Di dunia Barat, jihad sering dikaitkan dengan kumpulan-kumpulan pengganas Islam yang membunuh orang-orang yang tidak bersalah dan meniupkan perkara sehingga semua orang di negara atau wilayah menukar agama Islam dan menerima undang-undang syariah.

Ini hanyalah satu tafsiran jihad yang disalahgunakan dan tidak dapat diterima. Malah, ada yang menggunakan konsep jihad ini terhadap perkara-perkara pelik.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sebenarnya, jihad bermaksud bergelut atau berusaha dan tidak tentang peperangan seperti mana yang dilakukan oleh banyak kumpulan pengganas.

Jihad merujuk kepada pertempuran dalaman seorang umat Islam yang berusaha untuk menjadi yang lebih baik.

iluminasi.com kongsikan 7 jenis jihad pelik dan aneh yang anda tak pernah tahu.

1. Jihad seksual

jihad seksual

Jihad seksual (jihad al-nikah) merujuk kepada perkahwinan sementara antara lelaki yang terlibat dalam jihad perang dan wanita rawak.

Jihad sebegini agak baru dan kontroversial. Jihad seksual pertama kali disebutkan pada Mac 2013, ketika imam Mohamad al-Arefe, imam di masjid akademi tentera laut Saudi, menulis tweet bahawa wanita bujang, bercerai, dan janda berusia lebih dari 14 tahun boleh berkahwin dengan pejuang yang terlibat dalam perang Syria dalam perkahwinan sementara yang hanya berlangsung beberapa jam.

Al-Arefe kemudiannya menafikan menghantar tweet itu, mendakwa akaunnya digodam. Namun begitu, sudah terlambat, kerana para ulama Islam radikal yang lain mengeluarkan fatwa yang menyokongnya.

Malah ada yang menyebut bahawa wanita yang sudah berkahwin boleh meninggalkan suami mereka secara diam-diam untuk terlibat dalam jihad seksual.

Para ulama lain mengecam jihad seksual dan menyamakannya dengan zina. Ada yang mendakwa jihad seksual adalah ciptaan orang Yahudi, Amerika dan Arab.

Namun, beberapa kumpulan muncul di Twitter dan menawarkan peluang kepada wanita untuk terlibat dalam jihad seksual.

Kebanyakan wanita yang mendaftar berakhir dengan pejuang di Negara Islam, Tentera Pembebasan Syria dan perjuangan lain yang terlibat dalam perang.

Wanita-wanita tersebut tidak hanya menghabiskan masa mereka di dalam bilik.

Mereka dilatih menggunakan senjata dan dibenarkan menyertai unit-unit bukan perang. Mereka juga memasak, menjaga para pejuang yang terluk  dan terlibat dalam propaganda media sosial.

2. Jihad cinta

jihad cinta

Agama adalah topik hangat di India, di mana umat Islam dan Hindu tidak serasi. Perkahwinan antara agama sering dianggap satu kontroversi. Malah, satu perkahwinan Hindu-Muslim pernah menjadi kes yand dibicarakan di Mahkamah Agung.

Beberapa tahun yang lalu, seorang wanita Hindu bernama Akhila Asokan memeluk agama Islam, menukar namanya menjadi Hadiya Jahan  dan bernikah dengan seorang lelaki Islam.

Keluarganya mendakwa bahawa dia adalah seorang mangsa jihad cinta yang telah diperdaya dan meminta agar mahkamah mengisytiharkan perkahwinan itu menyalahi undang-undang.

Di India, "jihad cinta" adalah ungkapan yang dipromosikan oleh orang Hindu radikal yang sering menuduh lelaki Islam menggoda wanita Hindu dan memaksa mereka untuk memeluk Islam dengan tawaran perkahwinan.

Umat ​​Islam mendakwa pihak radikal ini yang hanya paranoid dan jihad cinta tidak wujud.

Pada tahun 2018, kes itu sampai ke Mahkamah Agung India, di mana perkahwinan itu diisytiharkan sah selepas Hadiya memberi keterangan bahawa dia tidak dipaksa untuk masuk Islam.

Hadiya menambah bahawa ibu bapanya telah menyimpannya dalam "penjagaan yang menyalahi undang-undang" dan menegaskan bahawa dia mahu bersama suaminya. 

3. Jihad kamera tersembunyi

jihad kamera tersembunyi

Jihad kamera tersembunyi adalah video yang disiarkan oleh Al-Zawraa TV di Iraq. Stesen televisyen itu muncul selepas kejatuhan kerajaan Saddam Hussein, bermula sebagai saluran hiburan sebelum ia mengejek tentera AS di Iraq.

Jihad seperti ini menunjukkan rakaman sebenar serangan ketenteraan terhadap tentera AS, lengkap dengan lagu ketawa, kesan bunyi dan keterangan yang menghina untuk menjadikannya kelihatan seperti komedi.

TV-Zawraa juga menyiarkan lagu dan video pro-pemberontak, mendesak serangan terhadap Tentera AS. Sifat kontroversialnya menyebabkan larangannya pada November 2006.

Walau bagaimanapun, pemiliknya hanya berpindah ke lokasi baru di luar Iraq, di mana mereka terus menyiarkannya kepada penonton di Iraq, Timur Tengah, Afrika Utara dan Eropah melalui satelit.

4. Jihad air

jihad air

Jihad air adalah unik bagi India dan Pakistan. Kedua-dua negara ini mengalami kesukaran untuk mencapai persetujuan mengenai isu-isu kepentingan bersama, seperti bekalan air.

Kedua-dua negara pernah mengalami banjir besar yang kadang-kala menyebabkan beribu-ribu nyawa terkorban dan membuatkan ramai lagi kehilangan tempat tinggal.

Negara-negara ini menyalahkan satu sama lain untuk kematian yang disebabkan oleh banjir seperti itu. Pakistan sering menuduh India menyalahgunakan empangannya dengan sengaja menyebabkan banjir di Pakistan.

Malah, sesetengah pihak di Pakistan merujuk kepada salah urus ini sebagai "jihad air" yang dilancarkan oleh India.

Pada tahun 2010, pengasas Lashkar-e-Taiba, kumpulan pengganas yang terkenal dengan serangan pengganas November 2008 yang membunuh 170 orang di Mumbai, mengancam untuk melancarkan jihad air terhadap India.

Hafiz Saeed mengeluarkan ancaman di televisyen, berjanji untuk menyerang India atas tuntutan bahawa negara itu telah membina empangan untuk menghentikan air dari sampai ke Pakistan.

5. Jihad populasi

jihad populasi

Jihad penduduk adalah satu lagi kontroversi dari India. Seperti yang disebutkan sebelumnya, orang Hindu dan Islam di India tidak bersependapat.

Pada tahun 2015, nasionalis Hindu Pravin Togadia (gambar di atas) dan Sakshi Maharaj menuduh orang Islam India terlibat dalam jihad penduduk.

Kedua-dua mereka membuat tuduhan selepas data banci menunjukkan bahawa penduduk Islam India semakin meningkat, sementara penduduk Hindu jatuh.

Mereka mendakwa bahawa orang Islam sengaja mempunyai banyak anak dalam percubaan melampaui populasi Hindu di India. Kedua-dua mereka juga mendakwa bahawa jihad penduduk adalah sebahagian daripada rancangan besar untuk menjadikan India menjadi negara Islam.

Pravin mencadangkan kepada kerajaan agar membatasi jihad penduduk dengan membatasi pasangan Muslim hanya kepada dua orang anak.

Dia menambah bahawa mana-mana kanak-kanak yang dilahirkan selepas kedua-duanya harus tidak diberikan kerja, pendidikan, dan sokongan kerajaan.

6. Jihad ekonomi

jihad ekonomi ali khamenei

Jihad ekonomi adalah kaedah Iran untuk melepaskan sanksi sekatan antarabangsa yang dikenakan ke atasnya sejak tahun 2006. Jihad ekonomi dipromosikan oleh pemimpin tertinggi Iran, Ali Khamenei, yang juga mengisytiharkan tahun 2011 sebagai "tahun jihad ekonomi".

Sebagai sebahagian daripada jihad ekonomi ini, Ali Khamanei menyarankan bahawa kerajaan Iran hanya menjual minyaknya kepada pelanggan terpilih, meningkatkan eksport gas dan produk minyak lain, mengeksploitasi saluran yang berbeza untuk mengeksport minyaknya, membenarkan sektor swasta mengambil bahagian dalam penjualan minyaknya dan pertimbangkan untuk menukar minyaknya untuk barangan lain yang diperlukan.

Ali juga mencadangkan agar kerajaan Iran mempelbagaikan ekonomi, mengurangkan keperluan tenaga negara, meningkatkan cukai, meningkatkan pengeluaran domestik untuk mengurangkan import dan mencari lebih banyak pelabur dan pengimport asing untuk barangan kritikal. 

7. Jihad media 

jihad media oleh isis

Jihad media adalah satu bentuk jihad yang dipromosikan oleh ISIS pada zaman kegemilangannya. Kumpulan itu menyeru umat Islam di seluruh dunia untuk memulakan kempen dalam talian untuk menyokong perjuangan mereka dan melemahkan semangat musuh.

Ia juga menggalakkan umat Islam untuk menerbitkan semula karya-karya yang dibuat oleh pasukan media ISIS dan mengedarkannya kepada orang awam.

Jihad media terdahulu disebut dalam sebuah artikel dalam majalah "Youth of the Caliphate" oleh ISIS. Majalah itu sering memuji pejuang dan menggalakkan lebih banyak serangan terhadap musuh mereka.

Satu artikel diberi judul "Media Jihad," di mana editor meminta umat Islam untuk membeli telefon dan komputer riba untuk menyebarkan propaganda pengganas di Internet dan media sosial. 

Rujukan:

1. HS Today

2. Financial Times

3. India Today
Hakcipta iluminasi.com (2017)