Oleh pada 26 Jul 2019 kategori

kredit foto : Utusan

Walaupun ia berlaku 24 tahun yang lalu, kes pembunuhan yang melibatkan pasangan bomoh iaitu Mohd Affandi Abdul Rahman dan isterinya, Maznah Ismail yang lebih dikenali sebagai Mona Fandey, masih diingati sehingga hari ini sebagai kes jenayah paling sensasi di Malaysia.

Dengan bantuan pembantu mereka iaitu Juraimi Husin, pasangan itu membunuh Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Talam, Datuk Mohd Mazlan Idris dan memotong badannya kepada 18 bahagian.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Keratan badan mangsa ditanam di dalam lubang dalam 1.8 meter di sebuah rumah yang tidak bernombor di Ulu Dong, dekat Raub, Pahang, pada bulan Julai 1993.

Bagi menyembunyikan jenayah mereka, lubang itu kemudiannya ditutup dengan simen. Namun, tetapi mayat yang "disiang" tersebut ditemui oleh pihak polis ketika Juraimi, yang ditangkap atas kesalahan dadah, mengakui dan membawa pihak polis ke tempat kejadian.

Setelah dibicarakan, ketiga-tiga mereka didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Temerloh pada 9 Feb 1995 dan dijatuhkan hukuman mati.

lokasi pembunuhan mona fandey

(Lokasi kes bunuh Mona Fandey)

Menurut Berita Harian, kes Mona Fandey sangat panas sehingga ia mengaburi semua kes sebelum itu, termasuk pembunuh, perompak dan pengedar dadah yang paling dikehendaki, Kalimuthu Pakirisamy atau Bentong Kali, yang ditembak mati di Medan Damansara pada tahun 1993.

Ia juga mengatasi populariti kes perompak dan pembunuh Botak Chin atau nama sebenarnya Wong Swee Chin, yang mencetuskan keganasan pada akhir 1970-an sebelum dia ditangkap dan dihukum mati pada tahun 1981.

Dikatakan bahawa sebelum digantung, Botak Chin sering menyebabkan kekacauan di penjara dengan menyerang warden penjara dan bertarung dengan banduan lain. Walaupun di sebalik tirai besi, cerita sensasi tentang Botak Chin tidak pernah padam.

Hal yang sama juga berlaku bagi kes Mona dan Affandi. Orang awam nampaknya taksub dengan kekuatan sihir hitam mereka walaupun mereka terkunci dan di bawah pengawasan di penjara.

mona fandey diiringi oleh pegawai penjara

(Mona Fandey diiringi oleh pegawai penjara)

Ada yang mendakwa bahawa Mona Fandey bebas untuk masuk dan keluar dari Penjara Kajang, malah mempunyai masa untuk berpesta. Begitu juga dengan Affandi yang telah dipenjarakan di Penjara Pudu.

Sama ada ia benar atau salah, tidak ada yang dapat mengemukakan sebarang bukti untuk membuktikan khabar angin ini. Apa yang membimbangkan adalah apabila mitos semakin diterima sebagai fakta oleh masyarakat tempatan. 

Bekas Ketua Pengarah Jabatan Penjara, Datuk Omar Mohamad Dan memberitahu Berita Harian bahawa beliau sering ditanya mengenai perkara ini kerana beliau adalah pengarah Penjara Pudu ketika Affandi dan Juraimi menjalani hukuman di sana.

mona fendi senyum

Antara soalan yang sering beliau terima setiap kali pulang ke kampung saya untuk bercuti adalah:

  1. "Adakah benar bahawa Mona dan Affandi seperti ini atau seperti itu, dan sebagainya?"
  2. "Bolehkah mereka masuk dan keluar dari penjara sesuka hati kerana mereka menggunakan ilmu hitam?"
  3. "Adakah Mona benar-benar keluar penjara untuk minum teh tarik dan adakah dia benar-benar menari di luar penjara?"

"Ketika itu, terdapat banyak laporan media sensasi yang berlaku di mana mereka memberi amaran kepada saya bahawa sebagai pengarah Penjara Pudu, saya terpaksa melakukan sesuatu mengenainya dan tidak memalukan jabatan itu," kata Datuk Omar Mohamad Dan.

Menurut Datuk Omar, orang ramai sangat berminat dengan pasangan itu sehinggakan cerita atau khabar angin yang tidak terbukti pun akan menjadi berita hangat dan tersebar dengan begitu pantas. 

mohd affandi suami mona fandey

(Mohd Affandi Abdul Rahman dibawa oleh pihak polis)

Datuk Omar berkhidmat sebagai pegawai penjara untuk lebih daripada 30 tahun dan beliau boleh jamin bahawa semua cerita tersebut adalah tidak benar dan apabila mereka (pesalah) dimasukkan ke penjara, mereka tidak akan dapat keluar walaupun mereka menggunakan sihir atau mempunyai kuasa ghaib.

Beliau yang membantah dengan semua cerita tentang kuasa ilmu hitam Mona dan Affandi berkata bahawa walaupun ilmu hitam adalah fenomena popular terutama di kalangan orang Melayu, tetapi kita tidak boleh lupa bahawa Tuhan adalah Maha Kuasa dan Pencipta semua.

Oleh kerana khabar angin hangat mengenai pasangan itu, Datuk Omar berkata beliau terpaksa untuk menyoal dan menguji Affandi sendiri.

Ketika itu, dikhabarkan bahawa Affandi mempunyai kuasa yang luar biasa dan dapat membuka kunci pintu selnya, serta pintu lain penjara Pudu, dengan tangannya sendiri.

Khabar angin tersebut tidak hanya memberi kesan kepada orang ramai tetapi juga para tahanan lain.

lubang tempat mayat bunuh mona fandey ditanam

(Lubang tempat mangsa bunuh ditanam)

Datuk Omar memberitahu bahawa beliau memutuskan untuk memanggil timbalannya dan beberapa pegawai Penjara Pudu senior untuk berjumpa dengannya di sebuah bilik di penjara dan mengarahkan Affandi dibawa ke sana.

"Saya mahu membuktikan sendiri sama ada khabar angin itu benar atau tidak. Apabila Affandi dibawa masuk, saya mengarahkan pegawai pengiring untuk melepaskan gariya. Saya ingin mewujudkan situasi yang tenang dan berborak dengan Affandi, tetapi pegawai saya bimbang apabila saya memberikan arahan kepadanya untuk membuka gari," kata Datuk Omar.

Beliau faham mengapa kakitangannya bimbang untuk meninggalkan dia bersendirian dengan pembunuh tersebut tanpa gari. Malah, dalam penjara semua perkara boleh berlaku.

Namun pegawai-pegawai tersebut menurut arahan dan menunggu di luar dengan terpaksa. Mereka kemudiannya mengintai ke dalam bilik tersebut melalui cermin kecil.

Datuk Omar kemudiannya mengarahkan Affandi untuk duduk di atas kerusi di hadapannya dan bertanyakan sama ada dia sudah minum. Affandi menjawab bahawa dia sudah minum sebelum datang bertemu dengan beliau.

Affandi dijemput minum dan berkata "Okay", namun Datuk Omar mengaku bahawa beliau agak risau jika Affandi cuba melakukan sesuatu.

Walau bagaimanapun, perbualan mereka berjalan dengan baik selepas mereka minum dan berlangsung dengan tenang sehingga akhir.

teori mona fendi banyak yang merapu

(Pasangan Mona Fandey dan Mohd Affandi)

Untuk memulakan perbualan, Daruk Omar meminta Affandi untuk bercakap tentang "kuasa"nya dan bertanyakan tentang bagaimana dia boleh membuka lapisan pintu dan masuk dan keluar dari selnya dengan bebas seperti yang didakwa.

"Boleh kamu beritahu saya bagaimana kamu boleh buka gari dan buka kunci pintu? Bolehkah kamu berbuat demikian?" tanya Datuk Omar.

Affandi kemudian menjawab sambil ketawa, "Sudah tentu saya pernah buka pintu sel, tapi hanya yang tidak dikunci oleh pengawal".

Jawapan jujur Affandi sudah cukup untuk memberi jawapan kepada Datuk Omar tentang soalan-soalan yang sentiasa ditanyakan kepadanya. Itu adalah satu-satunya bukti yang beliau perlukan. 

Namun sebelum Affandi dibawa pergi, Datuk Omar bertanyakan sekali lagi. 

"Jadi betulah kamu tak boleh buka gari atau kunci dengan tangan kamu?" yang mana dijawab oleh Affandi dengan "Tidak, tuan". Dengan ini Datuk Omar agak yakin bahawa Affandi jujur dengan beliau.

Malah, Affandi mengakui bahawa pengawal penjara telah menjaganya dengan baik, seolah-olah cuba mengatakan bahawa dia dan tahanan lain tidak akan menimbulkan masalah jika mereka dijaga dengan baik.

Datuk Omar kemudiannya berkata, "Jika begitu, tak mengapalah. Terima kasih, tetapi jangan lupa jika kamu ada apa-apa maklumat, tolong beritahu saya,".

juraimi husin pembantu mona fandey dan affandi

(Juraimi Husin, pembantu Mona Fandey dan Affandi)

Affandi mengucapkan terima kasih dan dibawa keluar daripada bilik tersebut.

Berdasarkan pertemuan mereka, Datuk Omar percaya bahawa Affandi tidak mempunyai kebolehan ghaib seperti dikabarkan.

Beliau menyatakan bahawa watak dan tingkah laku Affandi dipengaruhi oleh latar belakang pendidikannya, sama seperti tahanan lain di penjara, yang kebanyakannya mempunyai pendidikan rendah.

Beliau membandingkan keadaan tersebut dengan memandu melebihi had laju.

"Kami semua tahu bahawa memandu melebihi had laju adalah berbahaya dan ada sebab mengapa kita mempunyai had laju. Jika kita melebihi had laju, kita akan melanggar undang-undang, tetapi kebanyakan orang melakukannya tanpa berfikir. Sekiranya kita mempunyai pendidikan dan boleh berfikir secara rasional, maka kita tidak akan melakukan sesuatu dengan melulu. Kita akan sentiasa mematuhi undang-undang agar selamat," jelas Datuk Omar.

Selepas pertemuan ringkasnya dengan Affandi, Datuk Omar berkata beliau juga meminta untuk bertemu dengan Juraimi. Beliau bertanyakan soalan yang sama kepada Juraimi.  

mona fendi affendy

Ketika pertemuan mereka, Juraimi memberitahunya tentang bagaimana dia memotong mangsanya kepada 18 bahagian.

Sebagai langkah keselamatan, mereka memisahkan Juraimi dari Affandi di mana Affandi ditempatkan di bilik terkawal maksimum.

Dalam penjara, Juraimi hanya makan dan tidur, yang membuatkan berat badannya terus bertambah. Oleh itu, pihak penjara menghasilkan pelan kecergasan istimewa untuknya.

Setiap hari dia diarahkan untuk berjalan ke hujung lorong untuk bersenam.

Kesimpulan

khabar angin tentang ilmu hitam mona fandey adalah mitos semata mata

Jika kita dengar penjelasan oleh Bekas Ketua Pengarah Jabatan Penjara, Datuk Omar, maka benarlah segala tuduhan dan khabar angin yang tersebar selama ini adalah mitos semata-mata.

Tiada bukti yang menyokong dakwaan yang dibuat terhadap pasangan Mona Fandey dan Affandi. Seperti biasa, masyarakat kita lebih sukakan cerita yang panas walaupun ia tidak benar.

Wallahualam.

Rujukan:

1. The Star

2. Mona Fandey

3. Bharian
Hakcipta iluminasi.com (2017)