Tidak dapat dinafikan, teknologi membantu membuatkan hidup kita menjadi lebih baik dan mudah.

Tanpa teknologi, kita mungkin masih perlu menunggang haiwan untuk ke satu tempat, membasuh baju menggunakan tangan dan mencatat segala perkataan menggunakan tangan.

Dan walaupun teknologi banyak membantu kita, ia juga sebenarnya sangat merosakkan manusia secara perlahan-lahan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ia juga boleh digunakan ke arah yang tidak baik yang mana boleh menghancurkan dunia.

iluminasi.com kongsikan 5 teknologi yang dianggap menakutkan pada 10 tahun yang lalu.

1. Pengawasan internet

pengawasan internet

Lebih daripada 380 juta orang melawat laman sesawang yang dimiliki oleh Google dan Yahoo secara purata dalam sebulan pada tahun 2013.

Setiap e-mel yang dihantar melalui Gmail, setiap hamparan yang disimpan dalam Dokumen Google dan setiap perbualan yang dibuat di Yahoo Messenger disimpan dalam "awan," rangkaian global pelayan dan pusat data.

Anda mungkin mengandaikan bahawa semua maklumat peribadi dan data peribadi ini disulitkan dan dilindungi dari mata yang mengintip, namun kini kita tahu apa yang sebenarnya berlaku.

Terima kasih kepada pendedahan yang dibocorkan oleh bekas kontraktor Agensi Keselamatan Awam (NSA) Edward Snowden pada tahun 2013, kita semua dapat mengetahui bahawa agensi perisikan AS ini secara aktif menyaring menerusi e-mel, sejarah carian dan rekod telefon berjuta-juta orang yang tidak bersalah dalam mencari potensi aktiviti pengganas.

Sebagai sebahagian daripada program rahsia yang dipanggil PRISM, NSA memenangi kelulusan mahkamah untuk memaksa syarikat-syarikat seperti Google dan Yahoo untuk menyerahkan rekod pada pengguna web asing.

Jika itu tidak mencukupi, NSA juga secara diam-diam melihat ke dalam cloud server Google dan Yahoo tanpa pengetahuan atau persetujuan syarikat.

Para pengkritik menggelarkannya secara terang-terangan sebagai tidak berperlembagaan untuk menyerahkan setiap pengguna Web yang tidak mengetahui untuk melindungi pengawasan.

Walaupun bunyinya agak menakutkan, anda harus menganggap bahawa semua aktiviti dalam talian anda dikumpulkan oleh seseorang, sama ada penyedia Internet anda, Google atau program pengintipan rahsia kerajaan.

2. Kejuruteraan iklim (geoengineering)

kejuruteraan iklim geoengineering

Inovasi kejuruteraan yang paling penting bagi zaman industri seperti kenderaan bermotor, penjanaan elektrik dan pembuatan industri adalah sumber terbesar pelepasan CO2.

Memandangkan pemimpin dunia kelihatan tidak mahu atau tidak dapat mengambil tindakan yang berkesan untuk mengurangkan pelepasan rumah hijau, beberapa ahli sains mencadangkan penyelesaian berisiko yang dipanggil geoengineering atau kejuruteraan iklim.

Geoengineering menggunakan sains dan teknologi untuk "menggodam" planet kita kembali ke sediakala. Oleh kerana pemanasan global adalah ancaman terbesar, saintis mencadangkan cara yang kreatif dan sangat mahal untuk menyejukkan atmosfera secara buatan dengan sama ada menyekat sinaran matahari atau menyedut CO2 yang berlebihan.

Antaranya adalah:

  1. Menyembur aerosol kimia seperti belerang dioksida ke atmosfera untuk memantulkan pecahan cahaya matahari kembali ke ruang angkasa
  2. Tuangkan besi ke laut untuk memacu tumbuhan alga yang menggunakan CO2
  3. Menyemburkan kabus air laut ke awan yang rendah sehingga menjadikannya lebih cerah, mencerminkan lebih banyak sinar matahari
  4. Menanam hutan pokok buatan yang menggunakan tindak balas kimia untuk menyerap dan menyimpan CO2

Malah mereka yang mencadangkan geoengineering memberi amaran kesan sampingan yang tidak diingini.

Pertambahan alga boleh menghasilkan zon mati yang besar di lautan, semburan air laut oleh satu negara boleh menyebabkan monsun ke bahagian dunia yang lain dan reaksi kimia boleh menyebabkan kerosakan yang meluas kepada habitat semulajadi serta kehidupan manusia.

Jurutera geoengineering berhujah bahawa tidak melakukan apa-apa juga membahayakan bumi. 

3. Kereta tanpa pemandu

kereta tanpa pemandu google

Di seluruh dunia, kira-kira 1.3 juta orang terbunuh dalam kemalangan kereta setiap tahun.

Dan sudah tentunya ada masalah lalu lintas yang sangat teruk di mana ramai penduduk bandar terperangkap di dalam kesesakan lalu lintas. Ini membantutkan produktiviti.

Kemudian, wujudnya kereta memandu sendiri Google, kenderaan autonomi yang menjanjikan untuk mengelakkan kemalangan dan memastikan aliran lalu lintas mengalir dengan lancar melalui algoritma.

Dikuasakan oleh perisian Google Chauffeur, kereta ini menggunakan GPS dan pengimbas atas bumbung untuk terus berjalan dan memberikan tindak balas kepada kenderaan berhampiran.

Sehingga 2013, kereta masih dalam fasa ujian beta, tetapi berpuluh-puluh kereta robot sudah berada di jalan raya di California dan Nevada.

Salah satu kebimbangan terbesar mengenai kereta tanpa pemandu bukannya gangguan perisian, tetapi peralihan janggal dari mod robot ke mod manusia.

Suara Google Chauffeur yang menenangkan memberi isyarat kepada pemandu manusia tentang situasi yang akan datang yang memerlukan kawalan tangan, seperti jalan bergabung yang rumit atau pondok tol.

Tetapi jurutera Google masih berusaha untuk mengetahui berapa banyak masa amaran yang diperlukan sebelum komputer akan mengambil alih semula pemanduan atau apa yang perlu dilakukan sekiranya pemandu telah melakukan sesuatu yang biasa manusia lakukan seperti tertidur.

4. Pencetak 3-Dimensi

pencetak 3d teknologi berbahaya

MakerBot Replicator 2 menawarkan keupayaan yang luar biasa untuk mencetak model plastik 3-D apa sahaja yang anda boleh bayangkan dari mainan kanak-kanak, gear untuk turbin angin atau model punggung anda yang sempurna.

Percetakan 3-D tidak diragui merupakan loncatan besar bagi pembuatan berskala kecil, tetapi ia juga merupakan potensi untuk membantu pencuri dan pengganas dengan bajet yang rendah.

Pada tahun 2011, satu kumpulan penjahat yang giat menggunakan pencetak 3-D untuk meniru bahagian hadapan plastik stesen mesin ATM.

Dengan meletakkan stesen ATM palsu mereka di atas mesin tunai sebenar, mereka dapat mengesan kad ATM mangsa dan mencuri lebih daripada RM1.6 juta dari akaun-akaun mangsa.

Tetapi apa yang lebih menakutkan adalah kumpulan pengganas menggunakan pencetak 3-D untuk membina senjata, bom dan senjata lain.

Pada tahun 2013, seorang pelajar undang-undang University of Texas, Cody Wilson mengumumkan penciptaan Liberator, sebuah pistol kaliber .380 berfungsi sepenuhnya yang dibuat menggunakan pencetak 3-D.

Hakikat bahawa ia diperbuat daripada plastik menimbulkan ketakutan kerana ia boleh melepasi pengesan logan. Cody Wilson menyimpulkan ancaman dengan baik kepada majalah Forbes dengan berkata: "Di mana-mana terdapat komputer dan sambungan Internet, pasti pistol boleh dihasilkan."

5. Drone

drone teknologi berbahaya

Seorang pengendali CIA di Virginia boleh menerbangkan drone Predator ke Pakistan pada waktu malam, mengesan sasarannya pada skrin video dan menghujani peluru berpandu Hellfire dari bilik pejabatnya sahaja.

Walaupun pegawai penguat kuasa penentang keganasan dan Rumah Putih mempertahankan drone tanpa pemandu itu sebagai alternatif "bersih" terhadap tindakan ketenteraan, penggunaan drone menimbulkan persoalan penting tentang pembunuhan yang disokong oleh pemerintah dan kematian yang tidak dapat dihindari bagi orang awam yang tidak bersalah.

Sama seperti drone ketenteraan, orang ramai juga takut terhadap kemungkinan yang boleh dicetuskan drone pengintip domestik. 

Pada tahun 2012, Kongres A.S. meluluskan rang undang-undang yang membenarkan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) membuat peraturan untuk penggunaan drone komersial dan polis di ruang udara A.S.

Dan Datuk Bandar New York City, Michael Bloomberg mengulas bahawa kehadiran drone yang melayang di atas bandar-bandar Amerika adalah "tidak dapat dielakkan".

Penguatkuasa undang-undang teruja dengan idea untuk mengejar suspek dari udara, tetapi penyokong privasi bimbang bahawa ia adalah satu langkah kecil dari pengawasan yang disasarkan kepada mengintip setiap orang secara sembarangan setiap masa.

Rujukan:

1. Krebson Security

2. Newyorker

3. How

4. Washington Post
Hakcipta iluminasi.com (2017)