Otak kita mengawal semua yang kita lakukan, fikir dan katakan yang kemudiannya diterjemahkan kepada cara kita melakukan sesuatu dan perasaan kita. Menurut Institut Gangguan Neurologi dan Strok Kebangsaan Amerika Syarikat, kerosakan pada otak dan sistem saraf boleh mendatangkan malapetaka pada badan kita yang rapuh.

Sama ada kerosakan ini disebabkan oleh penyakit, kecederaan atau jangkitan, terdapat lebih 600 jenis gangguan saraf atau penyakit yang boleh berlaku yang boleh melemahkan tubuh badan atau lebih teruk lagi boleh menyebabkan kematian.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan pula senarai 7 penyakit otak yang jarang-jarang didengari tetapi pernah direkodkan. 

7. Penyakit Batten

penyakit batten

Penyakit jarang ditemui dan terminal ini adalah sejenis gangguan neurodegeneratif remaja yang bermula pada zaman kanak-kanak, menyebabkan masalah dengan penglihatan, pembelajaran, kemahiran motor dan sawan bersama-sama dengan pengisaran gigi, hiperventilasi dan penurunan jisim lemak dan otot.

Demensia dan kematian pramatang adalah kesan akhir Penyakit Batten yang disebabkan oleh mutasi genetik yang menjejaskan keupayaan sel untuk menghapuskan bahan buangan. Penyakit Batten diberi nama sempena nama penemunya, Frederick Batten dan hanya ditemui pada tahun 1903.

6. Sindrom Cantu

sindrom cantu

Penyakit neurologi yang jarang berlaku ini dikatakan umpama kesilapan ejaan dalam gen, mengakibatkan mutasi dengan kurang daripada 50 kes Sindrom Cantu telah direkodkan dalam rekod dan jurnal perubatan.

Gejal utama penyakit ini termasklah pertumbuhan rambut yang berlebihan dan ciri-ciri wajah yang tersendiri dan berlebihan seperti kening tebal dengan sesetengah pesakit menunjukkan kelewatan tumbesaran. Sindrom Cantu biasanya diwarisi dan boleh didiagnosis melalui ujian genetik.

5. Sindrom Bobble-head Doll

Biasanya berlaku pada kanak-kanak sekitar umur 3 tahun, Sindrom Bobble-head Doll adalah seperti namanya itu. Kanak-kanak akan mula mengayunkan kepala dan bahu mereka secara berulang-ulang, ke depan dan ke belakang dan/atau sisi ke sisi, biasanya dengan 2 – 3 hayunan sesaat.

Dengan hanya 34 kes yang diketahui sejak 1966, penyakit ini sangat jarang berlaku dan disebabkan oleh pembengkakan dan ketumbuhan di ventrikel ke-3 di otak. Gejala lain termasuk kesukaran berjalan dan hilang kawalan pergerakan badan.

4. Kuru

penyakit kuru

Berkait rapat dengan penyakit lembu gila, Kuru kebanyakannya berlaku dalam kalangan suku New Guinea yang mengamalkan kanibalisme kerana amalan ritual mereka yang dilakukan untuk memelihara roh orang mati.

Akibat daripada pengumpulan tisu otak yang tidak normal yang disebabkan oleh protein yang dipanggil prion, penyakit ini menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan yang 100% boleh membawa maut. Perkataan Kuru bermaksud "menggoncang" kerana orang yang menghidap penyakit ini akan menggeletar dan bergegar tanpa kawalan.

3. Penyakit Creutzfeldt-Jakob

penyakit creutzfeldt jakob 372

Gangguan otak degeneratif yang sangat jarang berlaku ini boleh berlaku secara spontan dan boleh sama ada diwarisi atau diperoleh melalui sentuhan dengan tisu yang dijangkiti. Ini mungkin disebabkan oleh memakan daging yang tercemar atau tisu yang dijangkiti melalui pemindahan tisu.

Antara gejalanya termasuk kemurungan, kebimbangan dan kehilangan ingatan, selalunya berakhir dengan koma. Terdapat satu kes setiap juta setahun di seluruh dunia. 90% daripada kes yang direkodkan berlaku secara rawak tanpa sebab yang jelas.

2. Sindrom Gerstmann–Straussler–Scheinker

sindrom gerstmann straussler scheinker

Penyakit neurodegeneratif yang sangat jarang berlaku ini juga dipanggil GSS dan diwarisi secara eksklusif, ditemui hanya dalam beberapa keluarga di seluruh dunia. Jika anda bukan ahli salah satu keluarga yang diketahui terdedah dengan penyakit, anda boleh menarik nafas lega.

Biasanya berlaku dari umur 20 hingga 60 tahun, Sindrom Gerstmann–Sträussler–Scheinker ialah keadaan progresif yang merangkumi gejala seperti kehilangan ingatan, gangguan penglihatan, masalah dengan pertuturan, buta, pekak dan demensia.

1. Kekurangan RPI

rpi deficiency

Kekurangan RPI adalah penyakit otak paling jarang di dunia, hanya terdapat 3 kes yang diketahui dalam sejarah, di mana pesakit mempunyai apa yang dipanggil keabnormalan jirim putih meresap. Penyakit ini pertama kali ditemui pada tahun 1999 oleh Dr. Van der Knaap dan pasukannya. 

Menjejaskan bahagian otak yang paling dalam dan terbesar, penyakit ini boleh menyebabkan regresi psikomotor dan kelewatan perkembangan progresif, dengan gejala seperti sawan, kerosakan pada mata, spastik dan tindak balas emosi dan fizikal yang perlahan.

Kredit:

  1. Science Direct
  2. Healthline
  3. Wikipedia
  4. The Atlantic
  5. Medline PlusHakcipta iluminasi.com (2017)