Ikan tuna merupakan antara makanan popular yang dimakan di seluruh dunia. Banyak masakan menggunakan tuna kerana rasa dan khasiatnya. Di Malaysia, kita biasanya memakan ikan tuna dalam tin yang sudah sedia untuk di makan. 

Segelintir daripada kita mungkin tidak tahu ikan tuna boleh membesar sehingga beberapa kilogram. Dagingnya yang lazat dan kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi menjadikannya popular. Tuna berhijrah berjuta-juta kilometer merentasi lautan. Mereka berenang pantas, menjadikan tugas menangkapnya satu tugas yang sukar.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walau bagaimanapun, berjuta-juta tan tuna dipancing setiap tahun. Di Jepun, setiap tahun akan diadakan acara jualan tuna sempena tahun baru dimana pada tahun 2019, seekor ikan tuna biru (bluefin) telah terjual pada harga 333.6 juta Yen (lebih kurang RM122 juta).

Kewujudan tuna penting untuk persekitaran lautan kerana jerung dan ikan pancing memakannya. Selain itu, tuna membantu mengimbangi ekosistem maritim dengan mengawal populasi ikan dan sotong yang lebih kecil. Kali ini, mari lihat 5 spesis ikan tuna terbesar di dunia.

5. Tuna sirip kuning (Yellowfin)

tuna yellowfin

Tuna sirip kuning adalah spesies ikan penting di seluruh dunia kerana ia adalah salah satu pemangsa terpantas dan paling ganas di lautan terbuka. Tuna sirip kuning ialah ikan besar yang boleh membesar sekurang-kurangnya 8 kaki panjang dan berat 400 paun.

Tuna sirip kuning diketahui melakukan perjalanan yang jauh setiap tahun semasa penghijrahan tahunan mereka. Mungkin berkaitan dengan tabiat bertelur dan ketersediaan makanan, migrasi ini berlaku pada masa tertentu dalam setahun.

Spesis ini melakukan proses pembiakan terbuka di mana beberapa betina dan jantan secara serentak melepaskan berjuta-juta telur dan sperma ke dalam air.

4. Tuna mata besar (Bigeye)

tuna bigeye

Tuna Bigeye (kerana matanya besar) selalunya dibandingkan dengan tuna sirip kuning tetapi lazimnya lebih kecil daripada tuna sirip biru. Mereka mempunyai warna biru metalik di bahagian belakang dan bahagian atas mereka, manakala bahagian bawah dan perut mereka kelihatan hampir putih.

Spesis tuna ini panjang dan mempunyai bentuk badan yang ramping dalam. Mereka mempunyai potensi jangka hayat sehingga 15 tahun. Lautan tropika di lautan Pasifik, Atlantik dan India adalah rumah kepada tuna mata besar ini.

Tuna mata besar ini dikenali sebagai spesis yang berhijrah jauh dan merupakan ikan yang gemar bergerak dari satu tempat ke stu tempat. Mereka adalah spesies yang hidup di persekitaran pelagik dan boleh ditemui hingga kedalaman 250 meter. Pencinta sashimi sukakan ikan ini kerana isinya yang lebut dan lebih berlemak.

3. Tuna Sirip Biru Selatan (Southern Bluefin)

southern bluefin

Tuna sirip biru selatan, secara saintifiknya dikenali sebagai Thunnus maccoyii, adalah ikan yang sangat besar yang sering dikumpul oleh kapal-kapal panjang komersial dari Indonesia dan Jepun di Lautan Hindi yang merupakan habitat pembiakan mereka. Jangka hayatnya antara 20 - 40 tahun. 

Jika tuna sirip biru selatan dibiarkan matang selama kira-kira 12 tahun sebelum ditangkap, ia boleh mencapai panjang 2.45 meter dan berat sehingga 260 kilogram. Bahagian bawah badan mereka (dikenali sebagai bahagian perut) mempunyai warna putih keperakan.

Sirip pertama mereka mungkin kuning atau biru, bergantung pada spesies. Apabila dewasa, bahagian lunas ekor mereka berwarna kuning. Ia dilambangkan dengan titik-titik warna yang sepadan yang disusun dalam baris, sebagai tambahan kepada garis melintang yang tidak berwarna.

2. Tuna sirip biru Pasifik (Pacific Bluefin)

pacific bluefin

Tuna sirip biru Pasifik ialah perenang yang kuat dengan badan yang direka untuk ketahanan dan kelajuan. Ikan yang selalu berhijrah ini boleh melakukan perjalanan beribu-ribu kilometer dalam satu perjalanan, menyeberangi Lautan Pasifik dalam masa lima puluh lima hari untuk sampai ke tempat pembiakannya.

Semasa penghijrahan mereka, tuna sirip biruini  diketahui berenang merentasi laut utara yang dingin dan menyelam ke kedalaman sehingga 1800 kaki (550 meter) apabila suhu air di bawah paras beku. Berbeza dengan kebanyakan spesies ikan lain, suhu dalaman tuna sirip biru kadangkala melebihi air yang di dalamnya.

Para saintis telah menunjukkan bahawa kehangatan tambahan ini menggalakkan kadar metabolisme yang lebih berkesan, yang seterusnya berkorelasi secara langsung dengan keupayaan tuna untuk berenang dengan cepat dan kuat.

1. Tuna sirip biru Atlantik (Atlantic Bluefin)

atlantic bluefin

Tuna sirip biru Atlantik adalah spesies tuna terbesar di dunia. Ikan ini terkenal sebagai salah satu spesis yang terbesar, paling cepat, dan berwarna paling menarik. Badan mereka ramping dan berbentuk seperti torpedo seperti direka untuk kelajuan dan ketahanan.

Seperti kebanyakan ikan bertulang yang hidup di lautan terbuka, tuna sirip biru Atlantik memulakan kehidupan mereka sebagai larva yang sangat kecil yang panjangnya tidak lebih daripada beberapa milimeter dan berat tidak lebih daripada beberapa gram.

Ikan berdarah panas jarang ditemui di lautan, tetapi tuna sirip biru Atlantik memilikinya, membolehkan mereka hidup subur dalam pelbagai persekitaran termasuk perairan sejuk di Newfoundland dan Iceland serta perairan hangat Teluk Mexico dan Lau Mediterranean, tempat mereka melakukan perjalanan setiap tahun untuk bertelur.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)