichok 

Apabila banyak negara lain perlahan-lahan mulai menyedari bahawa mereka mungkin boleh melakukan perkara yang lebih baik dengan masa mereka daripada menghasilkan racun yang mengerikan, Kesatuan Soviet dengan gembira menghasilkan lebih banyak bahan kimia yang dahsyat.

Agen Novichok adalah satu siri senjata kimia yang sangat berkesan yang direka khusus untuk merosakkan dan sukar untuk dikesan.

Walaupun sebahagian besarnya dibangunkan pada tahun 1970-an dan 1980-an, dunia Barat hanya mengetahui kewujudannya pada tahun 1990-an, apabila seorang pembelot yang bernama Dr. Vil Mirzayanov mendedahkannya kepada dunia.

Dia kemudiannya menulis sebuah buku yang merumuskan formula kimia Novichok.

Terdapat senarai panjang yang meliputi ejen Novichok, dan tiada siapa yang tahu betapa stabil dan berbahaya senjata ini, apatah lagi betapa luas penggunaannya.

Khabar angin tentang Novichok adalah ia boleh diedarkan dalam pelbagai bentuk yang termasuk habuk dan cecair seolah-olah menunjukkan bahawa ia jauh lebih berbahaya daripada gas VX, dikatakan sekitar 5 hingga 8 kali lebih kuat.

Rusia secara langsung menafikan kewujudan Novichok dan tidak jelas sama ada sesetengah pihak lain mungkin mengeluarkannya.

Walau bagaimanapun, apa yang diketahui adalah bahan yang diiktiraf sebagai sebahagian daripada Novichok digunakan dalam meracuni bekas pengintip Soviet Sergei Skripal dan anak perempuannya pada tahun 2018, dan dua orang lagi kemudiannya terdedah kepada botol minyak wangi yang mengandungi bahan itu.

2. Rinderpest dan Rice Blast

rinderpest and rice blast

Bukan semua senjata pemusnah besar-besaran dirancang untuk menyebabkan kemusnahan manusia secara serta merta, tetapi ada yang dirancang untuk menyebabkan kehilangan nyawa dalam masa panjang.

Satu contoh utama ini adalah rinderpest, penyakit ternakan yang sangat berbahaya ditelah diperangi manusia selama 5,000 tahun, dan akhirnya dapat melenyapkannya pada tahun tahun 2010.

Rinderpest telah menyebabkan jumlah penderitaan manusia yang tidak dapat diatasi kerana masalah kebuluran yang dicetuskan disebabkan oleh kecelakaan di seluruh kawanan ternak sekaligus.

Jadi sudah tentu beberapa negara telah meneliti potensi penggunaannya dalam peperangan biologi. Sesetengah orang percaya bahawa penyakit itu telah digunakan sebagai senjata sekurang-kurangnya sekali, apabila rinderpest tiba-tiba tersebar di Ethiopia pada abad ke-19.

Rice Blast pula adalah adalah kulat jahat yang mampu memusnahkan seluruh tanaman, sampai ke tahap yang walaupun ia terhasil secara semula jadi, tapi mampu untuk menghancurkan beras yang boleh menampung 60 juta orang setiap tahun.

Pada tahun 1960-an, kerajaan A.S. bereskperimen dengan peperangan letupan beras perang di sekurang-kurangnya dua tapak di Okinawa.

Nasib baik, negara itu mengakhiri program senjata kimianya pada tahun 1969 sebelum sesiapa pun sempat untuk mengembangkan kulat super yang mampu menghancurkan dunia.

1. Tsar Bomba

Pengeboman Hiroshima dan Nagasaki adalah tragedi mutlak yang tidak boleh dilupakan, tetapi dari segi teknikal yang sama, terdapat bom atom yang jauh lebih berbahaya daripada "Little Boy" dan "Fat Man."

Pada tahun 1961, Kesatuan Soviet memutuskan untuk menguji sebuah bom besar yang dikenali sebagai "Tsar Bomba" (bom Tsar).

Raksasa bersaiz 8 meter dan seberat 27 tan yang tidak muat untuk dimasukkan ke dalam pesawat Tupolev yang direka bentuk untuk membawa bom itu ke semenanjung Novaja Zemlya.

Untuk menjatuhkan bom ini adalah dilihatkan sebagai misi bunuh diri. Semua langkah keselamatan telah diambil tak kira betapa tak masuk akal sekalipun. Sebagai contoh, pesawat tersebut dicat dengan warna putih dikatakan untuk mengurangkan kesan radioaktif.

Bom itu juga dipasangkan dengan payung terjun 1 tan untuk membolehkan pesawat beredar ke kawasan yang lebih selamat sebelum Tsar Bomba meletup di ketinggian 13,000 kaki. 

Pesawat yang membawa bom tersebut terselamat, tetapi ia adalah satu-satunya perkara yang terselamat.

Dalam sekejap mata, Tsar Bomba mengeluarkan 57 megatan tenaga.

Ini adalah 10 kali ganda daripada semua peluru dan bahan peledak yang digunakan secara keseluruhannya dalam Perang Dunia II, termasuk dua bom nuklear.

Bahkan, Tsar Bomba adalah 1,500 kali lebih kuat daripada gabungan bom atom yang dijatuhkan di Hiroshima dan Nagasaki.

Letupan bola api berdiameter 5 batu itu dapat dilihat sejauh 1,000 kilometer dan jurukamera kemudiannya akan membandingkannya dengan planet Musytari.

Awan berbentuk cendawan yang terhasil adalah setinggi 64 kilometer dan tinggi dan 101 kilometer lebar, serta seluruh semenanjung yang berpenduduk jarang itu musnah.

Sebuah kampung 34 kilometer dari lokasi letupan musnah sepenuhnya dan daerah sejauh ratusan kilometer jauhnya melaporkan kerosakan fizikal kepada bangunan. Komunikasi radio tergendala selama satu jam.

Hari ini, Tsar Bomba dianggap sebagai cara terdesak untuk menunjukkan kekuatan kerana Amerika Syarikat dilihatkan jauh lebih ke hadapan berbanding Rusia dalam perlumbaan senjata nuklear.
Hakcipta iluminasi.com (2017)