Kadangkala apabila penulis ke kedai mamak, maaflah - penulis perlu berdepan dengan satu situasi yang kurang menyenangkan. Pelayan kedai yang mungkin sudah bertugas berjam-jam lamanya akan mempunyai bau badan yang kuat.

Itu bukan isu penuh yang ingin penulis bincangkan.

Ada kalanya selepas itu, apabila penulis terpaksa berdepan situasi serupa di kedai mamak lain pula - penulis mendapati wujud persamaan di antara bau badan pelayan-pelayan ini walaupun mereka jauh berbeza lokasi kerjanya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ini menimbulkan persoalan kepada penulis: kenapa bau badan mereka sama? Adakah tabiat pemakanan mampu menentukan bau badan kita?

Tradisi pemakanan membentuk diri kita luar dan dalam

bahan masakan kari daging

Sengaja kami gunakan contoh pelayan kedai mamak di atas, kerana kami yakin ramai di luar sana turut pernah mengalami situasi serupa. Realitinya mungkin ada bermacam faktor luaran yang mempengaruhi persamaan bau dalam dua situasi berbeza.

Mungkin corak hidup yang mereka amalkan - terpaksa berkongsi bilik dengan ramai teman, meminimakan masa untuk menjaga kebersihan diri dan persekitaran, yang mendorong kepada kurangnya penekanan terhadap menjaga bau peluh badan.

Tetapi bau peluh mereka seakan-akan 'berempah' bukan?

Sebenarnya, menurut kajian saintifik memang wujud jenis bahan yang kita makan, memberikan pengaruh kepada bau badan kita. Malangnya, kebanyakan bahan makanan tergolong dalam kategori ini - adalah bahan masakan kegemaran kita.

Dua bahan utama dibuktikan memberikan seseorang bau badan lebih kuat berbanding biasa adalah jintan dan biji halba, dua ramuan utama masakan kari yang menjadi kegemaran masyarakat kita. Selain itu bawang putih juga dikenalpasti antara penyebab utama bau badan - juga bahan utama masakan kita.

Selain ketiga-tiga rencah masakan yang cukup popular, sayur-sayuran seperti kobis, kobis bunga dan brokoli juga merupakan antara jenis sayuran yang mampu membuatkan badan anda jadi berbau - disebabkan kandungan sulfur dalam sayuran tersebut.

Betul ke penggemar daging merah lebih berbau badannya?

kari daging penyebab bau badan

Dalam beberapa kajian yang dah dijalankan, didapati diet yang melebihkan pengambilan sayuran lain serta buah terbukti mempunyai bau yang lebih menyenangkan hidung, berbanding mereka yang gemar daging merah, telur dan makanan berlemak.

Satu kajian yang menarik perhatian penulis - cuba menjawab dakwaan segelintir masyarakat di India yang beragama Hindu mengkritik bau badan individu yang gemar memakan daging lembu sebagai lebih tengik; berbeza dengan komuniti Hindu yang mengamalkan pemakanan berasaskan sayuran sepenuhnya.

Kajian terkawal dijalankan penyelidik University Charles, Republik Czech melibatkan dua kumpulan lelaki berbeza tabiat makanan berjaya menjawab dakwaan ini secara asasnya.

Penyelidik mendapati kumpulan peserta kajian yang yang tidak mengamalkan pemakanan daging dalam diet mereka selama 14 hari, mempunyai bau badan yang lebih sedap, lebih menarik serta kurang kuat berbanding yang mengambil daging...

Pendapat ini dibuat berdasarkan daripada purata maklum balas yang diambil 32 responden wanita yang setuju lelaki yang makan sayur lebih sedap bau badannya berbanding lelaki yang kuat makan daging.

Kenapa makanan mempengaruhi bau badan kita?

masalah bau badan

Walaupun secara amnya kita ada idea asas tentang perpeluhan, tidak ramai sedar tubuh kita sebenarnya menjalani dua jenis perpeluhan berbeza setiap masa disebabkan kewujudan dua jenis kelenjar peluh berbeza pada tubuh.

Apabila suhu badan kita panas, sistem tubuh kita akan mula mengeluarkan peluh tidak berbau melalui kelenjar eccrine yang hanya merembeskan air.

Sementara itu satu lagi jenis kelenjar bernama kelenjar apocrine pula akan merembeskan bukan saja air bahkan bahan sisa seperti protein dan lipid hasil daripada tabiat pemakanan, ketika kita berada dalam situasi stres.

Kelenjar apocrine lebih banyak terdapat dibahagian yang berbulu, seperti ketiak dan kelangkang. Bagaimanapun, cecair yang terhasil daripada kelenjar ini juga sebenarnya tidak berbau. 

Hanya apabila peluh tadi yang mengandungi protein dan lipid bertindak balas dengan bakteria yang ada di kawasan-kawasan sulit kita khasnya, pemecahan molekul protein dalam peluh itu akan menghasilkan bahan kompaun yang dinamakan sebagai thioalkohol.

Bau kurang senang yang mampu kita hidu itu sebenarnya adalah bau thioalkohol yang terhasil, selepas proses pemecahan protein itu selesai.

Bergantung kepada tabiat pemakanan kita sama ada sarat dengan daging dan bawang atau bahan masakan yang kami sebutkan di atas, lebih banyaklah thioalkohol akan terhasil menghasilkan bau sulfur yang kurang disenangi.

Oleh sebab itulah mereka yang gemar lauk kari daging lembu akan mempunyai bau badan lebih kuat berbanding biasa kerana masakan kari daging lembu terkandung semua ramuan masakan yang lebih menggalakkan penghasilan thioalkohol berlaku, akibat tindak balas bakteria dengan peluh. 

Lebih banyak 'rempah' dimakan, lebih berempahlah bau badan seseorang jika dia kurang menjaga kebersihan diri dengan lebih kerap.

Suka kari? Kerapkan mandi!

Rujukan

Diet quality and the attractiveness of male body odor

The effect of meat consumption on body odor attractiveness
Hakcipta iluminasi.com (2017)