Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan senarai 5 penerima lesen bank digital di Malaysia. Pemilihan ini dibuat daripada senarai 29 pihak yang telah menghantar permohonan untuk lesen bank digital di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013.

Penrima-penerima lesen ini telah dibahagikan kepada dua kategori:

 • Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA) - tiga pemegang lesen
 • Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (IFSA) - dua pemegang lesen

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pemegang lesen yang diberikan lesen di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA):

 1. Konsortium Boost Holdings dan RHB Bank 
 2. Konsortium GXS Bank dan Kuok Brothers
 3. Konsortium Sea Group dan YTL Digital Capital

Sementara itu, pemegang lesen yang diberikan lesen di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (IFSA):

 1. Konsortium AEON Financial Service Co., Ltd., AEON Credit Service (M) Berhad dan MoneyLion Inc
 2. Konsortium KAF Investment Bank Sdn. Bhd.

1. Konsortium Boost Holdings dan RHB Bank

konsortium boost holdings dan rhb bank 637

Dilancarkan pada 2017, Boost merupakan salah satu aplikasi e-dompet tanpa tunai pertama yang diterima pakai secara meluas di Malaysia. Ia kemudian berkembang  menawarkan perkhidmatan mudah yang lain seperti membayar bil, insurans, beli-belah dalam talian, tambah nilai kredit mudah alih, dan pembelian tiket perjalanan dll.

RHB Bank (RHB) ialah salah satu bank terbesar di Malaysia yang diperbadankan pada tahun 1994, dengan 194 cawangan fizikal di Malaysia (sehingga 2013). Bank ini menyasarkan untuk mencapai 95% daripada transaksi digital dan 50% daripada jualan digital menjelang 2023 sebagai sebahagian daripada hasil strategi digitalnya.

Anak syarikat Axiata, Boost akan memimpin, memiliki 60% daripada konsortium, dan RHB memiliki 40%. Dengan memanfaatkan sumber sedia ada Boost dalam penyelesaian pembayaran digital, dan sumber RHB daripada pelanggan dan data mereka, konsortium itu berada dalam kedudukan yang kukuhuntuk rangkuman kewangan sebagai bank digital.

2. Konsortium GXS Bank dan Kuok Brothers

konsortium gxs bank dan kuok brothers

GXS Bank ialah konsortium Grab-Singtel (mungkin singkatan untuk Grab X Singtel) yang telah diberikan lesen perbankan digital di Singapura. Pada masa ini, Grab Malaysia menawarkan produk kewangan seperti perkhidmatan BNPL, GrabPay Later, dan di Singapura, perkhidmatan pelaburan mikro, AutoInvest.

Kuok Brothers bermula pada tahun 1949 di Johor Bahru. Ia diasaskan oleh Robert Kuok, orang terkaya di Malaysia dengan nilai kekayaan bersih RM49.3 bilion. Selama lebih 7 tahun, syarikat ini telah berkembang menjadi salah satu konglomerat multinasional terbesar di Asia dan mempunyai operasi yang merangkumi enam benua dalam sektor daripada logistik dan maritim, kepada hartanah dan hospitaliti.

Grab-Singtel mungkin menghadapi cabaran kerana ia tidak memenuhi salah satu kriteria perbankan digital BNM yang memberi keutamaan di mana ekuiti mengawal dalam bank digital berlesen itu dipegang oleh rakyat Malaysia. Penubuhan syarikat konsortium dengan Kuok Brothers merupakan solusi kepada masalah ini.

3. Konsortium Sea Group dan YTL Digital Capital

konsortium sea group dan ytl digital capital

Sea Group telah pun memperoleh lesen perbankan digital di Singapura. Ia dikenali secara meluas sebagai syarikat induk Shopee, dengan usaha fintech di Malaysia seperti ShopeePay dan SPayLater.

Bekerjasama dengan konglomerat YTL, aktiviti perrniagaannya merangkumi hotel, hartanah, teknologi, infrastruktur dan banyak lagi. Perniagaan teras kumpulan itu mempunyai AS$17.1 bilion dalam jumlah aset. Setakat suku kedua 2021, Shopee Malaysia mempunyai kira-kira 54 juta pengguna sebulan, menunjukkan kedudukannya sebagai  jenama yang kukuh dalam pasaran tempatan.

Dengan data besarsedemikian, Sea Group akan menghadapi beberapa isu mewujudkan penyelesaian kewangan yang dikhususkan untuk keperluan pengguna Malaysia. Berada dalam konsortium dengan konglomerat tempatan akan menjadikan urusan pembiayaan untuk pembangunan teknologi baharu akan menjadi mudah.

4. Konsortium AEON Financial Service Co., Ltd., AEON Credit Service (M) Berhad dan MoneyLion Inc

aeon credit service

AEON Credit Service ialah sebuah institusi kewangan bukan bank yang telah beroperasi di Malaysia sejak 1996. Ia menyediakan perkhidmatan seperti pengeluaran kad kredit, skim pembayaran mudah, pembiayaan peribadi, dan insurans.

Setelah membina asas yang kukuh, syarikat itu berkemungkinan akan terus menyediakan perkhidmatan kewangan semasanya dengan penyepaduan yang lebih baik antara mereka dan saluran jualannya.

Syarikat induknya AEON Financial Service memegang 60% kepentingan dalam konsortium ini. Sementara itu, syarikat fintech yang berpangkalan di AS, MoneyLion menawarkan perkhidmatan pinjaman, nasihat kewangan dan pelaburan kepada pengguna. 

5. Konsortium KAF Investment Bank Sdn. Bhd.

konsortium kaf investment bank sdn bhd

Konsortium yang diketuai oleh KAF Investment Bank ini adalah penerima lesen bank digital yang tidak diramal oleh ramai pemerhati. Satu-satunya jenis berita yang boleh ditemui tentang KAF Investment Bank yang berkaitan dengan perbankan digital ialah pelaburan Julai 2021 dalam syarikat fintech tertumpu kiriman wang tempatan, MoneyMatch, yang merupakan salah satu daripada 29 pemohon perbankan digital yang dilaporkan.

KAF Investment Bank telah beroperasi sejak 1975, berurusan dengan instrumen pasaran wang dan perdagangan dalam sekuriti hutang. Portfolio pelbagainya termasuk menawarkan perkhidmatan seperti perbankan pelaburan, pembrokeran saham, perbankan Islam, penyelidikan, pengurusan dana pelaburan, nasihat dana dan perkhidmatan pemegang amanah.

Setakat ini tiada maklumat syarikat atau organisasi lain yang menjadi sebahagian daripadi konsortium ini, tetapi kepakaran KAF Investment Bank yang luas dan lama mungkin telah menjadikannya salah satu daripada lima pilihan BNM.

syarikat malaysia yang diberi lesen bank digital

Kredit:

  1. Bank Negara Malaysia
  2. Vulcan Post
  3. FORBES  Hakcipta iluminasi.com (2017)