AI (artificial intelligent) atau 'kecerdasan buatan' ialah konsep yang telah wujud secara rasmi sejak tahun 1950-an apabila ia ditakrifkan sebagai keupayaan mesin untuk melaksanakan tugas yang sebelum ini memerlukan kecerdasan manusia. Ini adalah definisi yang agak luas dan yang telah diubah suai selama beberapa dekad seiring dengan penyelidikan dan kemajuan teknologi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dengan menggunakan kecerdasan buatan, banyak syarikat mempunyai potensi untuk menjadikan perniagaan lebih cekap dan menguntungkan. Tetapi akhirnya, nilai kecerdasan buatan bukan dalam sistem itu sendiri tetapi dalam cara syarikat menggunakan sistem tersebut untuk membantu manusia.

Kecerdasan buatan (AI) ialah satu topik yang menarik kerana ia bukan sahaja satu teknologi baru tetapi juga sebenarnya banyak salah faham berputar sekitarnya. Kali ini, mari lihat beberapa salah faham mengenai kecerdasan buatan (AI) dalam kalangan masyarakat kita.

1. AI Akan Menggantikan Semua Pekerjaan

kerja manusia digantikan robot 470

Walaupun AI berpotensi untuk mengautomasikan tugasan tertentu, ia tidak mungkin menggantikan semua pekerjaan sepenuhnya. Sebaliknya, ia lebih berkemungkinan untuk meningkatkan keupayaan manusia dan mewujudkan pekerjaan baharu.

Menurut laporan oleh Forum Ekonomi Dunia, AI dijangka menggantikan 85 juta pekerjaan di seluruh dunia menjelang 2025, tetapi ia juga akan mewujudkan 97 juta pekerjaan baharu pada tahun yang sama .Laporan lain oleh bank pelaburan Goldman Sachs menganggarkan bahawa AI boleh menggantikan 300 juta pekerjaan sepenuh masa, tetapi ia juga boleh membawa kepada ledakan produktiviti dan mewujudkan pekerjaan baharu.

Walau bagaimanapun, sesetengah pakar meramalkan bahawa AI boleh menggantikan sehingga 8 dalam 10 pekerjaan dalam beberapa tahun akan datang. Kesan AI pada pekerjaan akan berbeza-beza merentas sektor yang berbeza, dengan beberapa pekerjaan lebih terdedah kepada automasi daripada yang lan.

Pekerjaan yang memerlukan kreativiti, empati dan interaksi manusia kurang berkemungkinan digantikan oleh AI.

2. AI Hanya untuk Robot

robot ai

AI sering dikaitkan dengan robot humanoid, tetapi pada hakikatnya, AI merujuk kepada konsep sistem komputer yang lebih luas yang boleh melaksanakan tugas yang biasanya memerlukan kecerdasan manusia. Walaupun robot adalah satu aplikasi AI, terdapat banyak lagi aplikasi AI.

AI boleh digunakan dalam pelbagai industri, termasuk penjagaan kesihatan, kewangan, pengangkutan dan pendidikan. AI juga boleh mengautomasikan tugasan berulang, mengurangkan ralat dan meningkatkan kecekapan.

Berikut adalah beberapa contoh aplikasi AI dalam pelbagai bidang:

 • E-dagang: pengesyoran beli-belah yang diperibadikan, pengesanan penipuan dan perkhidmatan pelanggan
 • Penjagaan kesihatan: analisis imej perubatan, penemuan ubat dan perubatan diperibadikan
 • Sumber manusia: saringan resume, kedudukan calon dan chatbots untuk tugas komunikasi
 • Pertanian: pemantauan tanaman, analisis tanah, dan penuaian tanaman
 • Permainan: pembangunan permainan, analisis tingkah laku pemain dan ujian permainan
 • Navigasi: pemetaan jalan, analisis lalu lintas dan pengoptimuman laluan
 • Pendidikan: pembelajaran diperibadikan, penglibatan pelajar dan penggredan
 • Telekomunikasi: bantuan maya, perkhidmatan pelanggan dan pengoptimuman rangkaian
 • Kewangan: pengesanan penipuan, penilaian risiko dan pengurusan pelaburan
 • Pengecaman imej: pengecaman muka, pengesanan objek dan pengelasan imej

3. AI Akan Mengambil alih Dunia

ai kuasai dunia

Tanggapan bahawa AIdan mengawal dunia seperti yang digambarkan dalam filem fiksyen sains, adalah spekulatif semata-mata dan jauh dari realiti. AI beroperasi dalam sempadan yang ditentukan oleh penciptanya. AI tidak akan mengambil alih dunia.

Walaupun terdapat kebimbangan tentang risiko AI, seperti mesin menjadi sangat maju sehingga mereka boleh menggodam sistem penting dan mengawal aspek penting masyarakat manusia , pakar dalam bidang itu bekerja keras untuk mengurangkan risiko ini.

AI hanyalah alat yang boleh digunakan untuk meningkatkan kecekapan, ketepatan dan membuat keputusan dalam pelbagai bidang. Walaupun AI berpotensi untuk menggantikan beberapa pekerjaan, ia tidak mungkin menggantikan semua pekerjaan, dan pekerjaan baharu juga boleh dicipta sebagai hasil daripada AI.

AI tidak mempunyai kreativiti, kecerdasan emosi, dan kemahiran menyelesaikan masalah manusia yang penting untuk membuat keputusan.

4. AI Adalah Penemuan Terkini

sejarah ai

Konsep AI telah wujud selama beberapa dekad. Benih-benih AI moden telah ditanam oleh ahli falsafah yang cuba menggambarkan proses pemikiran manusia sebagai simbol manipulasi mekanikal. Kerja ini memuncak dalam penciptaan komputer digital boleh atur cara pada tahun 1940-an, sebuah mesin berdasarkan intipati abstrak penaakulan matematik.

Bidang penyelidikan AI telah diasaskan dalam sebuah program yang diadakan di kampus Kolej Dartmouth, Amerika Syarikat, semasa musim panas tahun 1956. Ramai daripada mereka yang hadir telah menjadi pemimpin penyelidikan AI selama beberapa dekad. Akhir 1950-an hingga 1960-an adalah masa penciptaan, daripada bahasa pengaturcaraan yang masih digunakan hingga ke hari ini kepada buku dan filem yang meneroka idea AI.

Herbert Simon mengunjurkan pada tahun 1957 bahawa AI akan berjaya menewaskan manusia dalam catur dalam sepuluh tahun akan datang.. Visi Simon terbukti betul 30 tahun kemudian. Masa antara frasa "kecerdasan buatan" dicipta dan 1980-an adalah tempoh pertumbuhan pesat dan perjuangan untuk penyelidikan AI.

Sejak itu, AI telah pergi jauh dan kebolehannya telah berkembang dengan sangat pesat. Hari ini, AI digunakan dalam pelbagai bidang dan berpotensi untuk merevolusikan banyak industri dan meningkatkan kecekapan, ketepatan dan membuat keputusan.

5. AI Hanya untuk Syarikat Besar

Teknologi AI menjadi lebih mudah diakses dan berpatutan, membolehkan perniagaan dari semua saiz memanfaatkannya untuk pelbagai aplikasi. Ia boleh digunakan oleh perniagaan kecil untuk meningkatkan kecekapan, ketepatan dan membuat keputusan. Berikut ialah beberapa cara AI boleh memanfaatkan perniagaan kecil:

 • Keselamatan Siber: AI boleh digunakan untuk menggerakkan keselamatan siber dan melindungi perniagaan kecil daripada ancaman siber.
 • Pengurusan perhubungan pelanggan (CRM): AI boleh digunakan untuk membantu dalam CRM dan menyediakan cadangan beli-belah yang diperibadikan.
 • Analisis dan pengurusan risiko: AI boleh mengenal pasti kawasan di mana perniagaan mungkin beroperasi di luar batasan, mengurangkan risiko denda atau penalti.
 • Penciptaan kandungan: Alat berkuasa AI boleh menganalisis data tentang jenis kandungan yang berprestasi terbaik dengan khalayak tertentu dan mencadangkan topik dan tajuk berdasarkan data tersebut. AI juga boleh menjana kandungan secara automatik, seperti penerangan produk, artikel berita, dan juga kandungan foto dan video.
 • Mengoptimumkan operasi: AI boleh membantu pemilik perniagaan kecil memahami cara pembolehubah berbeza, seperti lokasi dan pilihan pelanggan, boleh memberi kesan kepada operasi mereka.
 • Jualan dan pemasaran: AI boleh meningkatkan perkhidmatan pelanggan, mengukuhkan pemasaran dan jualan, serta memacu pertumbuhan.

Dengan memanfaatkan teknologi AI, pemilik perniagaan kecil boleh meningkatkan tahap kecekapan dan daya saing baharu.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)