puncak everest

Ketika artikel ini ditulis, 11 orang sudah dilaporkan meninggal dunia semasa melakukan pendakian puncak tertinggi di dunia, Gunung Everest. Beberapa orang mendaki ada kalanya hanya menyedari di sekeliling mereka terdapat tubuh-tubuh manusia tidak bernyawa apabila matahari kembali bersinar.

Apa saja yang diperkatakan dalam media - kematian, kelam-kabut, huru-hara, beratur panjang - semuanya benar-benar terjadi bagi mereka yang berada di situ dengan tahun 2019 mencatatkan kadar kematian keempat tertinggi setakat ini, berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Cuaca yang buruk tidak dibantu dengan peningkatan jumlah pendaki yang naik, disebabkan kelonggaran yang diberikan kerajaan Nepal. Malangnya, dengan peningkatan itu juga menyebabkan ramai pendaki kurang berpengalaman diberikan peluang serupa sehinggakan 820 orang dikatakan sedang cuba menguasai Everest.

Majoriti di antara mereka pada ketika ini, perlu melalui satu kawasan di mana mereka perlu melangkahi tubuh seorang pendaki lain yang kini tidak lagi bernyawa, untuk meneruskan perjalanan.

Kesukaran yang susah untuk digambarkan

barisan panjang di everest 9c945

Bagi mereka yang tidak pernah merasai kesan berada 8,000 meter di atas aras laut amat sukar untuk memahami tekanan yang dihadapi ketika itu, daripada segi psikologi dan juga fizikal. Ketika berada di atas sana, ramai mengakui mereka hilang kemampuan untuk berfikir semasa berada dalam keadaan sulit dan mahu berpatah balik.

Malangnya, mereka yang mahu berpatah balik tidak ada lagi jalan lain, melainkan meneruskan pendakian kerana barisan panjang manusia di belakang mereka membuatkan misi berpatah balik mustahil dilakukan.

Setakat tahun 1922, lebih 300 orang meninggal dunia semasa mendaki gunung tersebut. Kes kematian pertama yang dilaporkan melibatkan kumpulan 7 orang pendaki yang meninggal dunia disebabkan salji runtuh. Berbeza dengan tahun-tahun dahulu, masalah berbeza pula kini menjadi penamat kepada ekspedisi individu-individu berani ini.

Kebanyakan kes kematian pada zaman sekarang lebih banyak berlaku disebabkan kepenatan melampau, disebabkan oleh terlalu ramai pendaki - menyebabkan ramai pendaki yang sudah tidak lagi berupaya terpaksa meneruskan pendakian dalam keadaan terdesak.

Penambahan pendaki yang meninggikan risiko

panjat gunung everest

Beberapa kematian yang telah berlaku tahun ini mencetuskan semula perbincangan, berkenaan perlunya ada kawalan yang lebih ketat oleh pihak-pihak kerajaan yang mengawal laluan pendakian bagi memastikan risiko dapat direndahkan.

Tahun ini saja kerajaan Nepal telahpun mengeluarkan lebih 381 permit mendaki, hampir separuh daripada kesemua permit yang dikeluarkan. Minat untuk cuba mendaki Everest juga ditingkatkan lagi dengan pertambahan pendaki daripada negara India dan China yang menunjukkan minat tinggi menguasai puncak Everest.

Disebabkan oleh pasaran yang wujud, banyak syarikat ditubuhkan bagi memenuhi permintaan dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ini. Malangnya, dengan pertambahan ini - syarat serta peraturan yang dulu lebih ketat kini jadi lebih mudah. Peraturan dalam memastikan pendaki layak yang meliputi pengalaman dan keadaan badan juga diambil lebih ringan.

Selain itu, pendaki-pendaki yang berjaya juga dikatakan terlalu banyak meluangkan masa di puncak, menyebabkan puncak Everest menjadi padat. Ini secara tak langsung menyebabkan tekanan oksigen di kawasan itu menjadi lebih rendah.

Meninggal tanpa disempurnakan

barisan panjang di everest

Ramai pendaki yang berjaya menyifatkan kecelakaan biasanya berlaku disebabkan oleh kekurangan pengalaman pendaki sendiri, jadi kerajaan dan pihak berkuasa sepatutnya bersikap lebih ketat dalam memilih pendaki untuk pemberian permit.

Selain daripada membahayakan diri sendiri, mereka juga sebenarnya membahayakan orang lain kerana pendaki-pendaki ini akan sama-sama beratur dalam meneruskan pendakian mereka.

Pendaki yang meninggal dunia di Everest biasanya berkubur di situ. Apa yang membezakan mereka hanyalah di mana mereka bersemadi. Ada yang jatuh tidak ditemui, ada yang duduk di tempat tersorok sebelum meninggal dunia - ada yang malang meninggal di sepanjang laluan, terbiar di situ.

Tidak ada pihak sanggup menyemadikan mereka dengan lebih sempurna, kerana mereka pun pada ketika itu sedang bersabung nyawa.


Artikel ini adalah terjemahan dan olahan semula artikel ‘Walking over bodies’: mountaineers describe carnage on Everest' yang diterbitkan pada 28 Mei 2019.Hakcipta iluminasi.com (2017)