Kawasan hutan merangkumi kira-kira 30% permukaan Bumi pada masa kini. Kawasan hutan merupakan sumber makanan, ubat dan bahan bakar untuk lebih dari satu bilion manusia. Di seluruh dunia, hutan menyediakan 13.4 juta orang pekerjaan di sektor perhutanan, dan 41 juta orang lagi mempunyai pekerjaan yang berkaitan dengan hutan.

Pihak Bank Dunia menganggarkan bahawa kira-kira 3.9 juta batu persegi (10 juta km persegi) hutan telah dimusnahkan sejak awal abad ke-20. Dalam 25 tahun terakhir sahaja, kawasan hutan menyusut sebanyak 1.3 juta km persegi. Pada tahun 2018, laman The Guardian melaporkan bahawa setiap saat, sebidang hutan sebesar ukuran padang bola hilang dari muka Bumi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Baiklah, kali ini kami bukanlah hendak memfokuskan kepada kemusnahan hutan di seluruh dunia. Namun, pernahkah anda tertanya-tanya dimanakah kawasan hutan tertua di dunia? Kali ini pihak Iluminasi ingin berkongsi 7 kawasan hutan tertua di dunia dan menariknya, 3 daripadanya terletak di Malaysia!

7. Hutan Kakamega: 2 juta tahun

hutan kakamega

Hutan Kakamega adalah hutan hujan tropika yang terletak di Kakamega dan Nandi County di Kenya, di barat laut ibu kota Nairobi dan berhampiran dengan sempadan dengan Uganda. Ia adalah satu-satunya hutan hujan tropika di Kenya dan dikatakan sebagai sisa terakhir di Kenya dari hutan hujan Guineo-Congolian kuno yang pernah merangkumi benua ini dahulu. 

Di Hutan Kakamega, terdapat lebih dari 60 spesies pakis, 150 spesies pokok dan pokok renek, dan 170 spesies tanaman berbunga termasuk 60 spesies anggerik dengan sembilan daripadanya spesies endemik di hutan ini.

6. Taman Negara Réunion: 2 - 2.5 juta tahun

taman negara r union

Taman Nasional Réunion hanya menjadi tempat yang dilindungi secara rasmi di pulau Réunion pada tahun 2007. Kawasan hutan ini dipercayai sudah berusia sekitar 2 - 2. juta tahun. 

Pulau Réunion terletak di atas titik panas gunung berapi dan terdapat dua gunung berapi di pulau ini, satu aktif dan yang satu lagi tidak aktif. Kedua-dua lereng kedua gunung berapi ini mempunyai kawasan berhutan tinggi. Taman Nasional Réunion mengandungi 43 dari 2000 spesies vertebra di pulau ini dan sebahagian besar dari 1600 spesies tumbuhan asli yang direkodkan. 

5. Hutan Amazon: 55 juta tahun

hutan amazon

Hutan Amazon secara umumnya terletak dalam berapa buah negara antaranya Brazil (60%), Peru (13%), dan Colombia (10%); sejumlah kecil di Venezuela, Ekuador, Bolivia, Guyana, Suriname dan Guiana Perancis. Hutan ini dipercayai berusia lebih daripad 5 juta tahun.

Hutan Hujan Amazon mungkin bukan hutan tertua di dunia, tetapi merupakan hutan hujan tropika terbesar dan menempatkan paling banyak spesis. Kira-kira 10 daripada biodiversiti dunia yang terkenal, termasuk flora dan fauna endemik dan terancam berada di dalam Hutan Hujan Amazon.

4. Hutan Royal Belum: 130 juta tahun

hutan royal belum

Taman Negeri Royal Belum dipercayai sudah wujud selama lebih daripada 130 juta tahun, menjadikannya antara hutan hujan tertua di dunia dan lebih tua dari Hutan Amazon.

Taman Negeri Royal Belum, Perak Malaysia pada asalnya telah diwartakan sebagai Hutan Simpan Belum (Hutan Simpan Belum) pada tahun 1971 dan kemudian pada tahun 2007 ia disusun semula sesuai dengan Enakmen Perbadanan Taman Negeri Perak 2001.

3. Taman Negara Malaysia: 130 juta tahun

taman negara malaysia

Taman Negara adalah kawasan pertama yang dilindungi secara rasmi di Malaysia dan diwartakan pada tahun 1938. Sultan Kelantan, Pahang dan Terengganu ketika itu masing-masing menyisihkan sebidang tanah mereka untuk membentuk Taman Negara.

Seperti banyak hutan lain dalam senarai ini, Taman Negara adalah destinasi pelancongan yang popular dan salah satu tarikannya yang paling terkenal adalah Taman Negara Canopy Walk iaitu jambatan gantung sepanjang 510 meter yang tergantung antara pokok-pokok.

2. Hutan Hujan Dataran Rendah Borneo: 140 juta tahun

hutan hujan dataran rendah borneo

Hutan Hujan Tanah Rendah Borneo dianggarkan berumur sekitar 140 juta tahun dan merangkumi sebahagian besar pulau Borneo yang dikongsi antara Malaysia, Brunei dan Indonesia. Kawasan hutan ini juga merupakan kawasan yang menempatkan kira-kira 15,000 spesies tumbuhan, 380 spesies burung dan beberapa spesies mamalia.

Hutan hujan dataran rendah Borneo ini semakin mengecil kerana pembalakan, pemburuan dan penukaran ke penggunaan tanah komersial. Dianggarkan bahawa Borneo telah kehilangan sekitar 30% hutannya selama 40 tahun yang lalu.

1. Hutan Hujan Daintree: 180 juta tahun

hutan hujan daintree

Hutan Hujan Daintree dianggarkan berusia sekitar 180 juta tahun menjadikannya hutan tertua di dunia. Selain menjadi yang tertua, Daintree juga merupakan salah satu kawasan hutan hujan berterusan terbesar di Australia, meliputi kawasan sekitar 460 batu persegi.

Hutan Hujan Daintree adalah tempat tinggal sekitar 30% spesies katak, reptilia dan marsupial di Australia, 65% spesies kelawar dan rama-rama tempatan serta 18% dari semua spesies burung. Kawasan ini juga adalah tarikan pelancongan yang popular dan menerima sekitar 400,000 pelawat setiap tahun.

Kredit:

  1. UNESCO
  2. Oldest.org
  3. Wikipedia
  4. Live ScienceHakcipta iluminasi.com (2017)