(Projek A-12 Avenger II dibatalkan pada tahun 1991)

Sistem senjata moden yang ada pada hari ini adalah tersangat mahal, namun kosnya sering dilupakan sebaik sahaja ia berfungsi dengan baik dalam situasi pertempuran.

Apabila sistem senjata dibangunkan tetapi tidak digunakan, ia hanya menjadi satu pembaziran besar dan memalukan ahli politik dan mereka yang bertanggungjawab.

iluminasi.com kongsikan 7 sistem senjata paling mahal yang tak pernah digunakan atau dibatalkan. 

7. A-12 Avenger II

a 12 avenger ii

A-12 Avenger II adalah satu pengebom senyap semua cuaca berasaskan kapal pengangkut yang dirancang untuk menggantikan pengangkut berasaskan kapal terbang yang dirancang untuk menggantikan A-6 Intruder yang sudah tua untuk Tentera Laut Amerika Syarikat dan Kor Marin.

Konsep reka bentuknya adalah dengan sayap tunggal, sama dengan pengebom senyap B-2, tetapi bertujuan untuk operasi angkatan laut yang strategik.

Dimulakan pada tahun 1990, namun program itu dibatalkan setahun kemudian pada tahun 1991 sebelum kos keseluruhan sebanyak RM228 bilion di dibelanjakan oleh Setiausaha Pertahanan AS, Dick Cheney.

Ketika membatalkan projek ini, AS telah membayar hampir RM12 bilion daripada kontrak penuh iaitu RM17.2 bilion, tetapi tiada satu pun pesawat ini dibina.

Jadi, Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat menyaman kontraktor yang bertanggungjawab untuk mengembalikan kos. Satu penyelesaian akhirnya dicapai pada Januari 2014, membolehkan Amerika Syarikat mendapat kembali RM1.6 bilion.

6. Kenderaan Pertempuran Ekspedisi (EFV)

kenderaan pertempuran ekspedisi

Kenderaan Pertempuran Ekspedisi (EFV) adalah sebuah kenderaan serangan amfibia yang dibangunkan untuk Kor Amerika Syarikat untuk menggantikan Kenderaan Amfibia Penyerang yang telah digunakan sejak tahun 1972.

EFV dicipta untuk menyaingi mobiliti dan kebolehlaksanaan sistem kereta kebal M1 Abrams Main Sistem tetapi beroperasi di laut dan di darat sebagai kenderaan serangan utama.

Program itu dijangka menelan kos RM60 bilion, namun dibatalkan pada tahun 2011 oleh Setiausaha Pertahanan AS Robert Gates disebabkan oleh Kor Marin meminta untuk meneruskan penggunaan Kenderaan Pengendali Kakitangan Marin dan Kenderaan Amfibia.

Kos kenderaan ini terus meningkat melalui R&D, yang memaksa Kor Amerika Syarikat untuk mengurangkan pesanan awalnya daripada 1,013 kenderaan kepada 573 unit.

Ini adalah salah satu sebab utama mengapa program itu akhirnya dibatalkan dengan kos keseluruhan sebanyak RM12 bilion.

5. YAL-1 Airborne Laser

yal 1 airborne laser

Laser Airborne YAL-1 Boeing adalah sistem senjata yang direka untuk dipasang pada Boeing 747-400F.

Laser ini adalah laser ioden oksigen kimia kelas mega-watt yang mampu memintas dan memusnahkan peluru berpandu semasa dalam penerbangan.

YAL-1 direka untuk memintas dan memusnahkan peluru berpandu balistik taktikal semasa ia kekal dalam fasa rangsangan (sebelum mencapai kelajuan puncak).

Laser ini berjaya diuji tetapi pernah digunakan kerana dianggap sebagai tidak praktikal dalam pertempuran.

Setiausaha Pertahanan AS, Robert Gates membatalkan program ini kerana memerlukan laser yang jauh lebih kuat dengan julat yang lebih besar untuk memintas mana-mana sasaran yang dilancarkan oleh negara musuh.

Dengan kos pembinaan sebanyak RM6 bilion dan RM400 juta setahun untuk mengekalkan setiap sistem, konsep itu sememangnya tidak dapat dilaksanakan.

Program ini dibatalkan pada tahun 2011 selepas 16 tahun pembangunan dengan jumlah kos sebanyak RM20 bilion.

4. RAH-66 Comanche

rah 66 comanche

RAH-66 Comanche adalah sejenis helikopter senyak yang dirancang untuk menjadi pengganti helikopter sedia ada dalam inventori Tentera Amerika Syarikat.

Pelan awal untuk membeli 650 helikopter ini dibatalkan pada tahun 2004 apabila tentera membatalkan semua pendanaan, penyelidikan, dan pengeluaran.

Pembatalan itu adalah hasil daripada kos melampau dan kebimbangan ciri keselamatan disebabkan oleh teknologi perhanan permukaan-ke-udara yang semakin maju.

Dana tersebut telah diperuntukkan semula kepada program lain, iaitu Bell ARH-70, yang kemudiannya dibatalkan.

Melalui pembangunan projek dari tahun 1991 hingga pembatalan pada tahun 2004, tentera AS membelanjakan kira-kira RM28 bilion.

Baki dana diagihkan semula untuk memperbaharui dan mengemaskini inventori sedia ada tentera, yang pada mulanya mereka berharap untuk mengelakkannya berlalku melalui pembangunan Comanche.

3. XM2001 Crusader

xm2001 crusader

The XM2001 Crusader adalah sebuah konsep yang dibangunkan sebagai sebagai senapang shotgun yang mampu bergerak sendiri oleh Amerika Syarikat namun dibatalkan 6 tahun sebelum digunakan oleh Setiausaha Pertahanan Donald Rumsfeld pada tahun 2002.

Crusader ini dicipta bagi menggantikan sistem Paladin yang sudah tua, yang telah berada di lapangan sejak tahun 1960-an sebagai senjata yang lebih mudah dibawa dan tepat.

Senapang ini mampu berfungsi lebih pantas berbanding Paladin namun disebabkan oleh beratnya dan kos bagi setiap sistem, ia tidak dianggap lebih hebat berbanding Paladin membawa kepada pembatalannya.

Pesanan asal sebanyak 800 unit ditarik balik selepas dananya dibatalkan. Progam ini bermula pada tahun 1995 dan berlangsung sehingga tahun 2002, sebelum ia dibatalkan.

Hanya satu prototaip Crusader dihasilkan dengan kos sebanyak RM44 bilion. Satu-satunya Crusader XM2001 ini boleh dilihat di Fort Sill, Oklahoma.

2. Sistem Pertempuran Masa Depan (FCS)

sistem pertempuran masa depan

Di antara tahun 2003 dan 2009, Tentera Amerika Syarikat memulakan program pemodenan yang membayangkan briged yang lebih laju dan mudah dikawal dengan kenderaan kecil yang mampu untuk memasuk ke dalam zom pertempuran dengan arahan yang pantas di seluruh dunia.

iklan

Program itu dikenali sebagai Sistem Pertempuran Masa Depan (FCS) dan kosnya diunjurkan sebanyak RM1.38 bilion pada masa ia dilaksanakan.

FCS tidak pernah digunakan dan gagal disiapkan mengikut tarikh, sebelum Setiausaha Pertahanan Robert Gates meminta penyusunan semula dan pembatalan akhir program pada tahun 2009.

9 kenderaan kawalan manusia telah dibuang atau dilancarkan ke dalam program lain selepas ia dibatalkan. Jabatan Pertahanan AS membelanjakan lebih daripada RM73 bilion terhadap FCS ketika program pembangunan selama enam tahun.

1. Program Peluru Berpandu Trident

program peluru berpandu trident

Kita patut menarik nafas kerana sistem senjata ini masih belum digunakan, walaupun ia menelan kos yang tersangat tinggi untuk dikembangkan dan diselenggarakan. 

Pelbagai jenis peluru berpandu Trident telah dibangunkan sebagai peluru berpandu balistik yang dilancarkan oleh kapal selam, yang mampu membawa pelbagai muatan peluru berpandu yang mengandungi beberapa peledak (juga dikenali sebagai peluru berpandu nuklear).

Peluru berpandu ini dibangunkan oleh oleh Tentera Laut Amerika Syarikat serta Tentera Laut Diraja UK dengan anggaran kos sebanyak RM160 bilion pada tahun 2011, dengan anggaran kos RM280 juta bagi seunit peluru berpandu.

Program peluru berpandu Trident telah beroperasi dan berkembang sejak tahun 1979 dan dirancangkan untuk terus berkhidmat sehingga 2042.

Anggaran jumlah kos program adalah sebanyak RM693 bilion namun masih belum digunakan sehingga ke hari ini. Hakcipta iluminasi.com (2017)