Kajian dan penyelidikan adalah antara aktiviti sains yang sangat penting bagi menyediakan maklumat saintifik berkenaan sesuatu perkara.

Tanpa kajian, kita mungkin tidak akan dapat menikmati kehidupan seperti hari ini.

Namun, terdapat sesetengah kajian yang dianggap sebagai pelik dan tidak masuk akal bagi sesetengah orang.

iluminasi.com kongsikan 5 kajian saintifik yang paling pelik dan aneh.

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Saintis menemui nilai nutrisi dalam aktiviti kanibalisme manusia 

kajian tentang kanibalisme

Kajian ini merupakan pemenang Hadiah Nobel Ig untuk Nutrisi pada tahun 2018 yang diketuai oleh Dr. James Cole dari Universiti Brighton. 

Dalam kajian ini, mereka menilai manfaat kalori kanibalisme untuk menilai mengapa kemungkinan kejadian kanibalisme di zmana Paleolitik berlaku.

Dr. James menyimpulkan bahawa daging manusia mempunyai nilai pemakanan yang setanding dengan haiwan yang mempunyai berat yang sama dengan berat badan kita.

Akan tetapi pengambilannya tidak boleh dilakukan semata-mata mengambil kira pengambilan kalori kerana ia kurang berkhasiat berbanding haiwan lain yang boleh dimakan.

Ini menunjukkan bahawa terdapat sebab sosial, budaya atau oportunistik (seperti ahli kumpulan yang mati akibat sebab semula jadi) yang mendorong manusia memakan daging manusia.

2. Saintis menemui bagaimana bau badan dan kepercayaan politik berkait 

kepercayaan poltik dan bau badan berkait

Satu kajian yang diterbitkan pada bulan Februari dan diketuai oleh para penyelidik di Stockholm University mendapati bahawa tindak balas yang jijik terhadap bau badan dapat berjaya meramalkan kecenderungan untuk menjadi autoritarianisme.

Dalam eksperimen yang membabitkan 201 orang peserta, para saintis menggunakan makmal University of Stockholm yang berbau untuk menilai reaksi terhadap bau badan orang asing dan mengukur perbezaan individu dalam sikap sosial pada skala Autoritarianisme Sayap Kanan (RWA).

Para penyelidik memberikan teori bahawa mereka yang mempunyai kepekaan jijik yang tinggi cenderung untuk mempunyai kepercayaan dalam rejim autoritarian.

Ini adalah kerana jijik sosial dan jijik patogenik berkaitan secara semula jadi dan masyarakat autoritarian mengurangkan hubungan dengan kumpulan yang berbeza.

3. Kajian tentang kadar kematian dalam Game of Thrones

kajian tentang kadar kematian dalam game of thrones

Penyelidik dari Macquarie University di Sydney menerbitkan satu kajian dalam jurnal Kecederaan Epidemiologi yang menganalisis kematian watak-watak utama dalam siri Game of Thrones, untuk mencari peramal kematian.

Para penyelidik memerhatikan 330 watak dalam siri ini dari musim 1 hingga musim 7 dan mendapati bahawa 56.4% daripada mereka telah meninggal dunia di akhir tempoh kajian.

Kajian itu mendapati terdapat kadar survival yang lebih rendah bagi watak lelaki, watak dari kelas bawahan, mereka yang tidak menukar kesetiaan pada satu ketika dalam siri ini dan mereka yang menampilkan diri dengan lebih menonjol. 

Juga didapati bahawa kebarangkalian untuk mati bagi sesuatu watak itu dalam jam pertama selepas membuat kemunculan adalah 14%.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa dengan maklumat ini, terdapat "potensi besar untuk mencegah kematian ganas dalam dunia Game of Thrones".

4. Kajian "berak Lego"

kepala patung lego

Satu kajian dari University of Melbourne yang diterbitkan dalam Journal of Pediatrics dan Kesihatan Kanak-kanak melibatkan 6 orang dewasa (yang semuanya adalah pengarang kajian ini) menelan kepala patung Lego.

Mereka kemudiannya menjejak dan mengesan berapa tempoh masa yang diambil untuk mengeluarkan semula Lego tersebut melalui berak. 

Tabiat membuang air besar peserta terlebih dahulu diukur oleh skor Kekerasan Najis dan Transit (SHAT), manakala pemboleh ubah bergerak balas adalah skor Found and Retrieved Time (FART).

Para saintis mendapati bahawa Lego tersebut melalui sistem badan mereka tanpa sebarang komplikasi dalam tempoh 1 hingga 3 hari.

Para penulis menegaskan kepada ibu bapa yang cemas bahawa objek itu melewati sistem tubuh badan orang dewasa tanpa komplikasi dan oleh itu ibu bapa seharusnya diharapkan untuk tidak menyemak najis anak mereka bagi membuktikan bahawa objek tersebut telah keluar.

5. Kajian yang melibatkan sotong kurita makan pil esctasy

kajian tentang sotong kurita dan ecstasy

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Current Biology menyelidik persamaan dalam tindak balas tingkah laku antara manusia dan sotong kurita dengan memberikan haiwan makan MDMA, yang lebih dikenali sebagai ecstasy. 

Melalui analisis gen, ara penyelidik dari Johns Hopkins University di Baltimore mendapati bahawa sotong kurita berkongsi gen pengangkut serotonin yang sama yang ada pada manusia.

Para penyelidik menyatakan bahawa persamaan ini adalah sangat mengejutkan, memandangkan sotong kurita dan manusia terpisah oleh lebih daripada 500 juta tahun.

Apabila sotong kurita diberikan ecstasy, para saintis menyatakan bahawa haiwan itu menghabiskan lebih banyak masa dengan sotong lain dan terlibat dalam hubungan fizikal antara satu sama lain.

Rujukan:

1. BF

2. Guardian

3. BGR
Hakcipta iluminasi.com (2017)