Gambar Fazz Ahmad dan tiket bas zaman dulu sekadar hiasan

Penganjuran konsert bukan sahaja merupakan cara terbaik seseorang artis memasarkan diri mereka, tetapi merupakan cara terbaik untuk menghargai para peminat yang sentiasa menyokong mereka juga.

Bagi para peminat pula, ada yang tidak kisah berbelanja besar untuk membeli tiket bagi menyaksikan di depan mata sendiri artis kegemaran mereka melakukan persembahan. Jangan terkejut, bagi artis antarabangsa yang datang ke Malaysia, harga tiket mencecah ratusan ringgit merupakan satu perkara normal. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Terdapat banyak faktor mengapa tiket sesebuah konsert boleh menjadi begitu mahal antaranya populariti sesebuah artis atau kumpulan itu sendiri. Selain itu, tiket boleh menjadi mahal bagi artis popular yang jarang mengadakan persembahan secara langsung, menjadikannya begitu dinanti-nantika oleh para peminat. 

Pernahkah anda tertanya-tanya, apakah tiket konsert paling mahal yang pernah dijual? Kali ini mari kami kongsikan beberapa tiket paling mahal yang pernah dijual dan artis yang membuat persembahan dalam konsert tersebut. Harga yang diambil adalah harga tiket yang dijual oleh penganjur konsert, bukannya harga jualan semula oleh reseller yang cuba mengambil keuntungan atas angin. 

7. Red Hot Chili Peppers 2022 World Tour - $1,000

red hot chili peppers

Konsert Jelajah Stadium Global Red Hot Chili Peppers 2022 ialah perayaan album kedua belas dan ketiga belas kumpulan itu, kedua-duanya dikeluarkan pada 2022. Album Unlimited Love keluar pada 1 April dan Return of the Dream Canteen dijadualkan untuk tayangan pada 14 Oktober.

Konsert jelajah ini merupakan yang pertama kumpulan itu dalam lebih sedekad dengan pemain gitar, John Frusciante. Jelajah Dunia bermula di Seville di Sepanyol dan akan mengelilingi dunia, termasuk ke Orlando, Florida pada 15 September di Stadium Camping World.

6. Jimmy Buffett - $1,000

jimmy buffett

Jimmy Buffett ialah salah seorang pemuzik terkaya di dunia, bernilai hampir satu bilion dolar untuk gaya muzik "island escapist" beliau. Kumpulannya, dikenali sebagai Coral Reefer Band, terkenal dengan lagu-lagu hit seperti "Margaritaville" dan "Come Monday." Tiket untuk konsert ini adalah sehingga lebih $1,000 untuk tempat duduk terbaik.

Selain menjadi pemuzik, Jimmy Buffet juga seorang penul dan pengarang yang bertanggungjawab untuk tiga buku terlaris: Where is Joe Merchant?, Tales from Margaritaville, dan A Pirate Looks at Fifty.

5. Bad Bunny: World’s Hottest Tour - $1,800

bad bunny

Bad Bunny: World's Hottest Tour bermula dengan tiga pertunjukan di Puerto Rico, negara tempat Bunny dilahirkan. Beliau hanya membenarkan orang ramai membeli tiket secara peribadi untuk mengelakkan scalper menaikkan harga dalam talian.

Bad Bunny ialah nama pentas Benito Antonio Martinez Ocasio. Beliau terkenal kerana mencampurkan rock, soul, bachata dan genre lain dalam muziknya. Pada masa lalu, beliau bekerjasama dengan artis terkenal lain seperti Rosalia, Daddy Yankee, Arcangel, J. Balvin, Farruko dan Residente.

4. Elton John: Farewell Yellow Brick Road The Final Tour - $1,924.48

elton john 141

Elton John: Farewell Yellow Brick Road The Final Tour akan mempamerkan persembahan superstar sepanjang 2022 seterusnya di Pusat Rogers di Toronto, Ontario. Farewell Yellow Book Road telah berlangsung sejak 2018, bermula di Allentown, Pennsylvania.

Jelajah Akhir konsert itu sedang berlangsung sekarang, dengan yang seterusnya pada 7 September 2022 di Toronto, Ontario di Kanada. Nama konsert jelajah ini merujuk kepada salah satu album besar pertama John, Goodbye Yellow Brick Road, yang dikeluarkan pada tahun 1973. Konsert jelajah itu akan berlangsung sehingga 8 Julai 2023.

3. George Strait - $1,958

george strait

George Strait ialah penyanyi muzik genre country dan digelar "King of Country" dan kini adalah ialah bintang muzik country paling mahal yang masih membuat persembahan langsung. George Strait telah menjual lebih 120 juta rekod almbum meletakkannya di peringkat atas pemuzik terlaris. Albumnya telah mendapat platinum 33 kali, multi-platinum 13 kali, dan emas 38 kali.

Konsert terbarunya, hanya bertajuk "George Strait" , dipersembahkan di Dickies Arena di Fort Worth, Texas pada November 2022. Tiket untuk konsert itu dijual pada harga sebanyak $1,958.

2. Def Leppard/Motley Crue/Poison/Joan Jett and the Blackhearts - $2,000

konsert metal 80 an

Berada di temmpat kedua adalah konsert Def Leppard/ Mötley Crüe /Poison/Joan Jett dan Blackhearts yang berlangsung pada 14 Ogos 2022 dengan harga tiketnya setinggi $2,000. Konsert ini diadakan di Stadium Bank A.S. di Minneapolis, Minnesota.

Generasi sekarang mungkin tidak mengenali mereka kerana barisan artis ini adalah penyanyi metal popular era 80-an. Cukuplah untuk mengatakan bahawa konsert ini adalah impian pencinta muzik tahun 80-an, jadi tidak hairanlah bahawa tiket ke konsert ini adalah sehingga $2,000 setiap satu untuk tempat duduk terbaik.

1. Usher: My Way – The Vegas Residency - $2,367

konsert usher

Tiket konsert yang paling mahal ialah konsert Usher: My Way – The Vegas Residency. Beliau akan membuat persembahan di Las Vegas, Nevada seterusnya di Park MGM di Dolby Live pada 26 Ogos. Konsert ini dinamakan sempena My Way, album studio kedua Usher dari 1997, yang menampilkan single dengan nama yang sama.

Penyanyi R&B ini dilahirkan di Dallas, Texas dan telah muncul di pertandingan nyanyian sejak dia berumur 12 tahun. Beliau mencipta kejayaan pertamanya melalui album Confessions pada tahun 2004 yang mempunyai empat single nombor satu. Tiket untuk konsert Usher: My Way – The Vegas Residency dijual dengan harga $2,367.
Hakcipta iluminasi.com (2017)