Bolehkah mana-mana rancangan animasi mendakwa lebih berpengaruh daripada The Simpsons? Pada ketika ini, tidak keterluan untuk mengatakan bahawa siri animasi The Simpsons mungkin merupakan antara animasi TV yang paling berpengaruh di dunia.

Dan sama ada anda suka atau benci rancangan ini, anda tidak boleh menafikan bahawa rancangan ini telah menjadi kuasa besar rancangan komedi selama lebih 30 tahun sekarang. Malah, animasi ini didakwa telah beberapa kali memaparkan ramalan-ramalan yang bakal terjadi pada masa hadapan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, dakwaan ini telah kami bongkarkan satu ketika dahulu dalam artikel Debunk: Benarkah Animasi The Simpsons Berjaya Meramalkan Masa Hadapan?. Kali ini, mari lihat pula beberapa kesan dan pengaruh animasi ini terhadap dunia sebenar.

1. Ramalan masa hadapan yang kebetulan atau hampir terjadi

richard branson ke angkasa

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, populariti The Simpsons turut dikaitkan dengan ramalan-ramalan peristiwa dunia pada masa hadapan. The Simpsons pernah membuat jenaka awal tentang Presiden Donald Trump pada tahun 2000. 

Terdapat beberapa jenaka yang menakjubkan yang ternyata mencerminkan peristiwa kehidupan sebenar di kemudian hari. Seperti meramalkan Disney akan membeli Fox 19 tahun sebelum ia berlaku dan Richard Branson pergi ke angkasa lepas.

Perlawanan pingat emas sukan curling di Sukan Olimpik. Jisim zarah Higgs-Boson sedekad sebelum sains menemuinya (tidak sebiji-sebiji dengan yang ditemui, tetapi agak hampir). Malah animasi ini pernah memaparkan penemuan seekor ikan bermata tiga di perairan berhampiran loji nuklear.

2. Penerimaan terhadap e-Sukan

the simpsons esport

Industri e-Sukan masa kini bernilai berbilion-bilion dollar. Walaupun begitu, penerimaan arus perdana tidak datang dengan mudah. Sehingga hari ini, ada orang yang akan mengejek mereka yang menjadikan e-Sukan sebagai kerjaya kerana tidak tahu dengan berapa banyak wang yang boleh dibuat daripada kerjaya dalam bidang ini.

Tetapi penerimaan semakin meningkat terhadap e-Sukan dan perkara ini telah dibantu secara besar-besaran oleh The Simpsons. Pada 2019, The Simpsons menyiarkan episod di mana Bart mengambil bahagian dalam permainan video profesional.

Permainan video dalam episod itu dibuat dengan bantuan Riot Games, syarikat di sebalik League of Legends serta Team Liquid, sebuah pasukan e-Sukan.

3. Membawa kepada peningkatan penerimaan kepelbagaian kaum dalam animasi

suara latar the simpsons

Watak Apu menyebabkan beberapa kontroversi serius dalam beberapa tahun kebelakangan ini yang memuncak dengan pelakon suara Hank Azaria berhenti daripada peranan itu (walaupun bukan rancangan di mana dia menyuarakan banyak watak lain juga).

Ini mencetuskan desakan pelakon suara lain juga melepaskan peranan watak mereka atas sebab yang sama. Azaria, serta pelakon seperti Jenny Slate dari Big Mouth dan Mike Henry dari Family Guy, adalah pelakon kulit putih yang menyuarakan watak minoriti.

Mereka semua secara sukarela melepaskan peranan mereka selepas beberapa reaksi orang ramai tentang ketidaksamaan kaum dalam peranan suara terserlah dan hasilnya adalah pelakon warna sebenar telah diupah untuk kebanyakan peranan ini.

4. Menetapkan asas untuk animasi dewasa moden

animas dewasa moden 336

Sepanjang 30 tahun yang lalu, anda akan sukar untuk mencari banyak perkara dalam dunia komedi (terutamanya animasi komedi) yang tidak dipengaruhi oleh The Simpsons. Seth MacFarlane, pencipta Family Guy dan American Dad mengkreditkan The Simpsons kerana secara dasarnya telah mencipta keseluruhan genre animasi dewasa moden.

Beliau menamakan rancangan itu sebagai "asli sepenuhnya" dan rancangannya bersama-sama dengan raksasa animasi lain seperti South Park, Beavis and Butthead, King of the Hill, Futurama dan Bob's Burgers semuanya telah melihat kejayaan mereka dikaitkan dengan jejak yang dicetuskan oleh The Simpsons.

Itu tidak bermakna rancangan-rancangan tersebut meniru The Simpsons tetapi asas yang ditetapkan oleh The Simpsons boleh dikatakan yang membolehkan mana-mana rancangan lain ini berani mencari niche mereka sendiri.

5. Menyelamatkan nyawa manusia

heimlich maneuver

Sedar atau tidak, kanak-kanak cepat belajar daripada apa yang mereka lihat, termasuklah dari siaran televisyen. Siapa sangka, salah satu episod dalam The Simpsons telah menyelamatkan seorang kanak-kanak bernama Alex Bencze yang ketika itu berusia 8 tahun pada tahun 1992.

Episod ke-17 musim ketiga "Homer at the Bat", Homer hampir mati tercekik donat kerana semua orang mengabaikannya. Lenny kemudiannya menunjukkan poster yang menunjukkan gerakan "Heimlich maneuver". Homer mengikuti gerakan tersebut dan berjaya menyelamatkan dirinya sendiri.

Dalam kehidupan sebenar, Bencze bersama abangnya apabila dia tercekik buah oren. Abangnya Chris yang berusia 10 tahun mengingati poster dari episod itu dan melakukan Heimlich pada Alex, menyelamatkan nyawanya. Perkara yang sama berlaku lagi di England pada 2007 apabila seorang kanak-kanak tercekik sandwic.

Kredit:

  1. Metro UK
  2. CBR
  3. The Esports Observer
  4. The Wrap
  5. Vanity FairHakcipta iluminasi.com (2017)