Kuda telah memainkan peranan besar dalam sejarah manusia. Sejak kuda dijinakkan manusia sekitar tahun 3500 SM, binatang-binatang ini telah digunakan untuk menarik kenderaan dan banyak digunakan dalam bidang pertanian untuk mengangkut hasil tanaman.

Bermula sekitar tahun 2000 SM, kuda mula digunakan dalam perang dan berfungsi sebagai medium pengangkutan. Bentuk penggunaan ini berterusan dari abad ke-20 hingga ke hari ini.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kini, kuda sering digunakan dalam pelbagai sukan dan aktiviti menunggang santai. Ciri-ciri unik padanya, kesukaran mendapatkannya dan kos memeliharanya menjadikan pemilikan seokor kuda itu sesuatu yang sangat mahal. Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan pula 7  baka kuda paling mahal di dunia. 

7. Mustang

mustang

Walaupun Mustang mempunyai sejarah panjang di luar Amerika Syarikat, banyak kuda ini hidup di liar di sepanjang wilayah barat negara ini. Pada puncak populasi mereka di Amerika Syarikat, dianggarkan sebanyak dua juta mustang boleh ditemui hidup liar. Hari ini, jumlah itu menurun kepada hanya 30,000.

Kini, baka ini popular untuk aktiviti menunggang kuda dan bekerja di ladang. Mustang menjadi pilihan untuk tujuan ini kerana baka ini sangat kuat dan berkaki panjang dan ciri-ciri tersebut telah menyumbang kepada harga yang tinggi untuk baka ini sekitar $5,000.

6. American Quarter

american quarter

Pada harga $ 0,000, kuda American Quarter adalah baka yang sangat mahal - tetapi masih bukan yang paling mahal di luar sana. Seperti banyak kuda dalam senarai ini, kuda American Quarter mula dijinak dan diternak di Amerika Syarikat beberapa ratus tahun yang lalu. 

Malah, mengikut sejarah sejak tahun 1600-an, kuda Quarter sudah pun wujud di pantai Amerika sebelum negara Amerika Syarikat wujud. Popular di kalangan pelancong, langkah kaki yang besar dan kaki yang kuat ini menjadikannya kuda yang dipercayai untuk menunggang di denai dan laluan yang sukar

5. Gypsy Vanne

gypsy vanne

Dengan ketinggian hanya sekitar 50 inci, Gypsy Vanner berada di sisi yang lebih kecil untuk kuda - tetapi itu tidak menjadikannya kuda yang kurang kuat. Dengan kaki yang lebar dan tahan lama, Gypsy Vanner mampu mengekalkan gaya hidup yang aktif.

Kuda ini dipercayai digunakan secara meluas oleh orang Roman yang melalui Britain. Akhirnya, baka ini dibawa ke Amerika Syarikat pada tahun 1996 di mana ia tetap popular kerana stamina kuda ini. Dengan harga $12,000, harga kuda ini mendapat tempat ke 5 termahal dalam senarai ini.

4. Dutch Warmbloods

dutch warmbloods

Sejarah Dutch Warmblood bermula di Belanda sebelum Perang Dunia II. Selama tahun-tahun lamaanya, seekor kuda yang bernama Gelderlander sering digunakan untuk menarik kereta kuda. Pada masa yang sama, seekor kuda bernama Groningen telah dibiakkan untuk digunakan di ladang.

Akhirnya, pembiakan di antara kuda-kuda ini menghasilkan baka Dutch Warmbloods - kuda yang kuat yang mampu melompati rintangan. Hari ini, Dutch Warmbloods cukup mahal dengan harga mencecah $25,000 atau lebih.

3. Friesian

friesian

Bermula sebagai kuda yang dikerah untuk bekerja, baka Friesians telah menjadi haiwan sukan yang popular, menyertai pelbagai aktiviti persaingan yang menyumbang kepada harga purata keturunan ini lebih daripada $47,000.

Kos yang tinggi ini disokong oleh institusi seperti Friesian Sporthorse Association, sebuah organisasi yang menetapkan garis panduan untuk perkara seperti warna standard baka ini. Dengan kekuatan yang tinggi dan sikap yang lembut, baka ini dapat dilihat menarik kereta kuda di acara bertema.

2. Arab

kuda arabian

Walaupun sejarah sebenar baka ini tidak jelas, kuda Arab mempunyai sejarah asal-usul di Semenanjung Arab. Di sana, pelbagai suku menggunakan keturunan ini sejak tahun 3000 SM. Hari ini, kuda Arab terkenal dengan ketahanan dan atletisme mereka.

Ciri-ciri ini telah menjadikan kuda Arab sebagai pilihan untuk pertandingan yang memerlukan daya tahan yang tinggi seperti perlumbaan jarak jauh. Kerana kemampuan atletik mereka, kuda Arab telah mendapat tempat yang berprestij di dunia berkuda -  dengan harga yang selalunya melebihi $ 80,000.

1. Thoroughbreds

thoroughbreds

Thoroughbreds adalah baka kuda yang paling mahal. Dengan asal-usul di Great Britain abad ke-17, baka yang sangat mahal ini mula digunakan sebagai kuda lumba setelah tempoh pembiakan selektif yang menghasilkan baka yang mempunyai kekuatan dan stamina yang luar biasa.

Hari ini, Thoroughbreds popular di kalangan pelumba peringkat tinggi - tetapi baka ini masih dapat dilihat dalam sukan lain seperti melompat. Dengan sejarah kekuatan dan ciri atletik yang dimiliki, kuda-kuda  dari baka ini mudah dijual dengan harga $ 300,000.

Kredit:

  1. The Spruce Pets
  2. Horsey Hooves
  3. Horsy LandHakcipta iluminasi.com (2017)