Setiap tahun, umat Islam dari seluruh dunia akan berkumpul di Mekah untuk menunaikan ibadat Haji. Dianggarkan jumlah jemaah dari seluruh dunia termasuk Malaysia yang akan datang menunaikan Haji pada setiap tahun mencecah 2 juta orang. Jumlah yang cukup ramai.

Namun, tahukah ada apakah hari keramaian yang merekodkan jumlah penyertaan paling ramai di dunia? Kali ini, kami akan kongsikan 7 daripadanya. Jangan terkejut, jumlahnya begitu ramai sehinggakah ada daripadanya yang merekodkan jumlah kedatangan melebihi jumlah rakyat Malaysia yang bejumlah 32.75 juta (suku pertama 2021)!

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bagaimanakah jumlah kedatangan peserta dikira?

Kaedah menentukan berapa banyak orang dalam suatu acara adalah melalui analisis saintifik berdasarkan gambar, video atau kedua-duanya. Berdasarkan kualiti gambar, kiraan jumlah kepala secara fizikal atau untuk mengira kehadiran berdasarkan kepadatan orang dalam kawasan yang serupa boleh dilakukan.

7. Ziarah Arbaeen 2017: 14 juta

ibadat arbaeen

Ziarah Arbaeen dipercayai adalah perhimpunan tahunan terbesar di dunia. Ia diadakan di Iraq dan dihadiri oleh lebih daripada 10 juta umat Islam Syiah setiap tahun. Pada tahun 2017, dianggarkan 14 juta pengikut Syiah telah menghadiri aktiviti ini. Perhimpunan agama ini bertujuan memperingati kematian cucu Nabi Mohammad.

Dalam ibadat ini, peserta akan melakukan perjalanan ke kota Karbala dengan berjalan kaki. Peserta akan diiberikan barang keperluan seperti tempat tinggal, makanan, pakaian dan lain-lain oleh masyarakat setempat ketika mereka melakukan perjalanan ke Karbala, upacara yang dipercayai dapat membersihkan dosa

6. Pengebumian C. N. Annadurai 1969: 15 juta

pengebumian terbesar dunia

Acara pengebumian ini diyakini ramai sebagai perhimpunan pengebumian terbesar dalam sejarah manusia. 15 juta orang menghadiri acara itu di Chennai untuk mengenang bekas Ketua Menteri Tamil Nadu, C. N. Annadurai pada 1969. Beliau sering digelar sebagai "Anna" yang bererti "abang besar".

Beliau sangat dihormati sebagai penutur dan penulis dan menjadi sangat popular setelah menjadikan bahasa Tamil sebagai bahasa rasmi negeri, menolak bahasa Hindi. Beliau meninggal dunia setelah didiagnosis menderita barah mulut yang disebabkan oleh tabiatnya mengunyah tembakau.

5. Kumbh Mela 2001: 20 juta

sungai gangga

Pada tahun 2001, lebih daripada 20 juta orang berkumpul di kawasan yang lebih kecil dari 20 km persegi. Perayaan yang berakar umbi dalam agama Hindu ini disambut di seluruh India, tetapi perhimpunan damai terbesar berlaku di kota Allahbad.

Menurut mitologi Hindu abad pertengahan, dewa Hindu, Dewa Wisnu, menjatuhkan periuk 'Amrita' yang mengandungi minuman melambangkan keabadian di empat tempat yang berfungsi sebagai tempat ibadat ziarah ini dilakukkan iaitu di tebing Sangam, pertemuan sungai suci Ganga, Yamuna dan Saraswati.

4. Ziarah Arbaeen 2016: 25 juta

karbala

Ibadah Ziarah Arbaeen 2016 mencatatkan penyertaan sekitar 25 juta orang. Ramai jemaah yang melakukan perjalanan ke Karbala datang dari Baghdad atau lebih jauh lagi, melakukan perjalanan selama berhari-hari dengan berjalan kaki untuk mengunjungi tempat-tempat suci yang lain.

Terdapat juga orang-orang setempat yang datang untuk menolong jemaah dalam perjalanan mereka dengan menyediakan makanan, pertolongan cemas dan juga perkhidmatan pergigian percuma, jika diperlukan, semuanya atas semangat belas kasihan.

3. Ziarah Arbaeen 2015: 27 juta

ibadat syiah

Walaupun ibadah ini disertai oleh berjuta-juta orang jemaah, majoriti daripadanya berasal dari Baghdad. Keselamatan di ibu kota Iraq dipertingkatkan pada tahun 2015 dibandingkan dengan tahun-tahun sebelumnya dengan kebanyakan jemaah perlu menjalani pemeriksaan sebelum mereka dapat meneruskan perjalanan.

Baghdad dan sebahagian besar kawasan di selatan Baghdad "terhenti" pada hari-hari sebelum Arbaeen, kerana beberapa bahagian lebuh raya akan ditutup dan disediakan untuk jemaah berjalan kaki dan hanya untuk kenderaan yang dibenarkan.

2. Kumbh Mela 2010: 60 - 80 juta

kumbh mela

Perhimpunan keagamaan di Kumbh Mela adalah berdasarkan kepercayaan Hindu tentang bagaimana para dewa dan syaitan berperang untuk menghasilkan cecair yang membolehkan hidup kekal abadi, menumpahkan empat titis ke bumi yang kemudian menjadi sungai suci di mana perhimpunan ini diadakan.

Peserta yang perhimpunan ini percaya bahawa mereka akan mandi di sungai dalam hakikat untuk mendapatkan apabila memasuki satu daripada sungai suci tempat acara ini berlangsung. Sebaik sahaja festival ini dimulakan, ia boleh berlangsung dari satu hingga tiga bulan.

1. Kumbh Mela 2013: 120 juta

kumbh mela 2013

Perhimpunan Kumbh Mela tahun 2013 adalah perhimpunan damai terbesar manusia yang pernah direkodkan. Upacara Hindu ini disambut setiap 12 tahun. Tapak setiap perhimpunan bersilih ganti di antara empat sungai yang dianggap suci oleh penganut agama Hindu dan menarik orang dari semua jenis gaya hidup untuk merayakan kepercayaan mereka.

Di antara mereka yang hadir adalah sadhus, golongan yang dianggap suci yang menjalani ujian fizikal yang ketat dan tetap bertelanjang sepanjang tahun. Perhimpunan tahun 2013 di Kumbh Mela ini begitu besar sehingga dianggap berisiko tinggi oleh sistem kesihatan tempatan.

Kredit:

The Telegraph

Wikipedia

The Atlantic

Aljazeera
Hakcipta iluminasi.com (2017)