Ketika ini, rokok tidak lagi menjadi barangan yang murah. Di kebanyakan negara, merokok dianggap sebagai satu amalan yang mahal disebabkan oleh pelaksanaan cukai yang tinggi terhadap produk ini.

Di Malaysia, harga rokok naik dengan begitu mendadak berikutan saranan kerajaan agar rakyat Malaysia mengurangkan pengambilan rokok untuk kesihatan.

Kini, sekotak rokok 20 batang boleh mencecah harga melebihi RM15. Namun, harga ini masih tidak mahal jika dibandingkan dengan jenama rokok paling mahal di dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 5 jenama rokok paling mahal di dunia.

5. Vogue

rokok vogue

Vogue mungkin salah satu jenama paling tidak dikenali dalam senarai ini dan dimiliki oleh British American Tobacco.

Vogue dipasarkan terutamanya kepada wanita, dengan produk seperti Vests Superslims dan Vogue Superslims Menthol.

Jika dibandingkandengan rokok dari jenama utama lain, rokok Vogue mempunyai rasa yang agak ringan.

Perokok tegar mungkin tidak akan mendapat "kick" jika menghisap rokok Vogue. Namun, rokok ini dikatakan mempunyai rasa yang enak, sesuai bagi perokok yang mementingkan rasa.

The Vests Superslims Menthol boleh didapati dengan harga RM23 untuk setiap pek di CiggiesWorld.ch.

4. Dunhill

dunhill international

Berada di kedudukan ke-4 jenama rokok termahal di dunia adalah ialah Dunhill, yang merupakan antara jenama rokok paling popular di runia.

Jenama ini juga dimiliki oleh British American Tobacco, salah satu syarikat tembakau terbesar di dunia.

Dunhill dikenali sebagai jenama rokok yang mahal di mana-mana sahaja anda pergi, jadi tidak pelik jika ia berada dalam senarai ini. 

Terkenal kerana pembungkusan yang berkelas, Dunhill mempunyai 2 versi, Dunhill dan Dunhill International. Dunhill International terkenal dengan bungkusannya yang lebih besar.

Di CiggiesWorld.ch, rokok Dunhill paling mahal boleh ditemui adalah RM38 sekotak. 

3. Parliament

rokok parliament

Parliament adalah jenama rokok yang dimiliki oleh Altria, pemilik jenama Marlboro yang popular.

Jenama ini dikenali sebagai salah satu daripada jenama rokok yang menggunakan penapis kertas tersembunyi, yang pada awalnya difahami sebagai gimik iklan satu masa dulu ketika rokok tidak mempunyai penapis.

Penapis rokok Parliament membolehkan perokok mengalami rasa sepenuhnya, salah satu sebab utama mengapa jenama ini begitu popular di kalangan perokok.

Selain mempunyai rasa yang kaya dan beraroma, rokok Parliament juga terkenal kerana rasanya yang halus dengan "kick" yang sempurna. 

CigsSpot.com menawarkan 3 variasi rokok Parliament iaitu Night Blue, Aqua Blue dan Silver Blue.

Di CiggiesWorld.ch, Parlimen Hybrid 2 dalam 1 boleh dijual RM33.80 setiap pek.

2. Sobranie

rokok sobranie

Diperkenalkan pada tahun 1879, Sobranie adalah salah satu jenama rokok tertua di dunia.

Ia dihasilkan oleh Gallaher Group, sebuah syarikat tembakau yang berpusat di England dan dimiliki oleh Japan Tobacco, salah satu syarikat tembakau terkemuka di Jepun.

Sobranie mengkhususkan diri dalam rokok premium dan menawarkan pelbagai jenis produk, termasuk Sobranie Cocktail, Sobranie Gold dan Sobranie White Russian.

Produk yang paling popular ialah Sobranie Black Russian dan dianggap sebagai rokok yang paling berat.

rokok sobranie 370

Rokok Sobranie Black Russian dihasilkan dengan kertas hitam dengan penapis emas, memberikannya penampilan yang mudah dikenali. 

Di CiggiesWorld.ch, rokok ini boleh didapati dengan harga RM52 untuk setiap pek, kedua termahal di dunia.

1. Treasurer

rokok treasurer

Dikilangkan oleh Syarikat Canselor Tembakau yang berpangkalan di England, Treasurer tak syak lagi menjadi jenama rokok paling mahal di dunia.

Ia juga salah satu yang jenama rokok paling sukar untuk ditemui. Rokok yang dihasilkan oleh jenama ini dibuat daripada bahan yang paling premium.

Treasurer mempunyai pelbagai produk yang tersedia, termasuk Treasurer Aluminum Black, Treasurer Aluminum Gold, Treasurer Luxury Black dan Treasurer Slims Black.

Laman web rasmi jenama ini tidak menyebut harga, jadi harganya tidak diketahui dengan begitu jelas.

Tetapi berdasarkan pada harga di Love2Smoke.co.uk, Treasurer berada di julat yang tersangat mahal, dengan Treasurer Aluminum Black dan Treasurer Aluminum Gold boleh mencecah harga RM273 dan RM245 sekotak.

Jenama itu pada asasnya jauh meninggalkan semua jenama lain dalam senarai ini dari segi harga.
Hakcipta iluminasi.com (2017)