Kebiasaannya buku yang popular akan dicetak banyak kali. Ada juga yang dialih bahasa ke bahasa lain kerana mempunyai permintaan di pasaran lain. Apabila sesebuah buku itu sudah berusia ratusan tahun, maka edisi cetakannya yang pertama biasanya akan menjadi sangat mahal dan nadir.

Buku edisi cetakan pertama menjadi sangat mahal kerana ianya sangat sukar dicari, lebih-lebih lagi bagi buku yang kondisinya masih lagi dalam keadaan baik. Kebiasaannya buku-buku edisi pertama ini disimpan dan perpustakaan terkemuka dan juga simpanan persendirian oleh pengumpul buku nadir.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan 5 buku edisi cetakan pertama yang paling mahal di dunia. Jangan terkejut dengan harganya kerana bagi pengumpul buku nadir, buku edisi cetakan pertama ini mempunyai keunikannya yang tersendiri.

5. Ulysses - $355,000

ulysses edisi pertama

Ulysses ialah novel moden oleh penulis Ireland James Joyce. Ia mengikuti kisah seharian dalam kehidupan beberapa watak di Dublin, Ireland, termasuk Leopold Bloom, Stephen Dedalus, dan isteri Leopold, Molly. Novel ini terkenal dengan penggunaan bahasa eksperimen, aliran kesedaran, humor, dan monolog dalaman.

Ulysses telah digambarkan sebagai cantik, berlebihan, eksperimental, pornografik, membosankan dan genius dan sering dianggap sebagai salah satu karya fiksyen berbahasa Inggeris yang paling hebat.

Sylvia Beach menerbitkan edisi pertama pada tahun 1922, dan pelbagai versi telah diterbitkan sejak itu, termasuk edisi Hans Walter Gabler, yang cuba menghasilkan versi buku yang tepat dan lengkap. Buku Ulysses edisi cetakan pertama telah terjual pada harga $355,000 dalam acara lelongan pada tahun 2009.

4. Tamerlane and Other Poems - $662,500

tamerlane and other poems 580

Tamerlane and Other Poems ialah buku pertama yang diterbitkan oleh penulis Amerika Edgar Allan Poe. Koleksi puisi ini pertama kali diterbitkan pada tahun 1827. Puisi 'Tamerlane' adalah monolog dramatik tentang penyesalan seorang pahlawan hebat, Timur, yang melihat kembali kehidupannya dan tertanya-tanya apa yang mungkin berlaku jika dia telah membuat pilihan yang berbeza.

Seorang pengkritik telah menyatakan bahawa buku ini menggabungkan keindahan lirik dan intensiti, menjadikannya monumen kesusasteraan. Bagaimanapun, buku ini tidak mendapat perhatian kritikal apabila ia diterbitkan tanpa nama oleh Poe atas perbelanjaannya sendiri.

Buku "Tamerlane and Other Poems" edisi cetakan pertama telah berjaya terjual pada harga $662,500 dalam satu acara lelongan pada tahun 2009.

3. Alice’s Adventures in Wonderland - $3,000,000

alice s adventures in wonderland

Alice's Adventures in Wonderland ialah novel klasik oleh Lewis Carroll pada tahun 1865. Ia mengisahkan tentang seorang gadis muda, Alice, yang terjatuh ke dalam lubang arnab dan menemui dunia yang aneh yang dipenuhi dengan makhluk yang hebat dan watak-watak aneh.

Ia mengikuti Alice dalam perjalanan penemuan diri semasa dia mengemudi dunia seperti mimpi dan belajar tentang kehidupan dan membesar. Novel ini terkenal dengan teka-teki lucu, permainan kata-kata lucu, dan watak yang tidak dapat dilupakan. Di samping itu, ia terkenal dengan naratif imaginatif dan penerokaan logik, bahasa, dan matematik.

Ia telah disesuaikan ke dalam pelbagai bentuk, termasuk rancangan televisyen, filem, dan drama pentas. Buku Alice's Adventures in Wonderland telah diadaptasi dan ditafsirkan berkali-kali dan merupakan buku klasik yang digemari ramai. Dalam acara lelongan pada 2016, cetakan pertamanya telah terjual pada harga sekitar $3 juta.

2. First Folio - $5,200,000

first folio

First Folio ialah koleksi 36 drama William Shakespeare, diterbitkan pada 1623, tujuh tahun selepas kematiannya. Ia adalah sumber terawal dan paling berwibawa bagi drama Shakespeare dan dihasilkan oleh dua rakannya dari teater, John Heminge dan Henry Condell.

First Folio juga mengandungi potret asal Shakespeare yang diukir oleh Martin Droeshout. Daripada 36 drama yang termasuk dalam buku First Folio ini, 18 daripadanya tidak pernah diterbitkan. Tanpa First Folio, drama-drama tulisan William Shakespeare ini mungkin telah hilang selama-lamanya.

First Folio  juga penting untuk editor karya Shakespeare kerana ia mengandungi baris dan petikan yang mungkin hilang tanpanya. Buku First Folio cetakan pertama ini diterbitkan pada 1623 dan telah dilelong pada harga $5,200,000 pada tahun 2006

1. Canterbury Tales - $11,200,000

buku paling rare

Canterbury Tales, buku edisi pertama paling mahal yang dijual dalam lelongan ialah koleksi 24 cerita yang ditulis dalam Bahasa Inggeris zaman Pertengahan oleh Geoffrey Chaucer antara 1387 dan 1400. Buku Canterbury Tales ialah koleksi cerita di mana sekumpulan jemaah yang dalam perjalanan mereka ke Canterbury Cathedral saling bercerita untuk meluangkan masa.

Kisah-kisah itu terutamanya yang ditulis dalam ayat, terdiri daripada komik termasuklah kisah-kisah percintaan, alegori moral dan kisah-kisah buruk. Kisah-kisah dalam buku ini dihubungkan bersama oleh kepercayaan Kristian dan tema nilai yang sama. Kisah-kisah itu juga berfungsi sebagai gambaran kehidupan di England zaman pertengahan dan memberikan pandangan tentang budaya dan nilai pada zaman itu.

Penggunaan bahasa Inggeris oleh Chaucer dalam Canterbury Tales membantu mempopularkan vernakular Inggeris dalam kesusasteraan dan menunjukkan potensi bahasa itu untuk seni tinggi. Buku ini diterbitkan antara tahun 1387 dan 1400.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)