Sekiranya anda membuat panggilan daripada luar ke Malaysia, anda perlu menambah kod +6 pada nombor yang didail. Sekiranya membuat panggilan kepada nombor pemanggil yang berada di Amerika Syarikat, anda perlu menambah nombor +1 padanya.

Daripada manakah asal-usul kod panggilan antarabangsa ini? Siapakah yang menentukan kod bagi sesebuah negara?

Pada pertengahan abad ke-20, sebagai tindak balas kepada rangkaian telefon Amerika Syarikat yang berkembang pesat, eksekutif di Bell System memperkenalkan cara baharu untuk mendail telefon. Sebelum itu sebahagian besar panggilan akan diuruskan oleh pengendali manusia - kebanyakannya wanita - yang akan menyambungkan panggilan ke destinasi pemanggil.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ketika itu, nombor telefon bukan nombor; ia adalah alamat alfanumerik, dinamakan sempena pertukaran telefon yang merangkumi kawasan geografi tertentu. Sekiranya anda cuba menghubungi apartmen seseorang, rumah tersebut boleh dihubungi dengan permintaan untuk "Murray Hill 5-9975."

Sistem itu berkembang perlahan-lahan. Pada tahun 1955, AT&T selepas ia meneliti cara untuk meminimumkan salah faham mengenai arah telefon yang dituturkan—mengedarkan senarai nama pertukaran yang disyorkan yang menampilkan singkatan piawai. (Butterfield 8 akan menjadi, di bawah sistem itu, BU-8; Murray Hill 5-9975 akan dipendekkan kepada MU 5-9975).

Tetapi jurutera di Bell telah menjalankan penyelidikan mereka sendiri ke dalam skalabiliti nama-dan-nombor sistem. Mereka mempunyai cita-cita untuk mengembangkan rangkaian telefon nasional; penyelidikan mereka sendiri telah membuat kesimpulan antara lain, bahawa negara tidak dapat membekalkan wanita bekerja yang mencukupi untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk pengendali manusia.

Bell akhirnya membuat kesimpulan bahwa sistem Automasi akan menjadi masa depan telefon. Dan "Panggilan Semua Nombor" - tiada nama, lagi, hanya digit - akan menjadi satu-satunya cara untuk melakukan sesuatu panggilan ke mana-mana desstinasi di dunia ini.

Pengenalan kod panggilan antarabangsa

kod panggilan antarabangsa

Kod telefon telah diperkenalkan untuk menguruskan pangkalan data telefon yang semakin meningkat di seluruh dunia. Kod panggilan adalah nombor mudah untuk memulakan sesuatu panggilan.

Amerika Syarikat mendapat nombor 1, Afrika 2, Eropah 3 dan 4. Nombor ini ditentukan dan diklasifikasikan lagi bergantung pada kapasiti muatannya. Jadi, Perancis dan UK mendapat nombor dua digit yang menarik, masing-masing 33 dan 44.

Negara yang lebih kecil, seperti Ireland dan Iceland, masing-masing mendapat 3 digit, 353 dan 354. Objektifnya, seperti dalam buku Merah (1960) Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa atau International Telecommunication Union (ITU), ialah kod dan nombor telefon yang digabungkan tidak boleh melebihi 11 digit.

Revolusi dan perubahan

evolusi nombor telefon

Buku biru (1964) membahagikan dunia kepada 9 zon. Zon 1 untuk Amerika Utara, Zon 2 untuk Afrika, dan Zon 3 dan 4, untuk Eropah. Kod satu hingga tiga digit telah diperuntukkan kepada negara yang berbeza.

Selepas itu, buku putih (1968) memberikan kod 37 kepada Jerman Timur. Negeri-negeri trucial (negeri-negeri puak di tenggara Arab) mendapat 971. Zanzibar (wilayah Tanzania) mendapat 252. Turki, kod Eropahnya 36 dibuang, dialihkan ke zon 9 (Asia Barat dan Timur Tengah), dan diberi kod baharu 90. '

Buku Hijau (1972) mengalihkan banyak negara Amerika Tengah dari zon 1 (Amerika Utara) ke zon 5 (Amerika Selatan). Negara puak di tenggara Arab telah dinamakan semula sebagai 'Emiriah Arab Bersatu' dan mendapat 971 sebagai kod panggilan. Ceylon dan Rhodesia mengekalkan kod mereka, 92 dan 263, walaupun nama mereka masing-masing ditukar kepada Sri Lanka dan Zimbabwe.

Ketibaan komputer peribadi menamatkan pengemaskinian biasa buku kod. Republik Upper Volta mendapat nama baharu – Burkina Faso tetapi mengekalkan kod lama – 226. Kepulauan Falkland sebelum ini bergabung dengan Guatemala, mendapat kod berasingan – 500.

Korea Utara mendapat kod baharu – 850. Ketika Jerman bersatu semula pada 1990 , Jerman bersatu menerima pakai Jerman Barat 49, menjatuhkan kpd Jerman Timur 37. Eritrea berpisah dari Ethiopia (251) pada tahun 1993 dan mendapat kod baharu, 291.

Perubahan terakhir dalam kod panggilan

sistem nombor telefon

Pada tahun 1993, Yugoslavia (38), digantikan dengan Serbia dan Montenegro (381), Croatia (384), Slovenia (386), Bosnia (387) dan Macedonia (389). Pada tahun 1995, Vatican City mendapat kod berasingan 379; sebelum ini ia telah disatukan dengan Itali (39).

Czechoslovakia (57) dibahagikan kepada Republik Czech (420), dan Slovakia (421) pada tahun 1997. Timor Timur berpisah dari Indonesia pada tahun 1999 dan mendapat kod 670. Pada tahun yang sama, Palestin mendapat 970, berasingan daripada Israel (972).

Hari ini, hanya 6 negara mengekalkan kod yang diperuntukkan oleh Buku Merah 1960. Kaedah itu, serta perubahan politik), nampaknya telah memutuskan kod yang berfungsi hari ini.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)