Apa itu internet? Di mana terletaknya internet? Siapa yang menjaga internet? Pernahkah anda tertanya-tanya persoalan ini. Jawapannya, internet adalah sebuah rangkaian yang menghubungkan manusia di seluruh dunia. Lokasinya di merata-rata. Teruskan membaca untuk mengetahui jawapan kepada soalan yang ketiga. 

Kisah Serangan Siber Penggodam Terhadap Syarikat Pembekal DNS

BESARKAN TEKS     A-  A+

serangan siber terhadap dyn pembekal serves dns

Pada 21 Oktober 2016, sebahagian besar pengguna internet tidak dapat mengakses beberapa laman sesawang untuk beberapa jam kerana penggodam berjaya menghantar sejumlah trafik ke sebuah syarikat bernama Dyn di mana server syarikat berkenaan gagal untuk mengawalnya.

Dyn adalah sebuah syarikat pembekal Domain Name System (DNS). Antara peranan utama DNS adalah menterjemah alamat laman sesawang seperti iluminasi.com contohnya kepada alamat IP bernombor yang digunakan komputer bagi mengenal pasti laman sesawang.  

Dyn hanyalah salah sebuah pembekal server DNS. Walaupun penggodam gagal mengawal rangkaian ini, mereka berjaya membuatkan server DNS syarikat tersebut menjadi offline untuk berjam-jam. Ini menunjukkan terdapatnya kebergantungan internet terhadap DNS. Serangan tersebut telah menjejaskan akses pengguna ke beberapa laman besar seperti Business Insider, Amazon, Twitter, Github, Spotify dan banyak lagi. Internet di beberapa negara Eropah dan Amerika Utara lumpuh serta merta.

Sekiranya Anda Mengawal DNS, Anda Mengawal Seluruh Internet

kawal dns server kawal internet dunia

DNS dijaga dengan rapi oleh segolongan manusia di seluruh dunia, yang dikenali sebagai pegawai krypto. Setiap 3 bulan sejak tahun 2010, mereka akan bertemu bagi melakukan sebuah ritual yang dikenali sebagai Upacara Kunci (key ceremony), di mana kunci-kunci kepada mangga induk internet (mangga dalam bentuk perisian) perlu disahkan dan dikemaskini. 

Golongan yang menjalankan upacara berkenaan adalah merupakan sebahagian daripada sebuah organisasi yang dikenali sebagai Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). ICANN bertanggungjawab untuk meletakkan alamat internet bernombor kepada laman sesawang dan komputer.

Sekiranya seseorang itu berjaya mengambil alih pangkalan data ICANN, individu berkenaan boleh mengawal internet secara keseluruhannya. Contohnya, individu berkenaan boleh menghantar pengguna internet ke laman sesawang bank yang palsu berbanding laman sebenar. 

14 Orang Individu Memegang Kunci Rahsia Kepada DNS

14 individu memegang kunci rahsia kepada internet

Bagi melindungi DNS, ICANN mencipta suatu cara di mana kepercayaan tidak akan diberikan hanya kepada seorang individu. Sebaliknya, mereka memilih 7 orang sebagai pemegang kunci dan memberikan mereka kunci sebenar Internet. Mereka turut melantik 7 orang lagi sebagai back up, menjadikan 14 orang secara keseluruhannya. 

Upacara Kunci mewajibkan kehadiran 3 orang daripada mereka, bersama kunci yang dipegang. 3 kunci diperlukan kerana inilah jumlah kunci yang diperlukan bagi membuka alatan yang melindungi DNS. 

Upacara Kunci - Sebuah Ritual Rahsia Yang Sukar Ditewaskan

Kunci fizikal dapat membuka peti deposit keselamatan. Peti berkenaan mengandungi kad kunci pintar. Beberapa kunci diperlukan bagi memperolehi akses kepada peranti bagi menjana kunci induk internet.  

Kunci induk tersebut sebenarnya adalah beberapa kod komputer yang dikenali sebagai 'root key-signing key'. Ianya adalah sejenis kata laluan yang memberi akses kepada pangkalan data induk ICANN. Kunci berkenaan akan menjana kunci-kunci lain yang melindungi pelbagai bahagian internet yang lain di pelbagai lokasi, yang digunakan oleh beberapa organisasi keselamatan internet yang berbeza. 

Keselamatan sebelum, ketika dan selepas upacara dijalankan adalah sangat ketat. Pemegang kunci perlu melalui beberapa pintu keselamatan berkunci menggunakan kod kunci dan pengimbas tangan sehinggalah mereka masuk ke sebuah bilik. Bilik berkenaan terlalu selamat sehinggakan tiada komunikasi elektronik dapat berhubung merentasinya. Di dalam bilik tersebut, pegawai krypto akan berkumpul bersama beberapa pegawai ICANN serta tetamu dan pemerhati.

Seluruh perjalanan upacara akan direkod secara teliti, dan diaudit. Setiap langkah yang bakal diambil telah dipetakan sebelumnya dan diedarkan kepada peserta. Tindakan ini dilakukan bagi mengelakkan berlakunya tindakan di luar kawalan.

upacara kunci kawalan internet

Kumpulan di dalam bilik berkenaan akan mengikut langkah-langkah yang telah ditetapkan, dan kemudiannya seorang demi seorang meninggalkan bilik itu. Setelah tamat upacara, secara tradisinya, mereka yang terlibat akan bergerak ke sebuah restoran tempatan untuk meraikannya.

Namun, seselamat manapun upacara berkenaan, internet sebenarnya adalah sebuah teknologi terbuka yang tidak dimiliki oleh sesiapapun. Internet telah dicipta di Amerika Syarikat, namun mereka telah melepaskan tanggungjawab pengawasannya pada hujung tahun 2016 kepada ICANN.

Tanggungjawab terhadap internet adalah tanggungjawab antarabangsa. ICANN membenarkan sesiapa sahaja di seluruh dunia untuk melihat Upacara Kunci melalui live streaming di internet. Mereka juga menerbitkan skrip bagi setiap upacara.

Kesimpulan

hati hati mengguna internet

Internet memainkan peranan yang sangat penting dalam hidup manusia masa kini. Tanpa internet, maklumat tidak dapat disampaikan serta merta. Sekiranya internet digunakan secara berhemat, ia boleh memberi manfaat kepada kita semua, dan sebaliknya jika digunakan untuk tujuan yang tidak baik, boleh memudaratkan juga. 

Jadi, berhati-hatilah menggunakan perkhidmatan ini. Kita tidak tahu mereka di luar sana mungkin sedang merakam kita, mendengar segala ucapan bualan kita tanpa kita sedari. Ambil langkah berjaga-jaga, dan jadilah pengguna yang berhemat. 

Rujukan & Bacaan Tambahan:

  1. iflscience.com
  2. businessinsider.com
  3. theguardian.com
  4. huhmagazine.co.ukHakcipta iluminasi.com (2017)