Oleh pada 27 May 2017 kategori

Walaupun syaitan diikat pada bulan Ramadan, namun diri kita masih tidak mampu dikawal dan tidak terlepas daripada melakukan kesilapan. Dengan iman di dada yang pasang surut, serta nafsu di dalam diri yang tidak sukar dikawal, kita sering melakukan kesilapan yang kita beranggapan sebagai kesalahan remeh. 

Sedar tak sedar, kesalahan-kesalahan ini sebenarnya mengurangkan pahala Ramadan kita dikala kita berasakan kita sudah buat yang terbaik. Sesungguhnya waktu bulan inilah yang kita perlu gunakan untuk menjadi permulaan kepada Muslim yang lebih baik dan seterusnya beristiqamah pada bulan-bulan yang lain.

BESARKAN TEKS     A-  A+

solat tarawih 41

Sebaik-baiknya kita harus mengelakkan diri daripada melakukan dan mengulangi lagi kesalahan-kesalahan yang dimaksudkan untuk mendapatkan rahmat yang lebih di bulan mulia ini. Iluminasi.com ingin berkongsi dengan anda 13 kesalahan yang sering kita lakukan di bulan Ramadan sama ada dalam keadaan sedar atau tidak.

1. Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja, bukan dengan sebab keuzuran.

geng beg plastik hitam 433

Ramai yang ingat bila dah batal puasa tu boleh makan ikut suka saja. Bagi mereka yang uzur di sisi Islam pun perlu menjaga adab makan di hadapan orang yang berpuasa, apatah lagi mereka yang sihat walafiat namun batal puasa.

2. Tidak menunaikan solat ketika berpuasa

tak solat di bulan ramadhan tapi berpuasa

Ramai yang menambahkan amalan di bulan Ramadhan, namun terdapat juga mereka yang masih di takuk yang sama.

Berpuasa di bulan Ramadhan dirasakan seperti budaya, daripada tanggungjawab. Ini membuatkan ramai di antara kita yang berpuasa, namun tidak menunaikan solat fardhu.

Jika kita tidak solat, maka kita hanya dapat lapar dan dahaga sahaja.

3. Makan terlalu banyak ketika berbuka hingga melewatkan solat.

makan terlalu banyak 526

Ya memang waktu berbuka itu perlu makan setelah seharian berpuasa, namun adalah lebih baik untuk makan tidak terlalu banyak, atau lebih bagus jika berbuka dengan buah kurma dan segelas air terlebih dahulu.

Kemudian tunaikan solat maghrib, dan sambung makan jika mahu. Ada yang disebabkan makan terlalu banyak hingga menjadi malas dan terlepas solat maghrib.

4. Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa

letih berpuasa

Yang ini antara yang paling ketara kita boleh lihat, ramai yang buat alasan tak produktif sebab letih.

5. Wanita beramai-ramai solat tarawih di masjid tanpa menjaga aurat

golongan wanita bersolat tarawih di bulan ramadhan

Jika lelaki lebih baik menunaikan solat secara berjemaah di surau atau masjid, wanita pula lebih baik solat di rumah. Namun, pada bulan Ramadhan, kaum Hawa tidak mahu melepaskan peluang berjemaah solat tarawih di masjid.

Namun begitu, sambil memperbanyakkan amalan di bulan puasa, adalah lebih baik jika menjaga batas dan adab yang wajib terlebih dahulu.

6. Tidak memperbanyakkan berdoa tatkala berpuasa dan berbuka

banyakkan berdoa di bulan ramadhan

Bulan Ramadhan adalah bulan yang sangat berkat di mana doa-doa hambaNya dimakbulkan. Namun ramai yang tak tahu atau tak mengendahkannya, yang mana merugikan diri sendiri.

Antara waktu yang paling baik untuk berdoa adalah ketika berpuasa, ketika hendak berbuka dan ketika bersahur.

7. Makan malam di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam

makan sahur awal

Perkataan sahur itu bermaksud akhir malam atau sepertiga malam. Melewatkan sahur adalah sunat.

Kata Zaid bin Thabit: “Kami bersahur bersama Rasulullah, kemudian terus pergi untuk bersolat (Subuh)”. Anas bin Malik bertanya beliau: “Berapa lama antara sahur azan dan sahur tersebut?”. Jawab Zaid: “Kadar 50 ayat (al-Quran)”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

8. Mengutamakan solat tarawih secara berjemaah daripada solat fardhu

mendahulukan solat tarawih berjemaah daripada solat fardhu Ini sangat kerap berlaku. Disebabkan oleh tarawih hanya dilakukan di bulan Ramadhan, ramai yang lebih mengutamakan solah tarawih berjemaah daripada solat yang wajib iaitu solat fardhu 5 waktu.

9. Berbuka dengan merokok, atau selain makan minum

berbuka dengan merokok 438 447 Bagi mereka yang merokok, berpuasa seharian menyebabkan mereka tidak dapat merokok, dan ramai juga di antara mereka yang berbuka bukan dengan makanan, tapi dengan merokok. Ianya adalah makruh, dan kita tahu bahawa hukum merokok itu adalah haram di sisi Islam. Berbukalah dengan makanan, dan dengan makanan yang halal hendaknya.

tidur di bulan puasa 621

10. Banyak tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadah

banyak tidur siang hari ramadhan dengan alasan beribadah Beberapa alim ulama berpendapat bahawa hadis yang mengatakan tidur di siang hari adalah hadis doif. Ramai yang menggunakan kesempatan ini untuk melebihkan tidur di siang hari, sehinggakan terlepas peluang amalan lain termasuk solat fardhu.

Ekstra

11. Mengganggap waktu imsak sebagai 'lampu merah' bagi sahur.

Ramai yang beranggapan waktu imsak adalah sudah bermulanya puasa dan tak boleh lagi bersahur. Rasulullah S.A.W. bersahur lewat, kira-kira jarak 50 ayat sebelum masuknya waktu subuh.

12. Tidur selepas sahur tanpa solat sunat dan subuh berjemaah

Sangatlah merugikan jika anda tidur tanpa solat subuh berjemaah, kerana di bulan Ramadhan adalah sebaik-baik waktu untuk beribadat. Jadi, setelah selesai bersahur, adalah lebih baik terus solat sunat dan subuh berjemaah.

13. Terlalu sibuk dengan persiapan hari raya terutama 10 hari terakhir

persiapan raya 754

Ini yang paling parah. Siapa tak seronok kan hari raya dah dekat, semua orang tak sabar. Tapi biasanya kita di Malaysia akan fokus untuk menyiapkan persiapan raya sehinggakan terlupa kita masih di bulan Ramadhan.

Segala amal ibadah yang sepatutnya diperbanyakkan, sebaliknya menjadi berkurangan disebabkan kelekaan kita bersiap-siap untuk beraya. Sehinggakan kita terlupa atau tidak endahkan Lailatulqadar.

Selamat berpuasa.
Hakcipta iluminasi.com (2017)