Bila disebut perkataan "PROTEIN", secara tak langsung otak anda akan berfirkir tentang ayam, ikan dan juga daging. Sumber protein tidak semestinya datang dari ayam, daging dan juga ikan. Sayuran dan kacang juga mengandungi sumber protein yang tinggi. Mengurangkan pengambilan protein dari sumber daging dan menggantikan dengan sumber protein lain adalah satu perubahan baik untuk badan anda. Dan dari sumber lain, bukan bermaksud dari suplemen protein shake!

Dalam artikel ini, kami menyenaraikan 5 sayuran yang mengandungi kandungan protein yang tinggi, dan juga disamping itu membekalkan serat kepada badan anda.

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Tempe (organik)

Kandungan protein : 17 gram dalam setiap 85 gram sajian

Tempe diperbuat daripada kacang soya dan dicampurkan dalam kek padat yang kemudian boleh digoreng dalam kuali seperti tauhu atau ia boleh dihiris. Ia mudah kunyah dan mempunyai jumlah serat  dan protein jauh lebih tinggi berbanding dengan tauhu dan kerana ia ditapai, ia menjadi lebih mudah dicerna bagi sesetengah orang.

2. Tauhu (Organik)

Kandungan protein : 9-16 gram dalam setiap 85 gram hidangan

tofu

Tauhu adalah makanan biasa bagi vegetarian dikenali juga oleh bukan vegetarian dan antara makanan yang paling dikenali dimakan oleh vegetarian. Ia dibuat daripada gumpalan susu soya yang boleh digoreng dalam kuali, tumis dan dikacau atau kadang-kadang dihancurkan. Ia mungkin tidak mengandungi protein setinggi tempe, tapi rasanya boleh diterima oleh sesetengah orang.

3. Peanut Butter

Kandungan protein : 8 gram dalam setiap 2 sudu besar

peanut butter

Mentega kacang adalah sangat baik dan juga makanan keselesaan klasik untuk kanak-kanak, tetapi anda juga boleh menambah ia  ke dalam banyak makanan lain seperti pizza. Kacang ini dan mentega kacang juga boleh membantu mengurangkan selera makan anda dan membuat anda kurang makan, yang akan menyumbang kepada penurunan berat badan.

4. Kacang Kuda

Kandungan protein : 16 gram dalam setiap 85 gram hidangan

chickpeas

Kacang kuda adalah sumber yang sangat baik kedua-dua serat dan protein yang menjadikan ia satu kombinasi lazat dan sihat. Anda boleh cuba sapukan ia pada sekeping roti dan bukannya mayonis, atau makan  bersama-sama dengan pelbagai hirisan sayuran.

5. Badam

Kandungan protein : 18 gram dalam setiap 85 gram sajian

almond

Selain mengandungi protein yang tinggi, kacang badam juga mengandungi Vitamin E yang mana mempunyai banyak manfaat kepada rambut dan kesihatan kulit. Ia juga dapat memenuhi lebih kurang 60% keperluan magnesium anda, yang mana membantu mengurangkan keinginan anda terhadap gula, boleh mengurangkan kekejangan akibat PMS, meningkatkan kesihatan tulang dan juga mengurangkan kesakitan dan kekejangan otot-otot anda. Ia juga mengandungi monounsaturated fat iaitu digelar "good-fat".
Hakcipta iluminasi.com (2017)