Jika ditanyakan, pasti hampir semua rakyat Malaysia mengenali ubat batuk terkenal ini. Tersangat popular sehinggakan ia boleh ditemui di hampir kesemua dapur yang ada di Malaysia. Ia masih merupakan sirap yang paling biasa digunakan untuk melegakan tekak ketika musim batuk dan selesema.

Apa yang menarik adalah sirap seperti madu ini langsung tidak terasa seperti ubat dan mudah untuk ditelan walaupun oleh kanak-kanak.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, tahukah anda tentang asal usul di sebalik penghasilan ubat tradisional ini?

Seperti mana nama ubat ini iaitu Ubat Batuk Cap Ibu Dan Anak, ia sebenarnya merupakan satu kisah yang sangat menyentuh tentang kasih sayang seorang anak terhadap ibunya yang sakit.

Kisah Versi Pertama

Kisah ini berlaku lebih dari 400 tahun yang lalu ketika Dinasti Qing, apabila ibu kepada pemuda yang bergelar komander jatuh sakit dan menderita akibat batuk kronik. Anaknya memfokuskan hidupnya untuk mencari penawar untuk ibunya.

Kesemua yang dicuba oleh komander itu gagal, sehinggalah dia bertemu dengan seorang doktor Cina yang memberikannya formula rahsia.

Bertahun-tahun kemudian, sebelum ibu komander itu meninggal dunia, dia membuat satu permintaan kepada anaknya. Permintaan tersebut adalah untuk menghasilkan semula penawar yang mampu menyelamatkan nyawa unntuk orang ramai.

iklan lama ubat batuk cap ibu dan anak

Pemuda tersebut menuruti permintaan ibunya dan menamakan produk tersebut sebagai "Nin Jiom", yang bermaksud "Dalam Ingatan Ke Atas Ibu".

Dan begitulah kisah bagaimana terhasilnya Ubat Batuk Cap Ibu Dan Anak. Apa yang membezakan Nin Jiom Pei Pa Koa daripada yang lain adalah gabungan bahan-bahan semulajadi iaitu gabungan 14 herba Cina yang kaya, dan juga madu yang melegakan.

Anda boleh temui Nin Jiom Pei Pa Koa atau Pei Pa Koa (bermaksud Sirap Loquat) di mana-mana sahaja, malah semakin popular di New York.

Sirap yang kaya ini mendapat sifat penyembuhan dari semua herba tradisional yang digunakan seperti daun loquat, akar liquorice, halia segar dan mentol, yang juga memberikan rasa yang berbeza yang semua orang suka.

Nin Jiom Pei Pa Koa kini menggunakan pengetahuan perubatan Cina tradisional yang digabungkan dengan teknologi terkini untuk menghasilkan ubat yang berkualiti tinggi untuk orang di seluruh dunia.

Kisah Versi Kedua

sejarah kisah ubat batuk cap ibu dan anak 2

Menurut sumber lain yang hampir sama, formula ubat batuk ini telah dihasilkan daripada preskripsi yang diberikan oleh seorang doktor keluarga diraja yang bernama Dr. Ip Tin-See. 

Ia dikatakan bermula pada zaman Dinasti Qing, selepas Yang Xiaolian yang merupakan seorang komander meminta Dr. Ip Tin-See untuk merawat ibunya yang menderita batuk berterusan selama beberapa bulan.

Campuran herba semula jadi dan madu diberikan kepada Xiaolian oleh doktor tersebut dan berjaya menyembuhkan ibunya.

Dan disebabkan ini, ibu Xiaolian berhajat untuk anaknya menghasilkan ubat batuk tersebut secara besar-besaran untuk tujuan mengubati mereka yang mempunyai sakit yang sama.

Untuk merealisasikan impian ini, keluarga Xiaolian telah mengasaskan sebuah kilang di Beijing bagi mengeluarkan ubat batuk yang diberi nama ‘Nin Jiom’ (ibu saya dalam ingatan) Pei Pa Koa (sirap lokuat). 

Ketika perang antara China dan Jepun meletus, keluarga Xiaolian telah melarikan diri ke Hong Kong dan kemudiannya ke Brazil.

sejarah kisah ubat batuk cap ibu dan anak 1

Disebabkan mereka memerlukan wang untuk melarikan diri dan juga bimbang formula ubat batuk hilang, keluarga Xiaolian memutuskan untuk melepaskan perniagaan mereka dengan menjualnya kepada seorang pengamal perubatan Cina tempatan bernama Tse Siu-Bong.

Dengan formula yang ada, Siu-Bong terus menghasilkan sirap batuk di kedai perubatan China, dan syarikat Nin Jiom Medicine Manufacturing (HK) Ltd dibina serta diperbadankan pada tahun 1962.

Syarikat ini berpangkalan di Hong Kong dan membina kilang pengeluaran di Taiwan dan Singapura. Rangkaian pengedaran produk ini kemudiannya diperluaskan lagi ke Asia Tenggara menjelang penghujung tahun 1970-an.

Pada hari ini, syarikat ini mempunyai rangkaian jualan antarabangsa yang terdiri lebih daripada 20 buah negara.

Tidak terhad kepada ubat batuk sahaja, jenama Cap Ibu Dan Anak juga mempunyai rangkaian produk lain seperti produk "candy" dengan tiga perisa iaitu asli, super mint dan tangerine-lemon.

Begitulah serba sedikit sejarah asal Ubat Batuk Cap Ibu dan Anak ini. Anda masih ingat dengan bait-bait ini?

Kisah seorang anak yang duka nestapa kerana ibunya batuk. 

Uhuk uhuk (batuk)

Kasihan sungguh dia pergi dapatkan ubat.

Uhuk Uhuk (batuk)

Rujukan:

1. Says

2. Nin Jiom Pei Pa Koa

3. Straits Times
Hakcipta iluminasi.com (2017)