Oleh pada 03 Aug 2019 kategori

Setelah pulang dari perjalanan yang panjang atau menghabiskan senaman yang memenatkan, kebanyakan daripada kita sudah tentu dahagakan segelas air yang sejuk dan menyegarkan.

Tiada apa yang dapat menandingi kehebatan air sejuk dalam menghilangkan dahaga.

Walau bagaimanapun, jika seseorang memberi  segelas air suam ketika anda sedang haus, anda mungkin tidak akan menyukai rasa air tersebut, jika dibandingkan dengan air sejuk

BESARKAN TEKS     A-  A+

Apakah sebab di sebalik perubahan rasa yang dipengaruhi oleh perubahan suhu ini? Dan adakah ia berlaku kepada anda sahaja atau kepada semua orang? 

Deria rasa pada lidah

deria rasa pada lidah

Di sekolah, kita mempelajari tentang 5 deria yang dimiliki oleh tubuh badan dan salah satu daripadanya adalah deria rasa. Kita juga diajarkan tentang lidah, organ deria yang mempunyai beribu-ribu deria rasa yang membantu mengesan rasa berbeza.

Tetapi, apakah yang dimaksudkan dengan rasa? Adakah ia hanya satu sensasi, tindak balas kimia atau gimik minda sahaja?

Rasa merujuk kepada sensasi yang dihasilkan oleh sel-sel rasa di bahagian depan, belakang dan sisi lidah kita apabila molekul dari makanan atau minuman yang dimakan melekat pada sel-sel ini dan menghantar isyarat ke otak kita.

Oleh itu, rasa boleh dianggap sebagai campuran tindak balas kimia berlainan yang berlaku di atas lidah.

Bagaimana lidah mengesan rasa yang berbeza?

bagaimana lidah mengesan rasa yang berbeza

Rasa yang berbeza, seperti masin, masam dan manis, dikesan dengan cara berbeza. Sebagai contoh, rasa masin dikesan oleh sel reseptor rasa yang biasanya bertindak balas terhadap natrium klorida (NaCl) atau garam dalam bentuk lain.

Protein tertentu yang hadir dalam membran sel sel-sel ini bertindak sebagai saluran dan membenarkan NaCl memasuki sel-sel, seterusnya melepaskan neurotransmiter (bahan kimia yang memindahkan maklumat) yang melepasi sensasi ke akson (sel saraf yang membawa maklumat rasa ke otak).

Rasa masam juga dikesan dengan cara memberi kesan kepada saluran ion secara langsung . Protein asid tertentu (asid sitrik atau asetik) masuk melalui saluran natrium atau kalium dan memulakan tindak balas selular.

Rasa pahit makanan dirasakan dengan menghalang saluran kalium dalam membran sel penerima reseptor.

Sebaliknya, bahan kimia yang dirasakan sebagai "manis" mengikat ke lokasi tertentu pada reseptor membran (protein yang terdapat dalam membran sel) dalam kaedah "lock & key".

Sebaik sahaja bahan kimia ini terikat, perubahan tertentu di dalam sel membawa kepada pembebasan penghantar neuro, yang menghantar isyarat ke otak. 

Apa rasa air yang sebenar?

apa rasa air yang sebenar

Sejak kecil, kita mempelajari bahawa air tidak mempunyai rasa. Walau bagaimanapun, apabila kita minum air yang tidak mempunyai warna ini, kita akan mengalami sensasi rasa pada lidah kita.

Untuk tempoh yang lama, manusia beranggapan bahawa rasa tersebut datang daripada mineral dan garam yang larut dalam air. Akan tetapi, air sulingnya yang tulen pun mempunyai satu rasa yang serupa. 

Jadi, apakah yang membuatkan air ini mempunyai "rasa"? 

Pertama sekali, perlu diketahui bahawa air suling sepatutnya tidak mempunyai rasa. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja ia dikeluarkan dari penyulingan, sejumlah karbon dioksida dan gas oksigen akan larut di dalamnya.

Selain itu, jika anda mencurahkan air tulen sedemikian ke dalam gelas, yang ada di dalam gelas, tak kiralah sekecil mana sekalipun kuantitinya, ia akan bercampur dengan air tulen sekaligus mengubah sedikit rasanya.

Dan juga, apabila kita makan makanan, zarah makanan akan kekal di atas lidah untuk seketika dan apabila air diminum, ia akan bercampur dan menghasilkan rasa tertentu. 

Kenapa air sejuk terasa lebih sedap berbanding air suam?

kenapa air sejuk lebih sedap daripada air suam 2

Kesejukan air sebenarnya menyekat  beberapa faktor "buruk" ini yang mengubah rasa air tulen.

Sebarang kekotoran yang membuatkan air berasa sedikit berbeza dapat dikesan dengan lebih mudah apabila air tersebut suam atau panas.

Jika anda tak percaya, anda boleh lakukan eksperimen sendiri. Ambil gula atau garam dan masukkan ke dalam air dengan suhu yang berbeza.

Hasilnya adalah anda akan  mengalami perbezaan sensitiviti dengan begitu cepat.

Juga, apabila badan anda terlalu letih selepas kerja berat atau cuaca panas, suhu akan badan meningkat.

Dalam keadaan sedemikian, air sejuk membantu membawa suhu badan turun dengan cepat dan berkesan, memberikan rasa yang menyegarkan ketika anda minum.

Kemungkinan lain adalah hakikat bahawa air merupakan satu pilihan atau keutamaan yang terbina dalam diri seseorang selama bertahun-tahun.

Seseorang yang tinggal di kawasan yang panas tidak gemarkan air sejuk sepertimana orang yang tinggal di kawasan panas seperti di padang pasir.

Adakah ia hanya kesan psikologi?

air sejuk lebih sedap daripada air suam

Walaupun rasa air bergantung kepada banyak faktor, seperti suhu dan unsur-unsur mineral, kebanyakan daripadanya juga mungkin merupakan kesan psikologi semata-mata.

Menurut satu kajian pada tahun 1997 di Sekolah Perubatan di Universiti Yale, "tindakan meminum lebih lebih menghilangkan dahaga berbanding menhidratkan diri melalui tiub nasogastric."

Dalam erti kata mudah, jumlah air yang sama boleh diberikan kepada dua berbeza orang, tetapi orang yang meminumnya melalui mulut akan berasa lebih segar dan terhidrat.  kaca akan berasa lebih segar dan terhidrat.

Rujukan:
Hakcipta iluminasi.com (2017)