Ajaran sesat memang tidak asing lagi di negara-negara Asia Tenggara termasuklah Malaysia dan Indonesia. Antara ajaran sesat yang paling popular yang pernah menggegarkan Malaysia adalah Ajaran Ayah Pin.

Apa yang membimbangkan adalah ajaran-ajaran sesat ini mempunyai pengikut dari setiap pelusuk masyarakat termasuklah golongan profesional dan berjawatan tinggi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Negara jiran Indonesia juga diselubungi dengan masalah yang sama, malah lebih dahsyat sehinggakan cuba untuk membentuk "kerajaan" sendiri. 

iluminasi.com kongsikan 5 kerajaan baru yang cuba menggegarkan indonesia.

1. Kerajaan Lia Eden

lia eden

Lia Eden atau nama sebenarnya Lia Aminudin pernah menggemparkan masyarakat Indonesia satu ketika dahulu kerana mengaku sebagai penyebar wahyu dari Tuhan dan juga penjelmaan semula Bunda Maria.

Di awal kemunculannya, kepercayaan yang dibawa Lia Eden ini dapat menarik kira-kira 100 pengikut yang termasuk dengan pelajar, selebriti malah cendekiawan. Akibatnya, Majelis Ulama Indonesia (MUI) bertindak dengan mengharamkan kumpulan ini pada Disember 1997.

Kepimpinan mazhab Kerajaan Eden Tuhan telah berhadapan dengan hukuman penjara sebanyak 2 kali iaitu pada tahun 2006 dan 2009 disebabkan oleh kes-kes kekufuran, namun ini tidak menghalang kemaraannya.

Malah, Lia telah membuat beberapa kenyataan yang sangat mengejutkan pada Mei 2015, yang mana salah satu daripadanya berkenaan dengan kehadiran UFO. Lia meminta izin Presiden Indonesia iaitu Joko Widodo dan gabenor Jakarta, untuk melakukan pendaratan UFO di tugu negara Indonesia.

Lia yang mengaku sebagai rasul ini juga memberitahu bahawa kiamat yang akan berlaku pada akhir Mei 2015. Dikatakan bahawa UFO yang dirancang oleh Lia untuk mendarat di tugu negara itu akan membawa Lia dan para pengikutnya ke syurga.

Lia juga menghantar surat berkenaan dengan hal ini ke pejabat Suruhanjaya Pembasmian Rasuah (KPK) dan juga Polis Negara Indonesia, serta mengkritik kesesatan yang masih berlaku di Indonesia.

Dia menyatakan bahawa jika BJ Habibie dijadikan sebagai presiden negara, Indonesia akan selamat serta mendakwa bahawa Habibie adalah jelmaan semula Gajah Mada yang memiliki Sumpah Palapa.

2. Mazhab Satria Piningit Weteng Buwono

agus imam solihin ajaran sesat

Mazhab Satria Piningit Weteng Buwono diasaskan oleh Agus Imam Solihin. Dia mendakwa dirinya sebagai Tuhan dari tahun 2005 hingga 2006. Mazhab ini dianggap sebagai bidaah dan melanggar perintah agama Islam.

Agus yang juga mengaku sebagai Imam Mahdi telah mengajar pengikutnya perkara maksiat yang sangat dahsyat, antaranya termasuklah meninggalkan solat dan puasa serta melakukan hubungan seks bersama pasangannya bersama-sama para pengikutnya yang lain dalam satu lokasi (orgy).

Tak cukup dengan itu, Agus juga mengaku berasal dari keturunan Sukarno, presiden Indonesia yang pertama.

Sebelum itu, Agus juga pernah membina tempat bertapa di Bekasi Timur yang mana kemudiannya dihalau oleh penduduk tempatan. Dia kemudiannya memindahkan lokasi itu ke Pasar Minggu, Jakarta Selatan.

Dia juga mengaku sebagai keturunan Presiden Indonesia pertama Sukarno.  

Sebelum ini, Agus mendirikan pertapaan di Permunas III, Bekasi Timur, yang diusir oleh penduduk dan akhirnya pindah ke Pasar Minggu, Jakarta Selatan.

Disebabkan oleh ajaran sesat yang dibawanya, Agus telah ditangkap namun berjaya meloloskan diri. Dia kemudiannya menyerah diri kepada pihak berkuasa dan dijatuhkan hukuman penjara 2 tahun 6 bulan.

3. Gerakan Fajar Nusantara (Gafatar)

gerakan fajar nusantara

Pada 14 Januari 2016, Polis Bareskrim menerima laporan berkenaan ajaran sesat yang dikenali sebagai Gerakan Fajar Kebangsaan (Gafatar) dan dipimpin oleh Ahmad Musadeq.

Antara yang paling sesat adalah dakwaan oleh Musadeq bahawa dia adalah nabi yang diutuskan selepas Nabi Muhammad S.A.W..

Kumpulan ajaran sesat ini mendakwa mereka mempunyai sekitar 50,000 orang pengikut yang berselerakan di 12 wilayah nusantara "Kurnia Tuhan Semesta Alam Nusantara" yang dibentuk oleh ketua umumnya iaitu Mahful Muis Tumanurung.

Menurut, Satria Hady Permana, pegawai tinggi polis Indonesia, setiap ahli diminta untuk mendepositkan wang dalam tujuan untuk aktiviti sosial Gafatar. Wang tersebut kemudiannya dikumpulkan dari peringkat kampung, pekan, daerah, rantau, sehingga ke peringkat kebangsaan.

ahmad musadeq

(Ahmad Musadeq)

Gafatar menjadi sebuah pertubuhan yang dilabel haram kerana ia tidak berdaftar dengan kerajaan dan tidak mempunyai surat keterangan sebagai pertubuhan yang sah. Malah, ramai orang didakwa hilang akibat daripada mengikut pertubuhan ini sehingga ia membimbangkan masyarakat.

Sebelum terlibat dalam kes Gafatar, Musadeq pernah terjebak dalam kes aliran Al-Qiyadah al-Islamiyah pada tahun 2006. Sebagai pengasas, Musadeq mengakui dirinya sebagai nabi atau penyelamat manusia.

Al-Qiyadah al-Islamiyah adalah aliran yang menggabungkan ajaran Al-Quran, Injil dan Yahudi, juga wahyu yang diakui turun kepada pemimpinnya.

4. Kerajaan Obor-Obor

rudi dan aisyah pasangan memimpin kerajaan ubur ubur

Kerajaan Obor-Obor adalah sebuah mazhab yang membimbangkan populasi Indonesia sejak kebelakangan ini. Bukan sahaja namanya yang agak kelakar, tetapi pasangan suami isteri yang memimpin bidaah ini mengajarkan beberapa perkara yang menyimpang daripada ajaran  asal.

Kumpulan ini mempunyai berpuluh-puluh orang pengikut yang telah ditangkap oleh Polis Daerah Serang untuk mengelakkan berlakunya kekacauan.

Ketika pihak polis ketika melawat rumah pengasas kerajaan ini iaitu Rudi dan Aisyah, mereka telah merampas beberapa bukti tentang bidaah itu. Salah satunya adalah struktur organisasi Kerajaan Obor-Obor.

"Sementara kami sedang menghentikan aktiviti-aktiviti mereka, langkah-langkah keselamatan masih belum diperlukan. Kami sedang mengkaji dengan lebih mendalam bersama Majelis Ulama Indonesia," kata AKBP (Pesuruhjaya Tinggi Polis) Komarudin.

5. Empayar Sunda

empayar sunda

Empayar Sunda dilabelkan sebagai haram dan melanggar undang-undang kerana ia tidak berdaftar. adalah haram kerana tidak didaftarkan dan dikatakan telah dikendalikan oleh Kodam III / Siliwangi sejak tahun 2018.

Video-video tentang Empayar Sunda telah diedarkan dalam salah satu saluran YouTube yang dimuat naik oleh akaun bernama Alliance Press International dan sesetengah kandungan mengenai Kerajaan Sunda tersebar kepada masyarakat melalui media sosial.

Satu video yang tersebar memaparkan sekumpulan orang yang memakai pakaian berkaitan dengan tentera lengkap dengan topi beret. Salah seorang daripada mereka memberikan ucapan mengenai pemerintahan negara-negara yang akan berakhir pada tahun 2020.

Malah, kewujudan Empayar Sunda telah dianggap sebagai sama dengan Istana Agung Besar kerana mereka memakai pakaian seragam yang sama dengan pakaian tentera, yang mana tidak diketahui asal-usulnya.

Rujukan:

1. Gerakan Fajar Nusantara 

2. Kerajaan Ubur-Ubur

3. Satria Piningit Weteng Buwono

4. Mata-Mata Politik
Hakcipta iluminasi.com (2017)