Semua orang tahu bahawa Korea Utara merupakan sebuah negara yang sangat aneh. Jadi, agak tak mengejutkan jika mereka telah menjalankan banyak eksperimen yang pelik, banyak yang tidak masuk akal dan melanggar hak asasi manusia.

Malah, beberapa eksperimen dilakukan bagi menyelesaikan masalah besar negara. Eksperimen Korea Utara termasuklah program eksperimen, kajian, dan kaedah eksperimen penyeksaan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 8 eksperimen dahsyat dan pelik dilakukan oleh Korea Utara.

8. Program baja najis manusia 

program baja najis manusia korea utara

Korea Utara biasanya mendapatkan baja dari Korea Selatan, tetapi apabila Korea Selatan berhenti menghantar baja mereka, Korea Utara terpaksa mengambil langkah drastik dan mula menggunakan najis manusia mereka sendiri sebagai baja untuk menanam tanaman.

Ini secara langsung membawa maksud rakyat Korea Utara harus makan makanan yang ditanam menggunakan najis sendiri.

Kedai-kedai di Korea Utara juga telah mula menjual najis. Pekerja kilang juga perlu memenuhi kuota 2 tan najis manusia setiap hari. 

7 . Eksperimen kobis beracun

eksperimen kobis beracun korea utara

Korea Utara tidak mempunyai batas apabila ia melibatkan eksperimen terhadap manusia dan akan melakukan tindakan yang paling buruk dengan alasan yang kita tak akan faham.

Dalam salah satu eksperimen Korea Utara, mereka mengambil 50 banduan wanita yang berada dalam keadaan sihat dan memaksa mereka untuk mengambil bahagian dalam eksperimen yang mana mereka tak akan dapat bertahan.

Setiap wanita dipaksa untuk memakan kobis yang dicampurkan dengan racun yang boleh membunuh.

Setiap daripada wanita yang mengambil bahagian mati dengan begitu dahsyat. Mereka menjerit dan muntah sebelum akhirnya mati dalam keadaan yang menyakitkan.

Sekiranya mereka enggan memakan kobis kerana tahu bahawa mereka akan mati, maka keluarga mereka akan menjadi sasaran. Setiap wanita mengambil masa 20 minit untuk mati.

6. Eksperimen bandar palsu di sempadan

bandar palsu korea utara

Ini adalah salah satu daripada eksperimen Korea Utara yang paling aneh, bandar hantu yang ditinggalkan gergasi di sempadan Korea Utara antara negara ini dan Korea Selatan.

Ia tidak pasti apa tujuan bandar misteri ini tetapi ia dipercayai bahawa ia sepatutnya menjadi propaganda untuk mengumpan orang-orang Korea yang tidak peka untuk melarikan diri.

Korea Utara mendakwa bandar itu mempunyai 200 penduduk dengan ekonomi yang meriah. Kota itu kelihatan moden dan dipenuhi dengan bangunan berwarna-warni.

Korea Selatan dengan pantas menyedari bahawa tiada sesiapa pun yang tinggal di situ dan percaya ia adalah sebuah bandar palsu.

Bangunan-bangunan itu benar-benar kosong, lampu-lampu dihidupkan dan dimatikan oleh pemasa automatik serta satu-satunya manusia hidup yang pernah dilihat di situ adalah pekerja penyelenggaraan.

5. Kem 22

kem 22

Kem 22 adalah kem tahanan Korea Utara sama seperti yang dikendalikan semasa Perang Dunia Kedua. Para tahanan dan seluruh keluarga mereka ditahan sehingga hari mereka mati.

Pengawal kem diajarkan untuk mempercayai bahawa para tawanan di dalam kem tersebut adalah golongan faksi dan musuh-musuh kelas yang perlu dihapuskan sehingga ke keturunan mereka.

Para tahanan dilihat hanya sebagai hamba dan bukan orang serta pengawal boleh membunuh tahanan dengan serta-merta jika diarahkan, jika mereka merasa perlu.

Dan walaupun anda mematuhi peraturan, anda masih boleh dibunuh jika ahli keluarga mereka tidak mematuhi peraturan.

Pembelot yang memberikan maklumat ini mengakui bahawa dia pernah memerintahkan pelaksanaan pembunuhan 31 orang dari pelbagai keluarga kerana salah seorang daripada keluarganya cuba melarikan diri.

Bukan sahaja para tahanan yang ditindas tetapi para pengawal kem juga telah dicuci otak mereka untuk melihat mereka sebagai rendah daripada manusia.

4 . Eksperimen seksaan lutut dan kayu

eksperimen seksaan lutut dan kayu korea utara

Korea Utara melakukan eksperimen dengan cara penyeksaan terhadap manusia dan telah menemui cara-cara baru yang dahsyat untuk menyeksa orang bagi mendapatkan maklumat.

Salah satu cara yang mengerikan Korea Utara menyeksa tahanan mereka adalah dengan kaedah yang dikenali sebagai kaedah lutut dan penyeksaan kayu.

Banduan akan berlutut di atas potongan kayu yang dimasukkan ke dalam lutut, untuk menghentikan aliran darah. Selepas seminggu, anda akan kehilangan keupayaan untuk berjalan dan selepas sebulan anda akan mati.

Ini terutamanya digunakan pada tahanan yang dikenali sebagai musuh negara, yang sering ditangkap kerana ahli keluarga mereka melarikan diri.

3. Kaedah penyeksaan air

kaedah penyeksaan air

Kaedah penyeksaan ini adalah antara salah satu yang paling sukar untuk bertahan.

Orang yang berhadapan dengan seksaan ini perlu berdiri di dalam sebuah bilik kecil dan ia secara perlahan-lahan diisi dengan air sehingga ke tahap bilik itu penuh dengan air membuatkan anda harus berdiri menggunakan jari kaki untuk terus bernafas.

Anda perlu terus berada dalam keadaan ini selama 24 jam dan jika anda tidak cukup kuat untuk kekal dalam kedudukan itu, anda akan mati.

Ini bukan hanya kaedah penyeksaan, tetapi juga satu bentuk pembunuhan yang kejam.

2 . Program angkasa Korea Utara

program angkasa korea utara

Korea Utara juga telah bereksperimen dengan program angkasa yang dipercayai telah dimulakan pada 1980-an. Program Angkasawan Korea Utara gagal dengan teruk sekali.

Mereka melancarkan 6 satelit tetapi kebanyakan percubaan gagal, dua dari lima gagal mencapai orbit, dua gagal ketika pelancaran dan dua yang terakhir berjaya.

Angkasawan Korea Utara telah terkorban dalam beberapa kegagalan tersebut dan program itu telah dibubarkan. Ia kemudiannya digantikan dengan program baru dikenali sebagai Pentadbiran Pembangunan Aeroangkasa Kebangsaan.

1 . Ujian Anthrax pada kanak-kanak kurang upaya

anthrax

Seorang saintis yang membelot dari Korea Utara dan melarikan diri ke Finland telah mendedahkan bahawa Korea Utara telah menguji kanak-kanak kurang upaya dengan senjata kimia, seperti antraks.

Pembelot lain juga melaporkan bahawa senjata kimia diuji pada rakyat Korea Utara. Tujuan eksperimen ini kelihatan seperti untuk melihat bagaimana mereka mati.

Ini adalah satu lagi pelanggaran hak asasi manusia di Korea Utara dan orang di seluruh dunia menyeru campur tangan PBB.

Rujukan:

1. Lowy Institute

2. Guardian

3. Creepypasta
Hakcipta iluminasi.com (2017)