Jika anda bermain Blackjack, anda mungkin boleh menggunakan helah untuk memenangi satu-satu perlawanan. Namun, jika anda bermain loteri atau nombor ekor, ia semata-mata bergantung kepada nasib.

Di Malaysia, hadiah yang paling tinggi dimenangi adalah pada tahun 2017 di mana seorang wanita berusia 40 tahun telah memenangi wang tunai bernilai RM69.6 juta melalui Grand Toto 6/63.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, nilai ini tidak terbanding dengan hadiah yang dimenangi dalam senarai ini. iluminasi.com kongsikan 5 hadiah loteri paling tinggi pernah dimenangi di dunia.

Nota: Artikel ini bukan untuk menggalakkan anda berjudi yang ternyata merugikan, hanya sekadar perkongsian.

5. Pasangan suami isteri dari Indiana - RM2.18 bilion

wakil pemenang mega millions

Pada Julai 2016, tiket yang dibeli oleh seorang pemenang telah ditabalkan sebagai memenangi jackpot Mega Millions bernilai RM2.18 bilion.

Namun, beberapa minggu kemudian, pemenang ini masih tidak muncul untuk menuntut hadiahnya. Sehinggalah hampir sebulan, satu pasangan suami isteri dari Indiana telah munculkan diri dan mengesahkan bahawa mereka adalah pemenang tersebut.

Ketika memenangi jackpot ini, ia merupakan kemenangan terbesar dalam sejarah Mega Millions dengan satu tiket. Pasangan tersebut yang mahu kekali tidak dikenali memberitahu bahawa mereka terlupa bahawa mereka telah membeli tiket.

Mereka yang kemudiannya terjumpa tiket tersebut memeriksa nombor tersebut dan menyedari bahawa mereka adalah pemenangnya.

Tak percaya dengan apa yang berlaku, mereka mematikan dan menghidupkan semula komputer mereka bagi memastikan ia benar-benar berlaku.

Pasangan ini memutuskan untuk menerima bayaran lump sump bernilai RM1.54 bilion sebelum cukai, atau RM1.10 bilion selepas cukai.

Kebarangkalian untuk memenangi jackpot Mega Millions adalah 1 dalam 258,890,850.

4. Pemenang dari California (masih belum menuntut hadiah) - RM2.21 bilion

kiran sachdev isteri kepada pemilik yang menjual tiket memenangi hadiah jackpot mega millions

Pada Julai 2018, pihak California Lottery telah menyerahkan cek simbolik bernilai RM4 juta kepada pemilik kedai minuman keras yang menjual tiket loteri Mega Millions yang bernilai RM2.21 bilion.

Namun, pemenang loteri ini masih belum muncul untuk menuntut hadiahnya dan tempoh 1 tahun diberikan kepadanya.

Pemenang boleh memilih pilihan wang tunai lump sump sebanyak RM1.3 bilion, atau hadiah penuh RM2.21 bilion yang dibayar dalam tempoh 29 tahun.

Pemilik kedai tersebut, Kewal Sachdev, 65, sedang tidur ketika pekerja loteri menelefonnya dan memberitahu kedainya menjual tiket yang memenangi Mega Millions.

"Saya masih cuba untuk menghadam apa yang berlaku. Ketika ini saya tidak tahu bagaimana untuk memberikan reaksi," kata Kewal.

3. Wanita dari New Hampshire - RM2.28 bilion

pemenang jackpot powerball wanita dari new hampshire diwakili peguam

Pada 6 Januari 2018, seorang wanita yang tidak diketahui identitinya telah memenangi jackpot Powerball bernilai RM2.28 bilion.

Namun wanita tersebut tidak mahu identitinya didedahkan kerana tidak mahu menerima nasib yang sama seperti pemenang jackpot yang lain di mana menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab.

Walaubagaimanapun, undang-undang negeri memerlukan nama dan alamat pemenang untuk memastikan dia tidak mempunyai kaitan dengan loteri tersebut.

Hadiah yang dimenanginya dituntut oleh peguamnya ketika kes mahkamah untuk menyembunyikan identitinya masih berlangsung.

Hadiah dituntut dengan pilihan wang tunai sekaligus bernilai RM1.43 bilion. Wang tersebut serta-merta digunakan sebanyak RM1 juta diberikan kepada 2 badan kebajikan.

2. Gloria Mackenzie - RM2.4 bilion

pemenang jackpot powerball gloria mackenzie

Berusia 84 tahun, seorang warga emas dari Florida, AS telah memenangi jackpot Powerball paling tinggi dalam sejarah. Gloria Mackenzie memenangi wang bernilai RM2.4 bilion pada tahun 2013.

Ketika ditemui di ibu pejabat loteri, Gloria memberitahu bahawa kemenangannya itu hanyalah disebabkan nasibnya yang baik.

"Ketika sedang beratur, seorang pemain loteri yang baik hati telah membenarkan saya memotong barisannya untuk membeli tiket Quick Pick,".

Gloria kemudiannya membeli 5 tiket dengan harga berjumlah RM40. Oleh kerana usianya yang sudah lanjut, Gloria memilih untuk mendapatkan bayaran sekaligus, bernilai RM1.5 bilion sebelum cukai.

1. Mavis Wanczyk - RM3.09 bilion

pemenang jackpot powerball mavis wanczyk

mavis wanczyk

Seorang pekerja hospital dari Masschusetts, Mavis Wanczyk telah memenangi hadiah loteri paling tinggi di dunia, iaitu RM3.09 bilion jackpot Powerball pada Ogos 2017.

Wanita ini serta-merta memberitahu majikannya bahawa dia ingin berhenti kerja disebabkan kemenangan itu. Menurut Mavis, dia menggunakan gabungan angka tarikh lahir untuk membeli tiket loteri.

Mavis memilih pilihan bayaran wang tunai sekaligus bernilai RM1.95 bilion, atau RM1.37 bilion. Pemenang yang ingin menerima wang tunai penuh perlu memilih pilihan pembayaran yang mengambil masa beberapa dekad, yang dibayar setiap tahun.

Kebarangkalian untuk memenangi jackpot Powerball adalah 1 dalam 292,201,338.

Rujukan:

ABC News

Washington Post

USA Today
Hakcipta iluminasi.com (2017)