Oleh pada 18 Feb 2018 kategori

Sumber foto: Bernama

Cuaca sejuk yang melanda di beberapa kawasan di Semenanjung Malaysia adalah fenomena sementara, namun situasi tersebut mampu berlaku lagi jika angin sejuk monsun timur laut dari Siberia, China melalui Semenanjung Malaysia.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) Alui Bahari memberitahu, cuaca sejuk dan kabus tebal di negeri-negeri pantai timur, pedalaman Kedah dan utara Perak telah bertukar kepada kebiasaan semula sejak 12 Februari menerusi bacaan suhu minimum harian di stesen-stesen Meteorologi menunjukkan suhu 20 darjah celsius ke atas.

Menurutnya, cuaca sejuk ini barangkali mampu berlaku lagi pada bulan Februari tahun hadapan jika terjadi pergerakan tiupan angin sejuk monsun timur laut dari China dan langit tidak berawan pada sebelah malam.

"Secara klimatologi, bulan Februari merupakan tempoh suhu minimum harian yang terendah berbanding bulan-bulan lain di negeri-negeri pantai timur, pedalaman Kedah dan utara Perak," ujarnya kepada Bernama semalam.

Beliau memberitahu sebegitu untuk memberi keterangan tentang laporan media baru-baru ini yang Kuala Krai pada 11 Februari lalu telah menghadapi cuaca luar biasa menerusi catatan suhu terendah iaitu 18.4 darjah Celsius.

Menurut Alui, cuaca sejuk yang terjadi dari 9 hingga hingga 11 Februari di Kelantan itu, juga dirasai di Terengganu dan Pahang, di samping kawasan pedalaman Kedah dan utara Perak.

Dalam pada itu, Alui memberitahu MET Malaysia dari semasa ke semasa memberikan amaran jika terjadinya kabus tebal disebabkan cuaca sejuk dan laut bergelora yang mengakibatkan bahaya bagi kegiatan pergerakan pengangkutan di laut dan udara.

"Maklumat mengenainya akan disalurkan kepada orang ramai dan pihak yang berkaitan antaranya Jabatan Penerbangan Awam, Jabatan Perikanan Malaysia, Jabatan Laut Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia," ujarnya.

Disoal tentang kebarangkalian berlakunya lagi Taufan Tembin yang menimpa Filipina pada Disember tahun lalu dan akibatnya terhadap Sabah, Alui memberitahu buat masa ini wujud satu siklon tropika iaitu Ribut Tropika Sanba di tenggara Filipina.

Oleh itu, MET Malaysia bakal memberikan amaran cuaca dari semasa ke semasa bagi negeri Sabah jika hujan lebat dan angin kencang dijangkakan terjadi di negeri berkenaan.

Sumber berita: Bernama & Kosmo Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)