Oleh pada 22 Jun 2019 kategori

Kitab Tajul Muluk adalah sebuah naskah kuno yang berasal (original) dari Arab. Kemudian, kitab ini telah dibawa masuk ke Aceh oleh pedagang dari Parsi dan Turki sekitar abad ke-16.

Naskah asli manuskrip kuno tersebut awalnya hanya ditulis tangan dengan menggunakan huruf dari bahasa Arab. Kitab ini telah tersebar ke Malaysia dan menjadi begitu popular dikalangan masyarakat Melayu sehingga ramai orang barat menyangka kitab ini berasal dari negara kita dan ada yang menggelarkannya sebagai "Malay Magic Book".

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ringkasan Tajul Muluk Yang Mindblown

Ilmu Tajul adalah nama yang paling sering digunakan untuk sistem geomancy Melayu, yang terdiri daripada prinsip-prinsip metafizik dan geomantik.

Hal ini dipertimbangkan ketika menyusun atau merekabentuk sesebuah bangunan untuk mempertingakatkan dan menjaga kesejahteraan.

Ia secara tradisinya diamalkan oleh dukun atau bomoh dan arkitek dari Malaysia dan Indonesia. Istilah ini sebenarnya merujuk kepada sebuah buku berjudul "Tajul Muluk" inilah, yang meliputi beberapa topik lain termasuk ubat herba, astrologi dan tafsiran mimpi bersama dengan geomancy.

astrologi kitab tajul muluk

Walaupun semua subjek ini boleh dikategorikan di bawah istilah "tajul", ia biasanya merujuk kepada upacara dan kaedah untuk membina bangunan dalam budaya Melayu.

Sejarah geomancy Melayu tidak pernah didokumentasikan, namun sistem ini mengandung simbolisme budaya asal India, menunjukkan bahawa ia telah wujud sejak zaman Hindu-Buddha dalam sejarah Asia Tenggara.

Sesetengah mendakwa bahawa ia mungkin telah dipengaruhi oleh sastra vastu India atau feng shui Cina, yang kedua-duanya secara tradisinya diamalkan di Semenanjung Tanah Melayu.

ramalan feng shui orang cina

Kompas Feng Shui kepercayaan masyarakat Cina

Kisah awal dari karya ini berasal dari buku Taj-al-Mulk (yang bermaksud "Mahkota Diraja dari Berlian" dalam bahasa Arab) yang ditulis untuk institusi diraja Aceh.

Tajuknya disebut "Tajul Muluk" dalam bahasa Melayu agar maklumat yang terkandung dirujuk sebagai tajuk "muluk" bersahaja atau ilmu tajul, yang bererti "pengetahuan tentang Tajul Muluk".

Menurut seorang penulis British, Walter William Skeat dalam bukunya Malay Magic, yang diterbitkan pada tahun 1900, upacara tajul muluk adalah upacara kebiasaan masyarakat melayu. Amat memalukan bagi kita.

"Walaupun dalam membuat laluan melalui hutan, upacara ritual ini tidak diabaikan. Pada suatu hari, saya bertembung dengan sekumpulan orang Melayu di hutan Labu yang terlibat dalam projek jalan raya baru kerajaan Selangor.

Kemenyan telah dibakar dan disebarkan ke jejak-jejak yang dibuat. Saya dimaklumkan bahawa upacara-upacara yang diperlukan (untuk mengusir roh-roh jahat dari jejak) telah berjaya diselesaikan," kata Walter William Skeat.

Dengan kebangkitan pergerakan Islamisasi di Asia Tenggara pada tahun 1980-an, aspek-aspek animistik dan Hindu-Buddha budaya Melayu tidak digalakkan.

Hari ini tajul muluk dianggap sebagai peninggalan tahyul masa lalu dan buku-buku yang ditulis mengenai perkara ini diharamkan di Malaysia.

Contoh Peraturan dan Teori Tajul Muluk

Tanah dan lokasi

 • Kebertuahan sesuatu lokasi ditentukan oleh warna, rasa dan bau tanah, serta pembentukan permukaannya. 
 • Secara umum, warna-warna tanah dari yang terbaik hingga terburuk adalah putih, merah, kuning, kelabu dan hitam.
 • Tanah yang berwarna kuning kehijauan, wangi dan rasa asam akan menjamin emas dan perak yang banyak untuk generasi ketiga.
 • Sekiranya tanah merah dan masam, penghuni akan dikasihi oleh keluarganya.
 • Tanah putih dengan bau dan rasa yang manis dikatakan membawa kekayaan dan kebahagiaan.
 • Bau busuk dari warna dan tekstur yang salah akan membawa penyakit dan kemiskinan. Tanah yang penuh dengan lubang akan menyebabkan penghuni mati miskin.

amalan khurafat mengikat jampi pada tiang

Upacara pelik yang berasal dari Kitab Tajuk Muluk

 • Selain daripada tanah, kawasan tanah juga diambil kira. Tapak yang terbaik untuk rumah, bandar atau kebun adalah rata.
 • Aspek terbaik permukaan tanah adalah yang rendah di utara dan tinggi di selatan, dianggap membawa kedamaian mutlak kepada penghuni.
 • Tanah yang rendah di barat dan tinggi di timur juga dikatakan bertuah. Arah yang bertentangan dengan ini iaitu tinggi di utara dan rendah ke selatan, atau tinggi ke barat dan rendah ke timur dikatakan akan membawa kepada kemiskinan dan kematian.
 • Tanah terburuk adalah berbukit atau dipenuhi lubang. Rumah yang condong ke atas dari barat daya menyebabkan seseorang kehilangan mata pencarian atau sumber pendapatannya.
 • Rumah yang condong ke atas dari selatan membawa kematian kepada pemiliknya. Jika rumah condong dari barat, penghuni akan menghabiskan semua wang mereka.

Upacara pendudukan

 • Apabila tanah telah dibersihkan, dukun atau bomoh mula menyebarkan asap di kawasan sekitar dengan kemenyan.
 • Dia kemudiannya mengukur satu depa batang buluh dan memacakkannya di atas tanah bersama dengan bekas air.
 • Kemenyan dibakar sekali lagi ketika dukun membaca mantra. Pada subuh pada keesokan harinya, kayu dan air diperiksa. Sekiranya baldi air telah tumpah atau buluh memendek, kawasan mempunyai nasib malang.
 • Sekiranya air telah meluap atau buluh memanjang, ia sangat bertuah. Apabila tapak telah dipilih, lubang digali untuk dijadikan tiang utama rumah.

khasiat ganja dalam kitab tajul muluk

Khasiat ganja juga ada diceritakan dalam kitab Tajul Muluk

 • Dukun memasukkan 7 biji beras ke dalam lubang dan membaca mantera sebelum memasukkan tiang.
 • Jika mana-mana butiran beras hilang pada hari berikutnya, tapak ini mempunyai tenaga negatif.
 • Walaubagaimanapun, adalah penting untuk diketahui bahawa kawasan yang tidak baik untuk sesebuah keluarga mungkin baik keluarga yang lain kerana upacara itu didasarkan pada bukaan tangan si isteri dari hujung jari ke jari satu lagi.

Satu lagi teknik yang mungkin lebih tua, iaitu kaedah melibatkan mimpi. Selepas membersihkan kawasan tersebut, dukun meletakkan empat tongkat di tengahnya dan memanggil nama dewi atau roh tempatan yang mengetui kawasan itu.

Mengambil segelintir tanah, dukun kemudiann membaca:

Hai anak Menteri Guru,
Yang duduk empat penjuru alam,
Aku memohonkan tanah ini,
Jikalau baik, tunjukkan petanda baik,
Jikalau jahat, tunjukkan petanda jahat.

Tanah tersebut kemudian dibungkus dengan kain putih, diasapkan dengan kemenyan dan ditempatkan di bawah bantal penghuni di malam hari.

rajah rajah pelik di dalam kitab tajul muluk

Rajah-rajah pelik di dalam kitab Tajul Muluk

Sebelum tidur, 2 baris terakhir dari mantra tersebut diulangi. Jika penghuninya mengalami mimpi buruk, rumah itu tidak boleh dibina.

Jika mimpi itu baik, keempat-empat sudut tersebut dipacakkan dengan kayu. Ranting mati kemudian diambil dan ditimbun dengan tanah sebelum dibakar.

Selepas ranting itu menjadi abu, ia disapu dan ditutupi. Mantra seperti dibawah kemudian diucapkan:

Hai, segala orang yang menduduki tanah ini empat penjuru alam,
Aku hendak membina di tanah ini,
Jikalau baik, tunjukkan petanda baik,
Jikalau jahat, tunjukkan petanda jahat.

Pagi berikutnya, abunya dibuka dan "Tuhan" akan menunjukkan tanda potensi baik dan buruknya kawasan tersebut.

kitab tajul muluk original dari parsi

Gambar di atas menunjukkan Kitab yang dikatakan asli Tajul Muluk dari Parsi

Cara ini tidak lagi dipraktikkan hari ini kerana asalnya sebelum datang dari sebelum Islam.

Nama "Menteri Guru" mungkin merupakan bentuk alternatif dari Betara Guru (dari bahasa Sansekerta Bhattara Guru yang bererti "guru-tuan"), sebuah julukan untuk dewa Hindu Siwa atau Siwa.

Empat sudut yang disebutkan dalam mantra ditemukan dalam konsep dunia spiritual Melayu, India, dan Cina. Dalam kosmologi Hindu, permukaan bumi diwakili sebagai segi empat sama merujuk kepada hubungan cakerawala dengan matahari terbit dan matahari terbenam.

Mendirikan tiang utama

Bagi bangunan Melayu tradisional, tiang utama yang terletak di tengah-tengahnya dipanggil sebagai "tiang seri" di mana dikatakan tempat tinggal semangat rumah.

Kadang-kala ia boleh dihiasi dengan keris keluarga yang dibungkus kain kuning. Pembinaan mana-mana bangunan bermula dengan menggali lubang untuk tiang utama ini, disertai dengan bacaan sihir.

Masa terbaik untuk melakukan hal ini adalah pukul 7 pagi. Pekerja harus memastikan bahawa bayang-bayang mereka tidak jatuh di lubang atau di tiang itu dan jika ia berlaku, penyakit akan mengikutinya.

kitab tajul muluk melayu

Bahan-bahan tertentu kemudian dimasukkan ke dalam lubang seperti brazilwood (kayu sepang), kayu arang, besi terbuang, bijih timah, duit syiling tembaga, kepala tongkat yang pecah atau buah gorek. Untuk menenangkan roh bumi atau syaitan (jembalang tanah atau puaka), kepala, kaki dan darah haiwan juga dimasukkan ke dalam lubang ini.

Bergantung kepada tahap bahaya semangat bumi, haiwan yang digunakan mungkin ayam, kambing atau kerbau.

Seawal permulaan abad ke-20, kontraktor yang menjalankan projek kerajaan juga dikatakan mengebumikan tengkorak manusia di bawah tapak mana-mana struktur besar. Ini cerita orang dulu lah.

Sejumlah kaedah digunakan untuk menentukan sama ada lubang berada di lokasi yang sesuai. Dalam satu contoh, cawan putih dipenuhi air, diasapkan dengan kemenyan dan dibiarkan dalam lubang untuk semalan. Jika cawan masih penuh pada hari berikutnya atau mempunyai serangga hidup di dalam, ia adalah satu petanda yang baik.

Sekiranya serangga mati atau airnya berkurangan, itu adalah petanda yang buruk.

rajah rajah tajul muluk melayu

Sebagai alternatif, seseorang boleh menunggu sehingga semua orang telah meninggalkan kawasan tersebut sebelum mengambil tiga gumpalan tanah, memegang di atas kemenyan dan membaca mantera tertentu.

Tanah mesti dibawa pulang tanpa memandang ke belakang. Tanah tersebut kemudiannya diletakkan di bawah bantal penghuni sebelum tidur. Jika mereka mengalami mimpi buruk, salah satu daripada gumpalan tanah dibuang.

Proses ini berterusan sehingga mimpi yang baik muncul dan gumpalan tanah yang menghasilkan mimpi baik tersebut diletakkan di dalam lubang dan berfungsi sebagai asas tiang tiang.

Satu contoh mantera yang dibacakan ketika mendirikan seri tiang adalah seperti berikut:

Hai Raja Guru, Maharaja Guru, daripada tajar menyenseng,
Engkaulah anak Betara Guru Hai hantu tanah, benah tanah,
Aku tahu asal kau jadi: Jembalang tanah Daripada kilat sabung-menyabung,
Undur kau dari sini ke laut yang dalam,
Aku tahu asal kau jadi: Ke rimba yang sunyi,
Daripada embun setitik,
Antara aku dengan engkau, aku tahu asal kau jadi.

Panjang ambang rumah atau bangunan

Seperti bagua (motif keagamaan) Cina dan penjaga Jambudvipa dalam budaya India, astrologi dan geomancy Melayu juga menggunakan lapan mata ramalan.

Dikenali sebagai "lapan binatang", masing-masing sepadan dengan haiwan yang memiliki ciri-ciri sendiri. Lapan binatang itu mengawal panjang ambang rumah. Ini diukur dalam satu depa, panjang bukaan tangan tuan rumah wanita.

amalan khurafat sihir tajul muluk

Amalan Khurafat

Selepas mengukur depa pada tali, tali ini dilipat menjadi tiga sebelum satu pertiga daripada panjangnya dipotong. Selebihnya dilipat menjadi lapan dan dikurangkan menjadi satu pertujuh.

Baki 7 yang lain dibandingkan pada panjang ambang dan berapa jumlah panjang yang terkandung di dalam panjang ambang menentukan haiwan yang sesuai dengannya. Jika pengukuran itu tidak bernasib baik, ambang akan dipotong lebih pendek. 

Rujukan:

1. Wiki Tajul Muluk

2. Ramalan Keserasian Pasangan

3. Tajul Muluk diharamkan di Malaysia

4. Beza Astrologi Tajul Muluk Dengan Ilmu Falak

5. Tajul Muluk Mengancam Aqidah
Hakcipta iluminasi.com (2017)